Причина за по-дребните листа може да е: 1/сортова особеност; 2/изчерпване на хранителните вещества, както е отговорил Стефан; 3/по-дълбоко засаждане на растението в саксията; 4/ малка по размер, отесняла и запълнена с корени саксия. Не знам до каква степен доста високите температури на водата и по-високата слънчева радиация това лято биха могли да са някаква причина. Все пак в басейна водата се нагрява доста, кислорода в нея намалява и това не се отразява добре нито на водните растения, нито на рибите. Особено при липса на циркулация и аериране. При нас също водните лилии тази година не развиха особено едри листа. Колкото до пожълтяването на листата - донякъде то е естетсвен процес. По време на цялата вегетация водната лилия сменя листата си - старите пожълтяват и отмират на дъното, но се появяват нови, като новите при нормално развитие на растението трябва да се образуват по-бързо, отколкото отмират старите. Т.е. листната маса да нараства и да увеличава площта си. Не знам повредите по листата от какво може да са. Аз съм забелязала един молец, който изрязва кръгли парчета от листо, слепва ги по периферията и вътре се развива какавидата му. Други вредители по нашите водни лилии не съм забелязвала. А, и въшки хващат понякога водните лилии.
По въпроса за водораслите - нишковидните водорасли обикновено се отстраняват механично. Завъждането на някакви дребни плевелни растителноядни рибки също ги намалява много. А когато водните растения развият хубава листна маса и засенчат водата - изчезват и едноклетъчните водорасли (придаващи мътен зелен цвят на водата), и нишковидните. Има и УВ филтри, както и разни препарати, но за малки езерца филтрите са скъпи, а препаратите съм ги виждала в разфасовка за езеро от 10 куб.м. Освен това се правят няколко третирания през сезона.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров