Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Ашваганда - Withania somnifera

Ашваганда - Withania somnifera

Мнениеот Стефан » 15 Ное 2018, 22:34

Изображение
Withania somnifera, снимана в Монемвасия, Гърция. Тогава още не знаехме какво сме снимали, имахме предположение за някакво средиземноморско растение, събрахме семена. Оказа се екзотично и нетипично за това средновековно градче в Пелопонес.

Withania somnifera – ашвагандха (ашваганда)

Обща информация

Витанията е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Английското народно име на това семейство е „Nightshadow family” – семейство „нощни сенки“. И малко извън темата – от същото семейство са татулът, бругмансията, атропата, тютюнът, мандрагората, белият и черният блян , но също и доматът, картофът, патладжанът и пиперът. Всички представители на това семейство са богати на алкалоиди. В древността черният и белият блян (род Hyoscyamus) са използвани като сънотворни и като халюциногенни растения. Предизвиквали са тежки сънища, последвани от махмурлук и вероятно оттам идва и името на семейството – „нощни сенки“.
Ашвагандата произхожда от Индия. Днес се среща на много места извън Индия, където климатът е субтропичен или тропичен. Растението представлява храст, който расте по сухи и припечни места, върху неплодородни терени. Цветовете са зеленикави. Плодът е мехунка, вътре в която има скрита червена ягода (по-просто казано – едно миниатюрно доматче), подобно на плода на физалиса. Ашвагандата е близко растение с физалиса, но днес те са отделени в отделни родове. Заради лечебното си действие, Ашвагандата е известна и като индийски жен-шен, въпреки, че систематично нямат нищо общо със жен-шена. Името Ashwagandha е от санскритски език и е комбинация от думата ashva, което означава кон, и gandha, което означава миризма. Коренът има силен аромат, който някои оприличават с миризмата на кон.
С лечебна цел се използват листата – свежи или сушени, коренът и плодовете. Дрогата съдържа алкалоиди, които успокояват и понижават ритъма на сърцето. От там идва и сънотворното действие на билката (видовото име на растението - somnifera – означава носеща сън).
Ашваганда се използва и като "адаптоген", който помага на тялото да се справи с ежедневния стрес и като общ тоник.
Някои хора също използват ashwagandha за подобряване на способността за мислене, намаляване на болки и отоци (възпаления) и предотвратяване на последиците от стареенето. Използва се и за проблеми с фертилността при мъжете и жените, а също и за увеличаване на сексуалното желание.
Ашваганда се прилага върху кожата за лечение на рани, болки в гърба и едностранна парализа (хемипагия).
Ашваганда се използва и в традиционната африканска медицина за различни заболявания.Подсилва тялото, справя се с изтощението и безсилието, тонизира имунната система, намалява стреса, има антиоксидантно действие и подобрява настроението. Намалява холестерина и артериалното налягане. Ашвагандата е адаптоген, подобно на жен-шена. Адаптира и регулира всички телесни процеси, така, че организмът да се справя с различни болести. Особено помага за справяне с телесен и психичен стрес, подсилва имунната система, представлява афродизиак, подсилва сексуалните функции както на мъжа, така и на жената. Подобрява количеството и качеството на спермата, забавя стареенето на организма.

Отглеждане

Изображение
А това е ашвагандата, която отгледахме от семената, събрани в Монемвасия. Оказа се лесно, растението цъфти и плодоноси на първата година, а семената запазват кълняемост поне няколко години.

Най-просто казано – растението може да се отглежда по същия начин като и домата. Размножава се със семена и резници. Разсадът се разсажда в земята на открито в средата на май. Трябва да се полива редовно. За 1 вегетационен сезон растението цъфти, връзва плодчета и дава кълняеми семена, от които може да се засее през следващата година. До есента растенията вече са достигнали около 1 м височина. След падане на първата по-слаба слана, растенията се изваждат от земята, корените се изрязват, измиват, нарязват и изсушават.

Това растение се предлага в нашия разсадник вече от няколко години.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron