Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Отглеждане на водни лилии

Re: Отглеждане на водни лилии

Мнениеот Стефан » 03 Юли 2015, 08:50

greeneyed написа:Лилията нещо ми казва, хмм , но аз не я разбирам- листата не са легнали на водата , а стърчат на 10-15 см . Дали е неподходяща за този размер водоем или трябва да я разделям? Или пък друго нещо?

Според мен лилията ти казва, че се чувства отлично. Друг е въпросът, че езерцето вече й е отесняло. В какво е засадена?
Аватар
Стефан

Мнениеот greeneyed » 03 Юли 2015, 12:56

Засадена е в решетъчен съд / домакински/, около 30 см диаметър. Сега прочетох отново статията на стр.1 , в т.7 си е написано - за малки водоеми ежегодно пресаждане с разделяне на коренището. Трудно ще е да увелича размера на езерото, макар , че това е , което ми се иска.
Като се приближа до него, вътре скача една сиво-кафеникава жабка. Уж гледам за хайвер, само това липсва- да се напълни с жаби!
Благодаря за съдействието!
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Стефан » 04 Юли 2015, 21:25

Питах в какъв субстрат е засадена. За да се поуча и аз. Мойте не растат и не растат.
Аватар
Стефан

Мнениеот greeneyed » 04 Юли 2015, 23:15

А, градинска почва и пясък съм слагала , нищо особено. Никога не съм торила, не съм почиствала водоема. В началото бях разочарована от краткотрайността на цветовете, но пък са много и се застъпват.
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот ВеселИн » 14 Юли 2015, 17:24

Вчера си купих три коренчета водна лилия - жълта, розова и червена. Искам да споделя във форума снимки как си направих басейн, как ги посадих... Но, не мога да открия как се качват снимки. Някой ще ми подскаже ли как става ? s:
ВеселИн

Градина в: София, кв. "Горна баня"

Мнениеот Алпина » 14 Юли 2015, 17:33

Снимката трябва да е качена в някакъв достъпен сайт - например snimka.bg или друг подобен и да се копира оттам, за да може да се покаже тук. Ето в тази тема администраторът на сайта е обяснил как става това, в т.3 : viewtopic.php?f=8&t=29
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот ВеселИн » 14 Юли 2015, 18:19

Благодаря, ще пробвам. https://www.facebook.com/media/set/?set ... 211&type=1
ВеселИн

Мнениеот Алпина » 16 Юли 2015, 08:35

Ами точно така може да се направи с минимум средства и усилия. Чудесно! Лесно се почиства, освен това. Разбира се, за няколко години ще отеснее за растенията. Може да добавиш нещо височко - пък било и див папур, за да имитира "крайбрежие". Но дори и само с лилии - пак ще стане хубаво, когато зацъфтят. Ето едно наше подобно изпълнение - то е в много голяма саксия без дупки, при това не е вкопано:

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот ВеселИн » 16 Юли 2015, 10:21

С минимални средства и с максимални усилия за аранжирането ! :D https://www.youtube.com/watch?v=bfat9DQ ... e=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=qYIxHQ9 ... e=youtu.be
ВеселИн

Мнениеот denis_ivanov1 » 19 Авг 2015, 17:09

Здравейте! Имам няколко въпроса относно водните лилии. През март месец тази година стартирах езерце със рибки кои. Езерцето е изложено на пряка слънчева светлина около 10-11часа на ден и е 4,5 кубика. Купих 3 корена водна лилия, различни цветове - жълта, бяла и розова. Засадени са в специализирани съдове като съм смесил пясък и градинска почва. Първоначално се развиха жълтата и бялата, но диаметърът на листата не надвишава 4-5 см. След това се разви и розовата със диаметър на листата около 9-10см. В момента някои листа увяхват незнайно защо и най-едрите листа са 4-5см. На какво се дължи увяхването на листата? От какво зависи големината на листата?
denis_ivanov1

ПредишнаСледваща

Назад към Водни и крайбрежни растения