Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Бяло подъбиче

Бяло подъбиче

Мнениеот Стефан » 03 Окт 2018, 05:03

Teucrium polium ssp. capitatum – Бяло подъбиче


Изображение
Принадлежи към семейство Lamiaceae. Това е едно вечнозелено, многогодишно, изпечено от слънцето полухрастче с размер 20 – 30 см. Листчетата му са ланцетовидно-клиновидни, назъбени, подгънати надолу по периферията си, покрити с гъсти власинки. Цветовете са дребни, бели, събрани във връхни гъсти сферични съцветия. Понякога се срещат и растения със жълти цветове (T. polium ssp. aureum) или с розови цветове (T. polium ssp. roseum).
Растението се среща на варовити терени, по безплодни, cyxи тpeвиcти и пpипeчни мecтa на каменисти участъци, в paвнинитe и плaнинитe дoĸъм 1000 мeтpa нaдмopcĸa виcoчинa, пpeдимнo в пo-тoплитe ни ĸpaищa. Oбичa cлънчeвитe мecтa, пpeдпoчитa cyxa или влaжнa пoчвa. Meдoнocнo pacтeниe
Всички надземни части на растението са покрити с гъсти власинки. При разтриване, листата издават приятен аромат.
Бялото подъбиче е било използвано в народната медицина още преди повече от 2000 години като жлъчегонно, тонизиращо и диуретично растение, както и при смущения на храносмилателната система и при различни възпаления.Латинското име на рода – Teucrium – произлиза от името на Тевкр – цар на Троя, който за първи път е използвал това растение като билка. Видовото име – polium – идва от древногръцката дума «πολιός» - бял, белокос. Вероятно защото цялото растение е покрито с бели власинки и освен това връхно-появяващите се цветове също са бели.
В трудовете си Теофраст, освен, че дава едно подробно описание на растението, споменава, че то се използва и при проблеми на дихателните пътища а също и при кожни проблеми. Хезиод препоръчва на онези които се стремят към слава да се мажат с това растение а също така препоръчва растението да се култивира, за да е винаги на разположение в случай на ухапване от змии, други отровни животни и изобщо при отравяния.
Едно от гръцките народни имена за това растение е παναγιόχορτο и означава „растение на Света Богородица“. Друго, пак гръцко народно име за същото растение е „στομαχοβότανο“ – което означава – „билка за стомаха“. От векове гърците са ценили много силните терапевтични свойства на това растение и са го почитали едва ли не като панацея – растение лекуващо всичко. Диоскорид го препоръчва като лекарство за стомаха и при настинки с висока температура.
Днес в гръцката народна медицина бялото подъбиче се използва при диабет, кашлица, настинки, облекчаващо възпаления и против висок холестерол. Счита се също, че има отлични тонизиращи свойства. Освен това има свойството да прогонва насекомите.
Фармацевтичните свойства на това растение са изследвани от редица университети и всички му дават висока положителна оценка. Установено е, че действа антираково, диуретично, облекчаващо диабета, антимикробно, антигъбично и противовъзпалително. То се прилага под формата на билков чай за лечение на хрема, хроничен бронхит, фарингит, грип, диспепсия и артрит. Видовете от Teucrium polium и Teucrium chamaedrys имат сходни свойства, докато първият е по-ефективен при лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Бяло подъбиче

Мнениеот Бобсъна » 05 Окт 2018, 03:24

По нашия край се използва основно при хемороиди-вътрешно с отвара и подмиване!
Бобсъна
 
Мнения: 27
Регистриран на: 15 Май 2014, 19:20
Градина в: Пазарджишко

Re: Бяло подъбиче

Мнениеот Алпина » 05 Окт 2018, 17:48

Точно бялото подъбиче ли имаш предвид, Бобсън? Или oбикновеното, наричано още и червено подъбиче (Teucrium chamaedrys)?
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Бяло подъбиче

Мнениеот Бобсъна » 09 Окт 2018, 19:27

Точно бялото!!!
Бобсъна
 
Мнения: 27
Регистриран на: 15 Май 2014, 19:20
Градина в: Пазарджишко


Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron