Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Размножаване на иглолистни растения с резници

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот pesho29 » 07 Юли 2018, 21:14

Здравейте и благодаря за полезната информация!

В началото на май засадих около 100 резника от западна туя в пластамсови чашки като използвах вкоренител. Изкопах малък парник, около 20 см дълбок, под шарена сянка, който покрих с наелон. Спазвах всички препоръки описани по-горе и за близо 2 месеца почти всичките резници са се вкоренили :) .Но имам върпос относно по-нататъчното им отглеждане и бих искал да попитам кой от двата варианта ще е по-удачен:
1)След като ги пресадя в кофички от кисело мляко, мога ли да ги оставя в парника за зимата или могат направо на открито да зимуват?
2)Направо да ги засадя на постоянните им места през септември, тъй като през октомври и ноември няма да мога?

Благодаря предварително.
pesho29
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Юли 2018, 20:50

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Стефан » 07 Юли 2018, 21:55

Здравейте! Значи директно минавате на вариант 2. Ако резниците са вкоренявани в прозрачни чашки и ако се вижда, че корените са достатъчно израснали за да си задържат субстрата след като ги извадите от чашката, то тогава те могат да се садят направо на терена. Ако корените са все още малки и малко, започнете да закалявате растенията като постепенно откривате полиетилена над тях първо само през нощта, а след това изобщо да го махнете. Направете им 1 - 2 подхранвания с изкуствена комбинирана тор NPK в каквото намерите съотношение но е добре все пак да преобладава азота. Приготвяте 0,2% разтвор от тора в лозарска пръскачка или в лейка и поливате растенията. Второто подхранване правите 10 дена след първото. Ако прецените, може и трето подхранване. Щом укрепнат растенията не чакате никакви месеци и сезони, а ги засаждате директно на терена. Това може да се случи юли, август или септември, според това доколко са укрепнали растенията. Предполагам ще ги садите за жив плет. Обръщате на права лопата една леха покрай оградата широка около 30 см и дълбока 20 см. Опъвате конец и след това с правата лопата отваряте цепка в земята, така че в нея да може да влезе баличката на растението. Пускате баличката, дозасипвате с рохкава почва и притъпквате. Разбира се това трябва да става под конец. След това се полива обилно и толкоз. Ако това се случи преди септември, може да направите още 1 подхранване с тор, ако е вече септември и нататъка, не се преви подхранване.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 192
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот pesho29 » 10 Юли 2018, 19:31

Благодаря найстина много за полезната информация :) !
Като сметнах тази част от оградат където ще ги садя, ще се наложи да засадя половината, а другата половина ще пресадя в кофички от кисело мляко. Мога ли да ги оставя в парника за зимата и трябва ли да го покрия ?
pesho29
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Юли 2018, 20:50

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Стефан » 10 Юли 2018, 21:25

Няма нужда да се покрива парника. Туята е достатъчно студоустойчива. До есента и зимата има още доста време, така че да може да укрепне.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 192
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Предишна

Назад към Размножаване на растенията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта