Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Рукола (Eruca sativa)

Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 03 Мар 2015, 23:31

Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство. Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. Наричат я още „ерука“, „арагула“ и „рокет“. На българския пазар руколата се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме идеални климатични условия за отглеждането й.

Руколата е е зеленчук с чудесни хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж, аромат и леко горчив вкус. От древността е известна като силен афродизиак.

Рукола – хранителни качества

Руколата е богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла. Нетипично за листен зеленчук, руколата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини.

Хранителни стойности в 100 г рукола: 25 ккал; 2,6 г белтъчини; 0,7 г мазнини; 3,7 г въглехидрати; 1,6 г фибри
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 03 Мар 2015, 23:36

Отворих си темата, сега да задам въпроса.

Тази пролет ще си засаждам рукола в сандъче на терасата. Вече имам семената, сандъчетата и почвата.

Интересува ме на какво разстояние едно от друго да засаждам семената и на каква дълбочина. Миналата пролет си отгледах босилек и тогава ръсих семена както ми падне, но не съм сигурен дали идеята беше добра, макар че си отгледах няколко здрави стръка.

И понеже ще отглеждам и други неща тази пролет, но не искам да наспамя форума с още теми ще попитам същия въпрос за босилек, чери домати, салвия, чушлета.
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 03 Мар 2015, 23:38

P.S.

Какво е мнението ви за качеството на пакетираните семена, защото моите са такива. Мога да кажа и фирмата, но да не излезе реклама... :)
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот Алпина » 04 Мар 2015, 19:25

Твоят пост ме накара да се зачета за руколата. Тази, за която ти питаш, аз не съм я отглеждала самостоятелно, освен в едни салатни миксове, които си внясям от чужбина. Ти ще си отгледаш същинската рукола, която е едногодишно растение. Можеш просто да разпръснеш семената в сандъчето. Покриват се тънко с почва, защото семенцата са дребни. Когато стане готова, надземната част се изрязва с ножица. Тази година ще пробвам и този вид. Ако има някакви инструкции на пакета - следвай ги. Аз нямам опит с нея.
Поне още едно растение се назовава рукола - ние него отглеждаме всъщност на разсадника. Става дума за друг вид растение с подобен вкус и употреба, който е многогодишен и се нарича дива рукола (Diplotaxis tenuifolia или Rucola selvatica). Сега прочетох, че се среща естествено у нас. Аз обикновено за лична употреба си заделям 1-2 кв. м място в градината и разпръсквам семената.
Руколата я добавям към други салати - най-често от марули, а също и салата от домати напр. Има специфичен вкус и поне по мое мнение не може да се консумира самостоятелно. А най ми харесват миксовете от 5-6 вида листни зеленчуци, където може да има рукола, разни листни зелета, валерианела и какво ли още не. Пак се сеят смесено и гъсто и после се режат с ножица.
Ако си доволен от семената и вкуса на зеленчука, няма проблем да пишеш фирмата, от която си ги взел.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 04 Мар 2015, 19:36

Алпина написа:Когато стане готова, надземната част се изрязва с ножица.]


Имаш предвид самото бране, нали? Цялата надземна част ли режа или само част от нея, защото те стават доста високи май... И после то си пониква пак, без да засаждам нови семенца предполагам :)

На опаковата пише, че става между 50 и 70 см. и сезасажда от март чак до октомври. Обича слънчеви и полуслънчеви изложения. Освен това пълното и име е Eruca Sativa Mill Cultivata.


Иначе руколата аз лично я предпочитам най-вече в салата с домати. Много е добра и за пица, като там се слага направо на цели пресни листа. Има известна италианска пица с рукола и прошуто, комбинацията е наистина много добра.
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот Алпина » 04 Мар 2015, 20:44

Mοята е многогодишна и аз просто изрязвам надземната част, а тя израства отново. Твоята е едногодишна - не я режи много ниско и вероятно растението ще се възстанови. А това за 60-70см височина според мен се отнася за максималната й височина, която е по време на цъфтеж. Не трябва да я оставяш да цъфне, вероятно загрубяват листата. Направи ли хубава листна розетка, започвай да я береш. Предполагам също, че можеш да береш най-едрите листа и да оставиш най-младите да наедреят. Така също може да се удължи брането. Ако семенцата са повече, можеш да я сееш на етапи - за по-дълго бране през лятото. Не съм я отглеждала точно тази, както казах, но аз и със спанака понякога процедираам така - обирам само външните едри листа на розетката и оставям младите. Така мога да го бера няколко пъти.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 04 Мар 2015, 22:38

Да и аз нещо такова си представях като цяло. Ще кача снимки след няколко месеца :)
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот venchelist » 19 Мар 2015, 22:11

Руколата покълна точно след седмица и вече има много стабилни стръкчета от по 3-4 см. някъде.

Останалите (босилек, чери домати и салвия) обаче не са се показали даже. Утре стават точно две седмици.

Да се притеснявам ли и кога мога да ги очаквам да покълнят? :)
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот Алпина » 20 Мар 2015, 08:47

Руколата при мен изникна буквално на втория ден. Освен това мисля, че тя успява да поникне и на по-ниска температура. Босилекът и доматите никнат на доста топло - над 20 градуса, и то температура на почвата. Вероятно ти не можеш да им осигуриш такава температура. Затова не никнат. Би трябвало вече да са поникнали за това време. Не знам дали да не пробваш да ги държиш малко върху парното, като сложиш една дъска или нещо друго за изолация отдолу. Ама зависи колко е горещо парното. Даже ако има възможност над него - не директно на него.Опитай се да измериш температурата на субстрата - не бива да превишава 25 градуса. Тази операция - само докато поникнат. И внимавай да не ги опечеш.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Рукола (Eruca sativa)

Мнениеот Алпина » 20 Мар 2015, 10:17

Да допълня за салвията - ако са стари семената, може и да не поникне. Съветвам те да я изнесеш навън и да я оставиш там докато поникне. Ако не поникне, не е в тебе причината вероятно.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Плодни растения, билки и подправки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron