Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Отглеждане на водни лилии

Re: Отглеждане на водни лилии

Мнениеот Стефан » 20 Авг 2015, 19:52

Изчерпват си хранителните вещества в саксиите и листата им издребняват. Трябва да се торят. Иначе всичко е правилно.
Аватар
Стефан

Мнениеот ВеселИн » 21 Авг 2015, 09:34

Посадих три лилии на 14.07.15г. Здрави стебла, листа с диаметър 13-16см. но от около десетина дни стеблата се обвиха с гъсти, тъмно червени водорасли. Моля, дайте ми съвет как да премахна водораслите. a:
ВеселИн

Градина в: София, кв. "Горна баня"

Мнениеот Алпина » 21 Авг 2015, 20:00

Причина за по-дребните листа може да е: 1/сортова особеност; 2/изчерпване на хранителните вещества, както е отговорил Стефан; 3/по-дълбоко засаждане на растението в саксията; 4/ малка по размер, отесняла и запълнена с корени саксия. Не знам до каква степен доста високите температури на водата и по-високата слънчева радиация това лято биха могли да са някаква причина. Все пак в басейна водата се нагрява доста, кислорода в нея намалява и това не се отразява добре нито на водните растения, нито на рибите. Особено при липса на циркулация и аериране. При нас също водните лилии тази година не развиха особено едри листа. Колкото до пожълтяването на листата - донякъде то е естетсвен процес. По време на цялата вегетация водната лилия сменя листата си - старите пожълтяват и отмират на дъното, но се появяват нови, като новите при нормално развитие на растението трябва да се образуват по-бързо, отколкото отмират старите. Т.е. листната маса да нараства и да увеличава площта си. Не знам повредите по листата от какво може да са. Аз съм забелязала един молец, който изрязва кръгли парчета от листо, слепва ги по периферията и вътре се развива какавидата му. Други вредители по нашите водни лилии не съм забелязвала. А, и въшки хващат понякога водните лилии.

По въпроса за водораслите - нишковидните водорасли обикновено се отстраняват механично. Завъждането на някакви дребни плевелни растителноядни рибки също ги намалява много. А когато водните растения развият хубава листна маса и засенчат водата - изчезват и едноклетъчните водорасли (придаващи мътен зелен цвят на водата), и нишковидните. Има и УВ филтри, както и разни препарати, но за малки езерца филтрите са скъпи, а препаратите съм ги виждала в разфасовка за езеро от 10 куб.м. Освен това се правят няколко третирания през сезона.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Stoyan » 27 Фев 2016, 14:26

Привет!
Насочиха ме към Вас - този тор подходящ ли е за водна лилия?https://shop.flowersnet.info/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F/%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%82%D0%BE%D1%80-Osmocote-Pro-5-6-M-200%D0%B3%D1%80
Благодаря предварително!
Стоян
Stoyan

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2016, 19:08

Oсмокотът е подходяща тор за водни лилии. Ние също ги торим с него. За немного голямо растение (също и новозасадено растение) можете да поставите 5-7 г (това е приблизително за обем на съда от 2 л). Гранулките тор трябва да са заровени в почвата на лилията, близо до корените. Ако изпаднат на дъното на езерото, от тях няма полза за растението, само ще подхранват водораслите в езерото. Този тип бавноотдаващи торове са разчетени за действие 1 вегетационен сезон, всяка пролет е желателно да се торят лилите отново, както и да им се осигури достатъчен по размер съд, в който да нараства коренът им. Напълнят ли саксията си с корени, издребняват и спират цъфтежа. Осмокотът не вреди на рибки и земноводни.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Stoyan » 29 Фев 2016, 11:50

Благодаря за изчерпателния отговор! Миналата година лилията ни беше в кофа около 12 литра, тази година ще и осигурим по-голямо пространство. Ще пратя снимки.
Stoyan

Мнениеот Stoyan » 29 Фев 2016, 20:06

Обещах снимки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Stoyan

Мнениеот Алпина » 01 Мар 2016, 22:26

Чудесна е! Когато коренището стане прекалено голямо, най-разумно е да се надели (нареже с нож) и да се засадят новите растения в отделни съдове. Прави се в ранната пролет - март - април. Когато лилията расте в ограничен обем, много бързо се стига до този момент.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 13 Авг 2016, 21:21

Лилията днес- цветовете са закрити от листата- така и не я разделих пролетта.

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 14 Авг 2016, 20:42

Все пак е доста добър цъфтежа и, greeneyed. Въпреки, че не е пресаждана и делена скоро.

Аз искам да покажа колко е важно лилите да се отглеждат в специалните решетести съдове, предназначени специално за тях и други водни растения. Развиват хубав корен, който излиза през дупките на контейнера, аерира се добре, а и черпи хранителни вещества от дънната тиня. Резултатът е хубави растения с едри листа, много и добре развити цветове.

Изображение
Изображение

Изобщо тази година и нашите лилии в разсадника станаха прекрасни. И понеже внасяхме коренища от няколко места, накрая се оказахме с колекция от 7-8 сорта чудесни растения. Засега, обаче, все още не можем да ги предлагаме по сортове, тъй като и за нас е изненада коя лилия какъв цвят ще цъфне. Общо взето клиентите си избират цъфналите растения. Ето малко снимки:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

ПредишнаСледваща

Назад към Водни и крайбрежни растения