Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Отглеждане на водни лилии

Re: Отглеждане на водни лилии

Мнениеот Karen » 21 Ное 2019, 16:48

Здравейте, имам въпроси относно отглеждането на водни лилии.

Преди няколко седмици си купих три корена бяла водна лилия и я засадих в дълбок съд с глинеста почва, както ми беше обяснено. Засипах я със ситни камъни полиран бял мрамор. Оставих ги на остъклена тераса, където почти целодневно са огряти от слънцето, освен в дъждовните дни.

Вече седмица водата е мътна, една от лилиите се е откъснала, коренчетата й ги няма, и плува на повърхността. Другите две, които са по- големи имат малки новоизлязли листа, но големите гният и са целите в тиня.
Премахнах камъните и изкарах коренищата над почвата, като малките листа са все още под водата. Разбрах, че лилиите могат да презимуват и навън, стига водата да не замръзва.
Възможно ли е да е от почвата? Използвала съм обикновена черна дворна почва, която промих четири пъти, сложих престояла вода и им намерих светло място. Какво да правя от тук нататък? +h
Аватар
Karen

Мнениеот Алпина » 22 Ное 2019, 22:53

Лилиите през зимата трябва да изпаднат в покой. Защото осигуряването на подходящи условия за нормална за тях вегетация - светлина и топлина е невъзможно през този сезон (или трудно постижимо) в домашни условия. Особено когато са засадени есента. Има опасност да загният. Затова си мисля, че е по-добре да ги 'приспите' Това става като стоят или на по-студено - голяма кофа на открито, а те са на дъното, кофата пълна с вода, нищо че ще замръзне. Или хладно (2-3градуса над нулата) и тъмно място (ХЛАДНО мазе) - тогава може да са без вода, в условия подобни на тези в които са били съхранявани в търговската им опаковка, да се поддържа някаква минимална влажност, за да не изсъхне напълно коренчето, но и да дишат - влажни стърготини, пясък и пр.. Това което плува без корени ще пусне такива най-вероятно, но чак пролетта, като го засадите отново. Сега са в условия, които не им позволяват нито да растат нормално, нито да изпаднат в покой.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 26 Сеп 2022, 21:48

Още не съм я делила, напролет живот и здраве ще я вадя и режа. :mrgreen: Мога ли да очаквам да има повече от 1 коренище, което съм поставила в кошницата. В смисъл безбройните цветове, които потъват след прецъфтяване, не образуват ли нови растения? Ще изпращам на приятели, да знам какво да правя, като ровя по дъното.

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Стефан » 03 Окт 2022, 07:05

Ако ги разделите, ще получите поне 20 -30 нови растения. Разделянето се прави най-рано през април, в някой топъл ден, когато ще можете да бъркате в студената все още вода и да работите на открито с мокри ръце. А прецъфтелите цветове не дават нови растения. Най-често не успяват да вържат семена.
Аватар
Стефан

Предишна

Назад към Водни и крайбрежни растения