Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Отглеждане на водни лилии

Re: Отглеждане на водни лилии

Мнениеот Karen » 21 Ное 2019, 16:48

Здравейте, имам въпроси относно отглеждането на водни лилии.

Преди няколко седмици си купих три корена бяла водна лилия и я засадих в дълбок съд с глинеста почва, както ми беше обяснено. Засипах я със ситни камъни полиран бял мрамор. Оставих ги на остъклена тераса, където почти целодневно са огряти от слънцето, освен в дъждовните дни.

Вече седмица водата е мътна, една от лилиите се е откъснала, коренчетата й ги няма, и плува на повърхността. Другите две, които са по- големи имат малки новоизлязли листа, но големите гният и са целите в тиня.
Премахнах камъните и изкарах коренищата над почвата, като малките листа са все още под водата. Разбрах, че лилиите могат да презимуват и навън, стига водата да не замръзва.
Възможно ли е да е от почвата? Използвала съм обикновена черна дворна почва, която промих четири пъти, сложих престояла вода и им намерих светло място. Какво да правя от тук нататък? +h
Аватар
Karen

Мнениеот Алпина » 22 Ное 2019, 22:53

Лилиите през зимата трябва да изпаднат в покой. Защото осигуряването на подходящи условия за нормална за тях вегетация - светлина и топлина е невъзможно през този сезон (или трудно постижимо) в домашни условия. Особено когато са засадени есента. Има опасност да загният. Затова си мисля, че е по-добре да ги 'приспите' Това става като стоят или на по-студено - голяма кофа на открито, а те са на дъното, кофата пълна с вода, нищо че ще замръзне. Или хладно (2-3градуса над нулата) и тъмно място (ХЛАДНО мазе) - тогава може да са без вода, в условия подобни на тези в които са били съхранявани в търговската им опаковка, да се поддържа някаква минимална влажност, за да не изсъхне напълно коренчето, но и да дишат - влажни стърготини, пясък и пр.. Това което плува без корени ще пусне такива най-вероятно, но чак пролетта, като го засадите отново. Сега са в условия, които не им позволяват нито да растат нормално, нито да изпаднат в покой.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 26 Сеп 2022, 21:48

Още не съм я делила, напролет живот и здраве ще я вадя и режа. :mrgreen: Мога ли да очаквам да има повече от 1 коренище, което съм поставила в кошницата. В смисъл безбройните цветове, които потъват след прецъфтяване, не образуват ли нови растения? Ще изпращам на приятели, да знам какво да правя, като ровя по дъното.

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Стефан » 03 Окт 2022, 07:05

Ако ги разделите, ще получите поне 20 -30 нови растения. Разделянето се прави най-рано през април, в някой топъл ден, когато ще можете да бъркате в студената все още вода и да работите на открито с мокри ръце. А прецъфтелите цветове не дават нови растения. Най-често не успяват да вържат семена.
Аватар
Стефан

Мнениеот dimiterpetrov90 » 16 Юли 2023, 00:36

greeneyed написа:Още не съм я делила, напролет живот и здраве ще я вадя и режа. :mrgreen: Мога ли да очаквам да има повече от 1 коренище, което съм поставила в кошницата. В смисъл безбройните цветове, които потъват след прецъфтяване, не образуват ли нови растения? Ще изпращам на приятели, да знам какво да правя, като ровя по дъното.

Изображение

Страхотна е, браво!
dimiterpetrov90

Предишна

Назад към Водни и крайбрежни растения