Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Calamintha (kаламинта / миризливче)

Calamintha (kаламинта / миризливче)

Мнениеот Стефан » 26 Апр 2016, 22:01

Каламинтата (Calamintha nepeta) е многогодишно лечебно и медоносно растение, което достига на височина 60 – 80 см. Издържа в климатична зона 6 – до минус 20 гр.С. Цъфти от юли до октомври, а семената й узряват през октомври – ноември. Цветовете са двуполови и се опрашват от пчелите и от други насекоми.
Каламинтата предпочита песъкливи, добре дренирани почви. Издържа както на суша, така и на много влажни почви, но не на застояла вода. Не понася сянка.
Растението има аромат на нещо средно между мента и риган и е много привлекателно за пчели и пеперуди.
Името на растението произлиза разбира се от древногръцки, където «καλός» означава добър, а “μίνθα” означава мента. В древността се е смятало, че това растение прогонва змиите. И не просто змиите, а царят на змиите, чиито очи носели смърт, за онзи, който ги види. Гръцкото народно име на това растение е “Εύοσμος”, което означава благоуханен. По същата логика и българското народно име на растението е "миризливче".
Листата на каламинтата имат един силен вкус на див джоджен и могат да се ядат. С тях могат да се овкусяват гозби от месо, риба или гъби. Също така от нея може да се прави ароматен чай.
През Средновековието растението широко се е използвало като лечебно. Днес малко ботаници знаят за лечебните свойства на каламинтата. Обикновено се отглежда като лечебно растение за домашна употреба. Лечебни са всички надземни части на растението – листата, цветовете, стъблата. Каламинтата действа потогонно, отхрачващо, понижава телесната температура, повишава апетита и регулира работата на стомаха. Берат се и се сушат стръковете на растението когато цъфти през юли- август. Чаят от каламинта действа много благопрятно при депресии, безсъние и при менструални смущения. Подпомага храносмилането и тонизира работата на черния дроб и жлъчката. От каламинта може да се направи една напитка, за добро храносмилане. Стръкове от растението се накисват във вино. След като престоят около 20 дена, виното се прецежда и се пие след хранене.
Етеричното масло от каламинта има антибиотични свойства и се прилага външно за разтривки при охлузвания и натъртвания.

Използвани са материали от тук: https://kentromeletisarxaiasthourias.wo ... %BF%CF%82/
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта