Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Див овес - въпроси

Див овес - въпроси

Мнениеот aleksandar88 » 08 Авг 2020, 12:00

Здравейте, близо до първата ми работа, край един булевард в София видях едно доста интересни изсъхнали растения. Най-вероятно е див овес, но не съм сигурен, вие кажете. Дали пък не е домашен, расте край оградата на една къща. Понеже имам прекрасни спомени от това място бих искал да попитам дали може да си го насади човек, от семена расте нали, но къде се предлагат? И дали дивия овес също е ядлив като култивирания? Многогодишно ли е? Не видях семена, сигурно са паднали, но бих предпочел да си насадя точно от тези, които са там:

Изображение

в реална среда:
Изображение
aleksandar88

Re: Див овес - въпроси

Мнениеот Алпина » 10 Авг 2020, 08:15

Здравейте, в България растат 8 вида див овес, вероятно и вашият на снимката е някой от тях. Не мисля, че става за някаква употреба, едногодишна трева е. Можете да си съберете семена, ако намерите. Можете да си купите истински овес на семена от Пазара, и да разпръснете семената пролетта. Колкото до декоративният див овес, който предлагаме - той е съвсем различен, само с декоративни функции и даже вече не принадлежи на рода Овес (Avena), а е наречен Helicotrichon (sempervirens). Всички житни растения, в това число и дивият овес, са ядливи (т.е. неотровни и хранителни). Друг е въпроса, че повечето са непригодни за храна на човека, защото не подлежат на култивиране и събиране на смислена реколта, имат прекалено дребни семена и пр. Но пък са храна на дивите птици, което пак е смислено.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Назад към Плодни растения, билки и подправки