Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Стрелолист - Sagittaria

Стрелолист - Sagittaria

Мнениеот Алпина » 07 Юли 2013, 06:31

Стрелолистът е атрактивно крайбрежно растение, използвано за оформяне периферията на изкуствените езера и водоеми. Семейството е Alismataceae. По света има около 30 вида, разпространени в крайбрежните зони на сладководни басейни и бавно течащи води. През вегетацията коренището стрелкува и образува подземни вегетативни органи (ториони), които следващата година дават началото на нова растение и в същото време са средство растението да преживява неблагоприятни климатични условия - зима, суша и пр. Освен това тези вегетативни органи се "разселват" посредством водните течения, превръщайки растението в космополит, а и правейки го доста инвазивно
.
Така в Европа в миналото е бил пренесен видът Sagittaria latifolia - с произход Северна Америка, която постепенно се е разселила в почти цяла Европа, вкл. и у нас. Често може да бъде видяна по водоемите, блатата и дренажните канали и в Софийско. Нейните вегетативни грудки са плоско овални, в Северна Америка са били използвани за храна. Твърди се, че имат вкуса на кестен. Този достъпен вид отглеждаме в разсадника отдавна. Цъфти с красиви бели цветове с жълти тичнки. Прави огромни листа - формат А4.


Sagitaria latifolia
Изображение

У нас е естествено разпространенна Sagittaria sagitifolia - при нея листата са по-тесни, с по-подчертано стреловидна форма, цветовете са бели, но с мастилено лилави тичинки, а торионите са с цилиндрично-овална форма - като жълъд. Българският стрелолист е рядко и защитено растение, което за първи път отглеждаме тази година в разсадника, след като си го внесох от Полша.

Sagittaria sagitifolia
Изображение

Третият вид сагитария, който също за първи път отглеждаме е Sagittaria australis - видът се отличава с красиви, тъмно изпъстрени листа. Тя е с произход югоизточните части на Северна Америка. Няма проблеми със зимуването у нас.


Sagittaria australis
Изображение

Отглеждане. Сагитарията може да бъде инвазивна, ако не се ограничава и расте на свобода. Отглеждана в съд, подобно на повечето водни растения, се нуждае от ежегодно пролетно разсаждане, при което в сравнително голяма саксия - 3 до 5 л, се поставят не повече от 3 вегетативни грудки (ториона). Сагитарията е красива, когато има пространство и расте в плодородна почва. Иначе растението издребнява на листа, намалява цъфтежа и изглежда измъчено. Сагитарията е доста жизнено растение. Благодарение на торионите си, с които изпада в покой, тя понася добре нашите зими, всякакви колебания на водата и дори засушавания. Най-добре се чувства когато саксията е напълно потопена във водата на 5-10 см под нейната повърхност.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Стрелолист - Sagittaria

Мнениеот Алпина » 16 Яну 2015, 15:07

Установих, че от трите вида сагитарии, Sagittaria latifolia цъфти, но не образува семена, не и на разсадника. Sagittaria australis и Sagittaria sagitifolia след цъфтежа образуваха плодни кутийки. Не съм тествала семената им за кълняемоспособност. Но и трите вида сагитарии имат висок потенциал за вегетативно размножаване, който сам по себе си е достатъчен, за да се разпространяват в природата. Освен ако човекът не реши друго :twisted:
Ето снимки:

Sagittaria sagitifolia
Изображение

Sagittaria australis
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Водни и крайбрежни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта