Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градинско езеро - личен опит и съвети

Re: Градинско езеро - личен опит и съвети

Мнениеот Алпина » 14 Ное 2018, 15:44

Благодаря Лина, всяка информация по въпроса би била полезна. Ако някой не е наясно с езика, може да пита, ще му се преведе.
Всъщност не съм пускала скоро информация, въпреки че в езерото вече живеят рибки и доста водни лилии, защото крайбрежието все още стои незавършено и без растения. Но вярвам, че скоро ще го завършим, защото започнахме да довършваме многобройните си начинания и у дома, и на разсадника. Скоро ще му дойде реда. Не ни остава много свободно време напоследък, въпреки че творческата част в работата по всяка една градина по принцип е най-приятна.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот lina » 17 Ное 2018, 10:59

Аз реших напролет и помпа с филтър да вградя, от 2 години стои, както купих..Но тази помпа може да работи само 17 часа и се изключва, а филтъра трябва честичко да чисти..играчка голяма! Исках естественно почистване, но зелените водорасли също трябва да се чистят, листата редовно чистя..Иначе ще заприлича на блато. Имам препарат против алги, но последното купуване не много сполучливо, лошо чисти водораслите. Но няма да се отказвам от езерцето, то внася красота и покрай него растенията се чувстват добре.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот Стефан » 18 Ное 2018, 00:03

Зелените водорасли, щом изядат нитратите и фосфатите от водата и сами изчезват. Падат на дъното като утайка. Тогава идва ред на помпата да ги изсмуче от дъното и да ги махне. Добре е езерцето да бъде колкото се може по-голямо. Така по-лесно се поддържа само, без помпи и филтри.
Аватар
Стефан

Мнениеот lina » 05 Фев 2019, 07:20

Ще споделя горчивката си. Идвам в събота в градината както винаги : до езерцето и видях, че едното от коите е наранено.Явно котките опитали да го хванат wo: , Две рани на гърба , като драскотини..Оставих така, не мога да го пребинтовам или да дезинфекцирам, все пак е риба..Не знам, ще издържи ли то..До март е доста време, когато ще бъда постоянно в градината си да наглеждам рибите.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот Алпина » 05 Фев 2019, 18:03

За съжаление не знам дали може да се помогне на рибката. Дано се справи сама. При мен щети нанася водна змия, която понякога влиза да ловува. Предпочита да лови жаби, но понякога я изкушават и рибите. Освен това в езерото ни кацат водоплаващи птици, които също се хранят с риба. Засичала съм нощна чапла, земеродно рибарче, воден бик, диви патици. Така че и при мен, въпреки че рибките се размножават доста, като цяло бройката им не нараства. Нищо не мога да направя и нищо не правя.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Rozzza » 12 Юни 2019, 11:24

Мечтая си за такова, затова и се регистрирах във форума. Ще прочета повече инфо тук и из чуждестранни сайтове. Дано успея с начинанието!
Rozzza

Градина в: Varna

Предишна

Назад към Водни и крайбрежни растения