Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ ! ЗАЩО НЕ.

ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ ! ЗАЩО НЕ.

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2015, 20:19

Изображение
Бухтички с цвят от магнолия - има такава рецепта!

В последно време все по-често ни се обаждат клиенти, които се интересуват от ядливи цветя. Не просто билки или подправки, нито ядливи растения, а именно цветя, като в повечето случаи става дума за цветовете на растенията. Цветя, които служат за готвене, влизат в състава на ястия или пък се използват за декорация на блюда и напитки – пресни, замразени или захаросани. В повечето случаи с такива клиенти тръгваме през разсадника и откриваме цветята, които за тях представляват интерес като цвят и аромат, а сме и сигурни, че не са отровни. За да улесня себе си, а и бъдещите си клиенти, реших да разнищя, доколкото ми позволяват силите, тази тема. Естествено, че ще ползвам информация от нета или кулинарни блогове. Освен това си мисля, че всеки, който се интересува от този аспект на употреба на цветята, е склонен на творчески експерименти. Такова впечатление оставиха у мен и тези master chefs, които използваха в блюдата си нашите цветя.
Всъщност доста на брой цветя могат да се използват в кухнята. Хилядолетните традиции в това отношение принадлежат на китайската кухня. В древността в Европа са били използвани невена, портокаловия цвят, теменужките, розата, лавандулата. Има и едни добре познати растения с ядливи цветове, утвърден зеленчук - карфиола и броколито. Но те не се броят, защото имам предвид съвсем друга кулинарна тенденция. А тя е, че в наше време все повече готвачи прибягват до използването на цветовете на различни растения както за готвене, така и подобряване на вкуса, аромата, колорита, текстурата на ястията и в крайна сметка да ги направят по-интригуващи и апетитни.

Важно: експериментирането с ядливи цветове трябва да става внимателно. На първо място, защото те не са традиционна храна, напълно е възможна проява на хранителна алергия при хора, предразположени към алергии, а и не само. Да не се прекалява с количеството и да се експериментира внимателно. Да не се ядат цветя с неизяснен произход и начин на отглеждане - възможно е да са били третирани с различни токсични препарати.

КРАТЪК ПРЕГЛЕД НА ДОКАЗАНО ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ

Anethum graveolens – копър.
Цветовете могат да се използват при приготвяне на риба или яйца. Също така традиционно се използват за ароматизиране на маринати или ястия от варени зеленчуци.

Borago officinalis - бораго (краставична трева, пореч).
Това едногодишно растение у нас не се изпползва за храна, въпреки че естествено разпространено. Има красиви сини цветчета, които могат да се ползват за украса на салати и студени ястия и напитки. Вкусът им е свеж, подобен на краставица. Могат да се замразят с вода във формички за лед и да се използват и през зимата.

Calendula officinallis – невен.
Може да се ползват ярките венчелистчета сурови, - в малки количества за декорация на салати. Варени са доста парливи. Невенът се ползва понякога като заместител на шафрана при готвене за оцветяване на ориз или масло.

Cucurbita - тиква.
Цветовете на тиквата са популярен зеленук в някои средиземноморски страни. Те се използват готвени. Подходящи са почти всички видове тикви - Cucurbita mochata, Cucurbita pepo, Cucurbita maxima. Цветовете на тиквата могат да се пълнят с със сирена или друга плънка, след което се запържват, могат да се панират, а нарязани на ивици и сотирани могат да се добавят към други ястия и гарнитури.

Dianthus sp. - карамфил.
Ароматните цветчета на карамфилите могат да се ползват в плодови салати и сиропи, торти сладоледи, плодово-алкохолни напитки. Използват се венчелистчетата, като петичките им се премахват. За готвене могат да се използват видовете – Dianthus deltoides, Dianthus chinensis, Dianthus plumarius, Dianthus barbatus, Dianthus superbus.

Ocimum basilicum – босилек.
Освен традиционната употреба на листата му, могат да се използват и белите цветчета на босилека. Например в пресни салати, супи, паста. Цветовете имат по-силен аромат от листата. А съцветията могат да се използват за ароматизиране на оцет.

Маgnolia - магнолия.
При някои магнолии се посочват за ядливи и младите листа, а са ядливи цветовете, по-точно венчелистчетата на Magnolia grandiflora, Magnolia kobus.

Primula - иглика.
Някои видове иглика, като местният вид Primula officinalis от хилядолетия се използват като билка. Младите листа могат да се добавят към салати. А цветовете успешно могат да се използват за цветни декорации - пресни, замразени, захаросани. Пресни имат леко сладникав вкус. Добавят се към пролетни салати за декорация, а също така и към различни празнични сладкиши. Видовете, които могат да се използват са Primula vulgaris, Primula veris, Primula elatior.

Rosa - роза.
Розите се използват в кулинарията заради аромата най-вече. Така че всички приятно миришещи рози могат да влязат в употреба. Използват се най-вече в студени напитки и за декорация и ароматизиране на десерти. При употреба на розов цвят венчелистчетата се отделят от цвета, като долната им част се изрязва - твърде жилава е. В ориенталската кухня за готвене се използва розова вода. А България е дала на света гюловицата - ракия от рози. От ароматни рози - най-вече Rosa damascena можете да приготвите сироп и сладко. Моят опит с розите включва гюловица и сладко.

Taraxacum officinale - глухарче.
Доколкото у нас се използва за храна, глухарчето е познато като листен зеленчук (радика). Всъщност цялото растение е не само ценна храна, богата на витамини и калций, но и билка, използвана от народната медицина. Пресни листа се добавят в салати за по-пикантен вкус и аромат. По същия начин могат да се използват неотворените пъпки - пресни или сготвени. От цветовете на глухарчето се прави мед, който е имуностимулиращ и полезен при белодробни и чернодробни заболявания. Важно е да берете глухарчета от чисти, неурбанизирани места.

Tropaeolum majus - латинка.
Вероятно латинката е едно от най-популярните ядливи цветя. Всъщност тя цялата става за ядене - листата могат да се добавят по малко в зелени салати - придават пикантен и леко лютив вкус, цветовете по същия начин се използват за декорация на салати и месни ястия. Зелените плодни кутийки могат да се добавят към различни сирена, а също така и да се мариноват и използват като заместител на каперсите. Даже ги наричат "каперсите на бедняка".

Viola - теменужка.
Цветовете на теменужките могат да се използват за декорация на салати (вкусът им е сходен с този на салати и марули) разни пастети, а също така и на десерти - кремове, торти и пр. Освен в свеж вид, в сладкарството се използват и захаросани цветове. Видовете теменужки, които се използват са Viola tricolor, Viola odorata, Viola hybrida, Viola cornuta, Viola х wittrockiana.

Yucca - юка.
Цветовете на юката са ядливи - само отделените от цвета венчелистчета. Имат слаб приятен аромат и са хрупкави. Могат да се добавят към салати или да се използват като гарнитура. Добре е първо да се сварят за 30 мин., след което се прави щадяща запръжка и овкусяване с подправки. Внимателно експериментирайте. Ползват се венчелистчетата на Yucca filamentosa, а също така и на други видове юки, но тази се отглежда най-често у нас.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена

Re: ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ ! ЗАЩО НЕ.

Мнениеот Люксо » 18 Фев 2015, 18:42

Ето няколко рецепти с цветя, които публикувахме преди години в сайта, за който работя:

Майска салата
Салата с риба тон, грах, мушкато и маргаритки
Ризото с цветове от невен
Теменужени бисквити
Кокосова торта с цветя

Ако линковете са неподходящи, Алпина, моля те, махни ги.
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София
пол: мъж

Re: ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ ! ЗАЩО НЕ.

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2015, 19:27

Напротив Люси, добре дошли са всякакви тествани рецепти. Аз също ще споделя неща, които съм опитвала, като поизчерпя списъка с ядливи растения. А също и ще се отдам на експерименти. s:
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1155
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София
пол: жена


Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта