Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Отглеждане на водни лилии

Re: Отглеждане на водни лилии

Мнениеот darkbluelight » 19 Авг 2016, 16:30

Алпина написа:
Ами точно така може да се направи с минимум средства и усилия. Чудесно! Лесно се почиства, освен това. Разбира се, за няколко години ще отеснее за растенията. Може да добавиш нещо височко - пък било и див папур, за да имитира "крайбрежие". Но дори и само с лилии - пак ще стане хубаво, когато зацъфтят. Ето едно наше подобно изпълнение - то е в много голяма саксия без дупки, при това не е вкопано:

Изображение

Какъв обем е това?
darkbluelight

Мнениеот Алпина » 19 Авг 2016, 21:25

Мисля, че е не повече от 100 литра. Продават се такива пластмасови саксии без дупки - горе долу 50-60 см високи и 50 см в диаметър. В момента е на доста сенчесто място и лилията цъфтя слабо, но пъстролистния акорус стана 1 м висок. Ще я снимам пак тези дни.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот darkbluelight » 21 Авг 2016, 09:38

Много благодаря за информацията. ММ не иска езерце, за да не се появят комари/жаби/други. Обаче сега така май ще го убедя за догодина.
Чакаме снимки значи s:
darkbluelight

Мнениеот Urban » 22 Авг 2016, 13:07

Прави ми впечатление, че материала (коренище), който идва от Холандия за засяване на водни лилии, е придружен с хранителна среда торф, с който растението може да живее почти цяла година. Ако не се внимава при засаждането, при наливане на вода, той може да бъде отмит през мрежата или решетката на съда и да го загубим. Понеже често ходя по високите части на планините, с радост забелязвам, че там има изобилно количество торф. Достатъчно е да се вземат 1-2 килограма в плик и сме си осигурили храна за 2-3 корена лилии.
Аватар
Urban

Мнениеот Алпина » 23 Авг 2016, 18:23

Торфът, в който се съхраняват коренищата от водни лилии не е най-добрата среда за тях. Той се използва само за дълготрайно съхранение на коренища, опаковани за продажба - както на водни лилии, така и всякакви други коренища, грудки и луковици. Използва се, защото е евтин, запазва влажност и е относително стерилен субстрат. Понякога същите тези вносни коренища oт водни лилии се продават и със специален субстрат за засаждане. Той е съвсем различен от торфа и има вид на бяла глина. По принцип водните растения естествено се прикрепват към дънната тиня, която е комбинация от фин пясък, фина глина и някаква органика от гниене. При изкуствено отглеждане е добре също да се използва почва (талог), която може да се вземе покрай реки и езера. Продава се и специален субстрат за водни растения - рядко, но съм виждала по големите вериги с градинарски секции. Ние отглеждаме водните растения в чист пясък, с добавка на бавноотдаващ изкуствен тор. Най-чист и незамърсяващ вариант за малко езеро. За да не изтече субстрата през дупките, се постила отвътре със слой нетъкан текстил (от този, който се ползва против замръзване). Може да също така и зебло, може и даже парче вестник, което временно задържа насипния материал от изтичане, докато го обхванат корените. Това с вестника не съм го правила, а само съм го чела. Торфът не е най-добрата среда за водни растения, наистина е много фин, освен това е лек и напълно лишен от хранителни вещества. Макар че е най-евтин и достъпен, дори не от Витоша - торба от 40л струва няколко лева и не е трудно човек да се снабди с него, има го навсякъде. Като препоръка в специализирана литератира съм чела да се използват и блокчета от кокосови влакна - по-едра структура имат, не се разпрашават като торфа и много бавно гният.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 30 Авг 2016, 14:43

Е, Алпина, прекрасен е водоемът ви )))))))))))))) и растенията стоят като у дома си- спокойни и уверени, че са на мястото си!
Не се отказвам обаче от моето малко езерце, да се оправя лилията, такъв и е късмета! Друго си е да има гьол в градината!
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот darkbluelight » 30 Авг 2016, 19:24

Грийни, твоето езерце е много хубаво f:

Дарк.
darkbluelight

Мнениеот Алпина » 20 Окт 2016, 18:02

За пръв път тази година водните лилии продължават с цъфтежа си дори в края на октомври. Също имат и нови, неразцъфнали пъпки, които надявам се ще се отворят в предстоящото циганско лято. Снимка от днес.

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Снежнка » 31 Мар 2017, 11:11

Здравейте приятели някой може ли да ми каже декоративните костенурки дали ще изядат водните лилии
Снежнка

Мнениеот Алпина » 01 Апр 2017, 21:45

Здравейте! Ако имате предвид червенобузите костенурки, те са хищници и не мисля, че ще посегнат на лилиите. Но за сметка на това като се движат и скачат във водата, вероятно могат да ги повредят. Лилиите обичат спокойни води.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

ПредишнаСледваща

Назад към Водни и крайбрежни растения