Allium fistulosum. Или Пясъчен лук.
Разкошен лук! Особено зимно време - по-крехък и по-вкусен от праз лук.
По принцип се отглежда за ранно реколтиране на зелен лук. Има свойството да се втвърдява и да става по-жилав след определен период, готвейки се за следващия сезон. Затова се сее на етапи.
Ако няма двор, може и в саксия или сандъче.
Отглеждал съм няколко сорта, от професионалното направление. Наскоро се сдобих със семена от сорта Апачи - с червена окраска.
Сега се загледах в картинки - не може да се вярва дори на големите семенарски търговци!


За да се развие добре си му трябват поне 20 см дълбочина.
Не бих го препоръчал само за листа - скубе се и се изяжда целия стрък. За рязани листа много по-подходящ е резанеца - Allium shoenoprazum

Както и чесън резанец - Allium tuberosum
