Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Rheum rhabarbarum - ревен, рабарбар

Rheum rhabarbarum - ревен, рабарбар

Мнениеот Алпина » 16 Яну 2015, 18:32

Изображение

Rheum rhabarbarum e градински култивар на ревена, ботаническото семейство е Polygonaceae, т.е. Лападови. Т.е. ревенът е много близък роднина на лапада и киселеца. Като кулинарно растение той доскоро не бе познат у нас. Популярен и използван като зеленчук е в Западна Европа и най-вече в Германия. Първият ми ревен дойде точно от там - моя приятелка го изкопа от градината си в Германия и го донесе на разсадника. Разбира се, междувременно той започна да се появява и у нас - като семена за посев в търговската мрежа и като зеленчук в някои добре заредени супермаркети.
Реумът е едро тревисто растение - достига 1 м ширина и височина по време на цъфтеж. Намирам го за доста атрактивен и спокойно може да намери място в градината като декоративно растение. Особено ако харесвате тревисти гиганти. Аз ги харесвам - намирам ги за много изразителни, могат да играят ролята на акцент или солитер. Реумът се нуждае от плодородна и умерено влажна почва и слънчево до леко сенчесто месторастене. Прави едни огромни листа с червени дръжки, цветът е едра и атрактивна бяла метлица.
За консумация се използват дръжките на поне 3-4 годишно растение, които се изрязват, обелват и готвят. Реколтира се някъде до началото на лятото, после растението загрубява. Супи, сосове, кишове и пайове, че даже и компоти се правят от листните дръжки на ревена. На вкус напомнят на познатия ни киселец. Ревенът също съдържа оксалати - това за информация на хората, за които оксалатите са забранени поради хронични заболявания. Ревенът има и лечебна употреба и дори влиза в състава на популярната и у нас билкова комбинация на Мария Требен - шведска горчивка. Съвсем младите листа също могат да се използват за готвене подобно на киселеца. Може да се размножава с разделяне докато е в покой, но това е по-несигурният начин, тъй като растението прави дълбок централен корен. По-лесният начин е с разсад от семена. Семената, които ще съберете от вашето растение в градината са напълно кълняемоспособни. Не съм забелязала да страда от други заболявания, освен нападения от листни въшки.

Когато разцъфне, представлява наистина впечатляваща гледка:

Изображение

Ревен, или рабарбар можете да закупите целогодишно от нашия разсадник, предлагаме разсад в саксия.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта