от Алпина » 23 Авг 2016, 18:23
Торфът, в който се съхраняват коренищата от водни лилии не е най-добрата среда за тях. Той се използва само за дълготрайно съхранение на коренища, опаковани за продажба - както на водни лилии, така и всякакви други коренища, грудки и луковици. Използва се, защото е евтин, запазва влажност и е относително стерилен субстрат. Понякога същите тези вносни коренища oт водни лилии се продават и със специален субстрат за засаждане. Той е съвсем различен от торфа и има вид на бяла глина. По принцип водните растения естествено се прикрепват към дънната тиня, която е комбинация от фин пясък, фина глина и някаква органика от гниене. При изкуствено отглеждане е добре също да се използва почва (талог), която може да се вземе покрай реки и езера. Продава се и специален субстрат за водни растения - рядко, но съм виждала по големите вериги с градинарски секции. Ние отглеждаме водните растения в чист пясък, с добавка на бавноотдаващ изкуствен тор. Най-чист и незамърсяващ вариант за малко езеро. За да не изтече субстрата през дупките, се постила отвътре със слой нетъкан текстил (от този, който се ползва против замръзване). Може да също така и зебло, може и даже парче вестник, което временно задържа насипния материал от изтичане, докато го обхванат корените. Това с вестника не съм го правила, а само съм го чела. Торфът не е най-добрата среда за водни растения, наистина е много фин, освен това е лек и напълно лишен от хранителни вещества. Макар че е най-евтин и достъпен, дори не от Витоша - торба от 40л струва няколко лева и не е трудно човек да се снабди с него, има го навсякъде. Като препоръка в специализирана литератира съм чела да се използват и блокчета от кокосови влакна - по-едра структура имат, не се разпрашават като торфа и много бавно гният.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров