Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Луиза, алойзия, лимонова върбинка (Aloysia citrodora)

Луиза, алойзия, лимонова върбинка (Aloysia citrodora)

Мнениеот Стефан » 07 Ное 2018, 22:36

Изображение


Луизата (Lippia citriodora или Aloysia citrodora) представлява листопаден храст с височина между 1,5 – 2 м и принадлежи към семейство Върбинкови (Verbenaceae). Произхожда от Латинска Америка, от където през 17 век я донасят в Европа испанските и португалските изследователи. Името й „Луиза“ й е дадено в чест на Мария -Луиза Пармска – съпруга на испанския крал Карлос IV. В Европа започва отглеждането й за добив на етерично масло.
Луизата е лечебно и ароматно растение с множество употреби като се започне от кулинарията и се завърши с декоративното градинарство. Листата й са ланцетни по форма, а цветовете са дребнички, варират по цвят, излъчват един характерен силен аромат на лимони. Луизата цъфти през летните месеци. Тогава е и идеалното време за събирането на листата и стръковете й. Луизата от най-древни времена се използва при лечение на възпаления, болки в мускулите, укрепване на имунната система, за успокояване на стомаха и нервите, за понижаване на температурата. Широко прилагана е също така за отслабване.
Чаят от луиза е много резултатен при диетите за отслабване. Съдържа само 2 калории, богат е на органични съединения и действа на човешкото тяло като подобрява метаболизма и спомага за изгарянето на мазнини. Това е едно от уникалните свойства на тази билка, нещо, което не се среща често при другите билки. Луизата способства за натрупване на мускулна маса при хората, които се занимават със спорт, намалява болките в ставите при страдащите от артрит и подпомага възстановяването след контузии. Това се дължи на впечатляващите количества антиоксиданти, които съдържа тази билка.
Прилагането на луизата с лечебна цел може да става под формата на чай или запарка. Може също така да се прилага като подправка при приготвяне на различни видове сосове за овкусяване на бяло месо или риба. Подхожда за супи и салати. С пресните листа могат да се ароматизират различни коктейли и сладкиши. От свежите листа могат да се правят и ликьори.
Луизата, за условията на България е незимоустойчив храст. Може да се отглежда като саксийно растение, като екологичните й изисквания са сходни с тези на зокума (Nerium oleander). Това означава, че тя понася за кратко време понижаване на температурата до – 3, -4 С. Листата й опадват след първата слана и тогава трябва да се прибере на закрито – или в прохладно помещение, или в отоплявана и светла стая.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 195
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта