Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Инвазивни растения

Инвазивни растения

Мнениеот lina » 01 Фев 2019, 12:40

Някои растения, които садят и сеят в градинте, са доста инвазивни.
Например, в Белорусия сега активно уничтожават, преди размножено като градинско Solidago canadensis.На мен донесе съседката ми..Бутнах го в ъгъла на градината, сега не знам как да го уничтожа:изкопавам, късам, , вадя..пак расте....Оказа се че Solidago canadensis уничтожава и угнетява другите видове растения , заема големи площи и трудно за изкореняването.
Към инвазивните отнасят и ехиноцистис.

В Дания се борят с инвазивни за тях растения: https://translate.google.com/translate? ... rev=search

https://www.florapassionis.com/tag/inva ... ts-europe/
В ЕС към инвазивни отнесли астри дребноцветкови и лайка ароматна(Matricaria discoidea) :roll:
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Re: Инвазивни растения

Мнениеот Стефан » 01 Фев 2019, 21:40

При мен на разсадника имам засадена в земята канадската златна пръчка (Solidago canadensis) и вече десета година не се е разраснала кой знае колко. Аз й се радвам, защото е медоносна. За мен реално няма кой знае колко инвазивни растения. Например едно растение - Duchesnea indica - индийската ягода съм го отглеждал преди 30 години като декоративно. Сега се е разпълзяло по целия ми двор и е плевел. То се настанява в тревния чим, в най-утъпканите и сухи участъци. Дразнещо е, но явно такъв е Божият замисъл - да се използва всеки квадратен сантиметър за да растат растения. В тези участъци райграсът не вирее. Та за тези 30 години индийската ягода си стои само в моя двор. В съседните дворове не прескача. Това означава, че растението не е чак толкова инвазивно. Освен това е открито, че спира разпространението на СПИН и лекува рак. Явно пак по Божия замисъл, Бог ни "натрапва" буквално в краката най-лечебните растения.
Да вземем 2 други наистина инвазивни растения - Phalopia japonica и Phytolacca americana. Фалопията е билка, почвоукрепващо и брегозадържащо растение. Освен това дава много биомаса, която може да се използва за компост или за пелети. Нищо чудно да се окаже и влакнодайно, защото стеблото му е много жилаво. Фитолаката пък освен че е билка, се използва в Русия и за храна, а плодовете й са отлична храна за птиците, а биомасата й се използва за технически нужди. Виждал съм я да се настанява по българските букови гори. Буковата гора създава един биотоп много беден от към растителни и животински видове. Самият факт, че фитолаката не избягва бука, би трябвало да е достатъчно красноречив.
Аватар
Стефан

Мнениеот Алпина » 01 Фев 2019, 22:03

Като си подхванал тази тема Стефчо, кажи за хмела. Билка е, използва се в бирената индустрия, но ми е малко нахален, лично на мен. Малко ли казах, не е баш малко :mrgreen: Винаги има известен субективен момент в определянето на едно растение като инвазивно. Понякога този субективен момент може да бъде и съвсем личен :twisted:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 01 Фев 2019, 23:00

Стефан написа: Например едно растение - Duchesnea indica - индийската ягода съм го отглеждал преди 30 години като декоративно. Сега се е разпълзяло по целия ми двор и е плевел.

И аз се боря с тази ягода, борбата е неравностойна, добре, че не и се вързвам толкова, защото едни bellis - най-проста , дива форма и водят, ама много- аз вадя , те се разпростират, сигурно вече квадрат и половина от тревния чим е изяден.
Ягодата

Изображение

Паричката

Изображение

За бръшляна даже не ми се говори- пълзи от комшиите, колкото повече го режа, толкова повече се разклонява. wo:
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот lina » 02 Фев 2019, 05:39

Да възможно , ако контролираш, ще спре на вира където не трябва, но отнема много време и сили..Аз почнах да се отнасям към инвазивните плашливо, след като брашлян от комшията ми почна да влиза при нас и борбата стана неравна.Хмел също пълзе от комшия, , но увисва върху оградата и нахалството му спира (засега)дотам Събирам шишарките му смесвам с малко лавандулла пъхам в мъничка възглавница, слагам до главата си, Миризмата му и на лавандулата ме успокоява.Изобщо обичам да мирише възглавнизцата на цветя.Опитах да слагам розите, но много бързо исъхват и се трошат.Почнах да ги слагам в стъклен буркан за .аромата им.
Понеже златна пръчка (Solidago canadensis) засадих до розата, то почна да я задушава.Иначе то е лекарственно, билка, лекува подагра.Но не трябва да се употребява от малките деца и бремените.
Горската ягода при мен завладя голяма площ, но понеже райграс при нас не вирее, почнах да не обръщам внимание на тази ягода, понеже не е отровна.
http://landscapers-bg.eu/%D1%80%D0%B5%D ... %BB%D0%B0/
Съседка ми доне и още две растения, които задушават розите ми, пълзят като бесни.Таз пролет почвам борба с тях, явно са инвазивни.Едното е с шарени листа, другото е зелено, С шарените листа, като въже яко, не мога да го късам с ръце, трябва да използвам ножици. Зеленото се къса.Ще се постарая да направя снимки ,да ми кажете имената им.не можах да намеря в интернет.
Ако става въпроса за паричките(цветя), то не вирее на киселата почва.
"... можем да пораснем с дървета и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
lina

Мнениеот lina » 02 Фев 2019, 06:01

http://landscapers-bg.eu/wp-content/upl ... pecies.pdf

Относно Phalopia japonica.Като пътуваме по магистралата, то от двете страни като скреж , когато цъфти.Не знаех че инвазивно. Достаточно повет ми допринася неприятности , хем също билка.Неблагоустоените и зараснали участъци на съседите, които не живеят и не поддържат мястото си, пълни са с лиани, повет, брашлян и диви сливи.Всичко това се разножава бясно.
В статията за инвазивни забранени в ЕС дадено и Lupinus polyphyllus. Сях гоза подобряване на почвата..нищо не порасна. Сега купих семената на лупин..Хе, какво да правя? )) Или градински лупин не е инвазивен?Иначе защо продават семената му и рекламират, като подобрител на почвата?
lina

Мнениеот Стефан » 03 Фев 2019, 00:01

Лупинусът при нас се държи като много деликатно растение. Поседи 2-3 години в градината и си изчезне само. А пък в дивата природа не съм го виждал изобщо. Аз много се дразня, като започнат колеги да преписват чуждестранни сайтове и наредби за инвазивни растения. Условията са различни навсякъде и не може да се дава универсален етикет за някое растение, че е инвазивно.
Аватар
Стефан

Назад към Размножаване на растенията