Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Rumex sp. - лапад и киселец

Rumex sp. - лапад и киселец

Мнениеот Алпина » 16 Яну 2015, 17:52

Род Rumex съдържа в себе си два важни листни зеленчука, които свен, че са естествено разпространени в нашата страна в диво състояние, отдавна са предмет на култивиране и употреба. В продължение на столетия те са били традиционни в менюто на българина. Само преди 100 години това меню е било предимно вегетарианско - поне 2/3 от времето през годината. От една страна поради спазването на многото религиозни пости, от друга - поради това, че е преобладавало земеделското занятие сред населението и хората сами са си произвеждали храната, без възможност за дългосрочно съхранение. Вегетарианското хранене е било естествено и широко застъпено, особено в селските райони. Затова в градините и в менюто често са присъствали различни ястия от листни зеленчуци - киселец, лапад, лобода, коприва, щир. Днес храненето ни много се е променило, а тези листни зеленчуци все по-рядко присъстват в менюто, защото в големите супермаркети обикновено не се предлагат, а значението на откритите пазари намалява. А са толкова лесни за отглеждане. Могат да растат в най-отдалечения ъгъл на градината, понасят сянка, нуждаят се само от малко поливане. Могат да се отглеждат без проблем в по-голямо сандъче или 5-10 литрова саксия дори на балкона, ако не разполагате с градина. При редовно рязане на листата и киселеца, и лапада продуцират нови и крехки листа и на практика могат да се берат през цялата вегетация. Поне 2-3 пъти в месеца можете да се обират и ползват. Макар че обикновено ги третираме като пролетни зеленчуци, защото първи се появяват пресни на трапезата ни след зимата, при редовно изрязване те могат да се ползват много по-дълго. Предполагам знаете, че и лападът, и киселецът съдържат оксалова киселина и хората с бъбречни или ревматоидни проблеми трябва да ги избягват. Лападът и киселецът се използват за приготвяне на супи, сосове, ястия с яйца и месо, сарми, зелени баници, кишове и пр.

Rumex acetosa - киселец
Изображение
В разсадника продаваме градинска културна форма на това растение, с по-крехки листа и възможност за целогодишно бране.


В разсадника можете да закупите и два вида лапад:

1. Rumex patientia - обикновен лапад, спанаков лапад. В някои части на страната е наричан лопуш, също традиционна храна на българската трапеза в миналото през пролетта. Използва се от българската народна медицина като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и затлъстяване. Понижава кръвното налягане , подобрява храносмилането, действа противовъзпалително. Корените, счукани и наложени, лекуват отоци и гнойни възпаления.

2.Rumex sanguineus, var.sanguineus - кървав лапад.

Изображение
Този по-непознат у нас лапад е доста декоративен и може да се отглежда на сянка в компанията на сенколюбиви цветя. Неособено атрактивните цветоноси е желателно да се изрязват. Така се ограничав и евентуалното самозасяване, а растението се стимулира да образува повече листа.
За салати и готвене се използват най-младите листа, които се добавят към други листни зеленчуци за цвят. Не се използва самостоятелно за приготвяне на ястия.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта