Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Босилек - Ocimum sp.

Босилек - Ocimum sp.

Мнениеот Алпина » 30 Юни 2013, 18:12

Изображение
Гръцки босилек в ритуалната му употреба, в един от манастирите на Метеора този босилек украсяваше почти всеки перваз на прозорец и вътрешния двор на манастира.


Босилекът е добре познато и много използвано растение в културите на много народи - като растение при религиозни ритуали, билка и подправка. Има и много видове босилек по света, като в Европа са най-разпространени разновидностите на Ocimum basilicum. Използването му в българската кухня е по-скоро слабо в миналото, въреки че е било традиционно отглеждано в българските дворове - най-вече като растение използвано в православните религиозни церемонии, а също и като билка. С нарастването на популярността на средиземноморската кухня у нас - най-вече гръцка и италианска, босилекът се настани и на българската трапеза. Някой не харесват аромата му, но в нашето семейство той е на почит - под формата на прясна подправка в летните салати или песто.

Тази година си позволих да експериментирам с босилеците, с мисълта, че дори и да не се продадат, винаги могат да се превърнат в нещо вкусно.

От традиционния и познат класически босилек - Ocimum basilicum, в разсадника разполагаме с:

Ocimum Genovese - вид италиански босилек, класика за любителите на италианска кухня:
Изображение

Ocimum Aropurpureum - червен босилек, освен, че е декоративен, също е подходящ за кулинарна употреба:
Изображение

Ocimum Minimum - гръцки босилек, образува гъсто, разклонено, компактно храстче - подходящ за отглеждане в саксия, също използван в кулинарията, подобно на предходните два:
Изображение

Нови за мен, чието отглеждане и употреба тепърва ще изследвам, са евгеноловия босилек и свещения босилек (тулси). Тях също ги предлагаме под формата на разсад в разсадника тази година:

Ocimum gratissimum - евгенолов, африкански или многогодишен босилек. Доста едро и бързо растящо растение, наистина мирише на карамфил, както подсказва името му.
Изображение

Ocimum tenuiflorum - тулси, свещен босилек. С произход от Индия и Източна Азия, където е важно ритуално растение. Все още не съм му измислила предназначение, но го отглеждаме и предлагам в разсадника. Даже успя да цъфне, надявам се да върже и да имам собствени семена:

Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена

Re: Босилек - Ocimum sp.

Мнениеот Алпина » 15 Юли 2016, 20:05

Миналата година, докато бяхме в Гърция, си харесах един странен босилек, който видяхме да расте в Монемвасия. Показвала съм го в темата за Средиземноморската растителност:

Изображение
Направих всичко възможно да намеря семена и ето - вече го предлагаме в разсадника. Тай босилекът (THAI BASIL) по принцип е лимонов босилек.
Ето как изглежда нашият:

OCIMUM X CITRIODORUM 'SIAM QUEEN'
Изображение

В разсадник ЗЕЛЕНА ПРОЛЕТ можете да закупите следните видове и сортове босилек:

Оcimum x citriodorum 'SIAM QUEEN' - тай босилек
Оcimum 'CINNAMON' - канелен босилек
Ocimum 'ATROPURPUREUM' - червен босилек
Ocimum 'MINIMUM' - гръцки босилек
Ocimum 'LEMON' - лимонов босилек
Ocimum tenuiflorum ('SANCTUM') - тулси, свещен индийски босилек. Конкретно този вид особено му хареса при нас и започна да се самозасява.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена


Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron