Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Посеви 2013 г.

Посеви 2013 г.

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2013, 11:10

Тук можем да споделяме личен опит с посевите си. Успехи и неудачи, възникнали проблеми, история на отглеждането на растението от семе - време за покълване, време за пикиране и пр. За мен лично ще бъде хроника на случващото се с моите посеви, за да има къде да си правя справките после.

1. Започвам с едно растение, с което съм особено горда - Xerophyllum tenax (ксерофилум, мечешка трева), Melanthiaceae, нативно за Северна Америка. Сях го миналата година през януари. След втора зимна стратификация, то най-после започна да никне. Родствено е с трилиумите и нашенската чемерика. Нека се оформят пониците и ще кача снимки. А засега една гугълска снимка на възрастно растение:

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот Алпина » 21 Фев 2013, 16:02

Дойде време за малко статистика nа тазгодишните ми посеви. Засяти са и отглеждани в стайни условия, без допълнително осветяване и нощна температура около 13-15 градуса, дневна 20-23 градуса. Тези дни, в които са ми покълнали семената са по-скоро ориентировъчни. Кълненето при доста многогодишни растения е специфично, видово обусловено и зависещо още редица неща, като свежест на семената, начин на съхраняването им и др. Конкретната реколта или дори партида семена също могат да дават различни резултати. Освен това успешното покълване зависи от създадените условия - топлина, влажност, светлина, техника на посев (особено дълбочина на посева). Като правило при сеене в съдчето, предназначено за това се насипва субстрата за посев. Добре е да е стерилен откъм патогени или предварително обеззаразен, не прекалено плодороден. Обикновено се ползва леко обогатен с хранителни вещества неутрален торф, към който може да се добави малко перлит или пясък. Субстратът се подравнява и уплътнява, полива се обилно и се оставя да се отцеди. Върху него се сее. Правилото е много дребните семена (на кампанулите, хойхерите, бергенията, някои примули и др.) да не се покриват със субстрат. За по-едрите семена важи правилото да се покриват със субстрат до 3 пъти по-дебел от диаметъра на семето. Но - всяко правило си има изключения и те трябва да се вземат предвид, ако са дадени в упътването за посев. Например някои видове не се покриват не защото са дребносеменни, а защото се нуждаят от светлина, за да покълнат. Дребните семена, които не се покриват със субстрат, задължително се покриват с парче найлон, което да поддържа семената постоянно влажни до покълването. Всеки ден се проветрява и следи за появата на плесени, за да се вземат своевременно мерки. След покълването, откриването на посева става постепенно, отначало по няколко часа на ден - до пълното му откриване с цел закаляване. До началото на самото кълнене светлината обикновено не е толков важна, но след поникването е добре, особено за светлолюбивите видове, да се поставят в оранжерия, на светъл прозорец или да се осветяват допълнително, за да се получат здрави и неетиолирали растения. Като правило след покълването на семената, поливането и влажността на субстрата се намаляват, намалява се и температурата. Растенията трябва да се проветряват често, за да се избегне появата на сечене на посева.
По-нататък ще кача снимки на посевите, които могат в бъдеще да послужат и за определител на пониците на някои многогодишни цветя.

Achillea millefolium - семената не се покриват със субстрат, посевът се покрива с найлонче, поникнаха за 2-3 дни;

Alyssum saxatille - семената се покриват леко със субстрат с дебелина 2-3 мм, поникна за 10 дни;

Amsonia hubrichtii - семената са едри и се покриват с 3-4 мм субстрат. Моите семена бяха стратифицирани още във фирмата производител, започнаха да никнат не много равномерно след 10 дни.

Artemisia ludovichiana - семената са дребни, не се покриват със субстрат, посевът покриват с найлонче, поникнаха за 2-3 дни;

Aubrieta hybrida - посевът се покрива с 1-2 мм субстрат, поникна за 3-4 дни;

Bergenia cordifolia - семената се сеят на повърхността, без да се покриват. Посевът се покрива с найлонче. Поникнаха за 7-8 дни;

Calla palustris - семената се покриват с 2 мм субстрат, поддържа се висока влажност на субстрата до мокро. Никненето стартира след 14 дни, вероятно ще е неравномерно и продължително.

Campanula cochlearifolia - тази кампанула, както и всички кампанули са много дребносеменни видове. Затова първо субстратът се уплътнява, подравнява и навлажнява добре. После семената се "посоляват" равномерно отгоре и се завиват с найлонче. Откриват се само за проветрение по малко и за да се следи за появата на плесени. След поникването започват да се откриват постепенно. Тези семена, въпреки че бяха купувани миналата година, при мен поникнаха дружно за 5 дни.

Cymbopogon flexuosus - леко покриване със субстрат 1мм, поникна за 3-4 дни;

Delphinium belladona - семената се покриват с 2-3 мм субстрат, поддържа се умерена, но не и прекалена влажност, температурата от 20-23 градуса е много добра за делфиниумите. Поникна за 7-8 дни. Двегодишните семена също никнат добре.

Dianthus alpinus - семената се покриват с 1-2 мм субстрат, никнат обикновено дружно и бързо. При менпоникнаха за 5-6 дни.

Echinacea angustifolia - семената са едри, покриват се с 3-4 м субстрат, поникнаха малко неравномерно за 6-7 дни;

Erigeron karvinskyanus - семената се сеят на повърхността без да се покриват, посевът се покрива с найлонче за поддържане на висока въздушна влажност, поникна за 5-6 дни;

Gailardia Bijou - покриват се с 2-3 мм субстрат, поникнаха за 5-6 дни;

Heuchera micrantha - семената се сеят на повърхността, без да се покриват със субстрат. Посевът се покрива с найлонче. Поникнаха за 10 дни;

Hyssopus oficinalis - семената се покриват леко, с 1 мм субстрат, поникнаха за 5-6 дни;

Lavandula angustifolia - семената се покриват леко с 1-2 мм субстрат, поддържа се влажност. При мен поникна за 6-7 дни, но семената бяха обработени от фирмата производител;

Lupinus poliphyllus - семената се покриват с 4-5 м субстрат, колкото по-топло, толкова по-добре, при мен поникна за 6-7 дни, а едни стари семена, съхранявани 2 години, поникнаха 1-2 дни по-късно;

Levisticum oficinale - съвсем леко покриване на семената с 1мм субстрат, поникнаха за 5-7 дни;

Linum capitatum - леко покриване на семената със субстрат - 1-2 мм, поникна за 7-8 дни;

Linum perenne "Nanum" - леко покриване на семената със субстрат - 1-2 мм, поникна за 7-8 дни;

Muhlenbergia capillaris - леко покриване на семената с 1 мм субстрат, поникнаха за около 10 дни;

Nepeta cataria - семената се покриват с 1 мм субстрат, поникнаха за 5-6 дни;

Pennisetum Purple Majesty - собствени семена, покрити с 3-4 м субстрат, поникнаха бързо и дружно за 4-5 дни. Миналата година купени семена никнаха по-бавно. Надявам се сорта да се възпроизвежда и от собствени семена.

Primula acaulis "Wanda" - семената се сеят на повърхността, без да се покриват със субстрат, посевът се покрива с найлонче. Поникна за 10 дни.

Prunella grandiflora - семената се покриват тънко, 1-2 мм, поникна за 5-6 дни;

Scutellaria alpina - семената се сеят на повърхността, по-скоро се поръсват със субстрат, притискат се, покриват се найлонче. Поникна за 6-7 дни.

Thymus sp. - семената се покриват с около 1 мм субстрат, никнат сравнително бързо и дружно, в случая при мен за 5-6 дни;

Trollius europaeus Hybr. - посевът се покрива с 1-2 мм субстрат, поддържа се висока влажност. Започна да никне след 10 дни, неравномерно, очевидно ще никне продължително време;

Thalictrum delavayi - каквото и да пише за този таликтрум, аз го засях заедно с другите си семена. Първите поници се появиха след 10 дни. Очевидно никненето ще е бавно и продължително. По принцип най-успешно и дружно никнат таликтруми, засяти от пресни семена веднага след добиването им или поне есента. Така те прекарват малко топла, а после естествена зимна стратификация и пролетта никнат безпроблемно и дружно. Мисля че по-стари семена, двегодишни нямат никакъв шанс да се събудят.

Fragaria vesca - семената се засяват на повърхността, без да се покриват, само се притискат към почвата, поддържа се умерена влажност, посевът се покрива с найлон за поддържане на висока въздушна влажност, поникнаха за 4-5 дни;

Viola koreana - семената се покриват с 1 мм субстрат, притискат се към предварително овлажненото легло, покриват се с найлонче, а отгоре се засенчват с лист хартия. Започнаха да никнат колебливо в началото - след 14 дни, след няколко дни доста по-дружно. Като цяло неравномерно и продължително кълнене.

Zigadenus elegans - зигаденус. Семената се покриват с 2-3 мм субстрат. Започна да никне на 16-я ден.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот secret_rose » 07 Мар 2013, 22:24

Много полезни теми за новаци като мен, и тази, и снимките на поници f:
Бих те помолила да напишеш няколко думи и за обгрижването на разсада в началото. Поливането особено. Поради неопитност само опръсквам семеначетата отгоре, докато в един момент ми се стори, че са пораснали и вече не им е достатъчно, и тогава не знам - в подложка или отгоре, кога и как, до кога е нужно да съблюдаваме връхният слой да не засъхва, и все въпроси от подобно естество... Едва ли има стандарти, предвид различните условия на всеки, но ориентировъчно.
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот Стефан » 08 Мар 2013, 00:24

Ние ги поливаме с гръбна пръскачка - с фина струя, докато се навлажни цялата пръст в дълбочина на сандъчето. Това - първия път. След това с по-малки количества вода само поддържаме влажен субстрата - пак с гръбна пръскачка - от време на време. Когато покълнат и поникнат семената, тогава следва майсторската част. Преовлажняването може да доведе до болестта "сечене" на пониците. От друга страна пък засушаването може да спре кълнителния процес на все още непокълналите семена. Затова трябва да се поддържа един много фин баланс между влажно и сухо. Това продължава докъто "кръстосат" пониците, т.е. докъто се появят някакви първични листа след котиледоните. След това вече може да се полива по-смело. Поливаме отгоре върху растенията, върху почвата, по-рядко отдолу през паничка. При горещо време не трябва да се пести водата, при по-хладно - по-малко вода.Към водата прибавяме и торове, понякога и микроорганизми.
Ако се появи "сечене" спираме поливането за известно време, ръсиме фунгицид на прах върху почвата, или малко хидратна вар. След няколко дена задължително микроорганизми, за да върнат правилната микробна екосистема на почвата.
Колкото повече израстват пониците, толкова по-спокойно могат да се поливат . Разбира се трябва да се съобразяваме с видовите особености на растенията - по-сухоустойчивите се поливат по-малко и по-рядко. И в един момент разсада трябва да се разпикира на постоянно място, като тогава поливането почти не може да се обърка.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот secret_rose » 09 Мар 2013, 17:40

Благодаря.
Не знаех, че разсадите се торят... Някои цветя са ми пикирани и вече на 5-6 листо, явно е време за торене, но ги пикирах в смес от торф и купена почва за разсади... която вероятно е хранителна, мислех, че няма нужда от торене. Много неща има да уча... (:
Аз също имам микробиологичен препарат, препоръчан ми за пониците, но се страхувах да го ползвам.
Благодаря за изчерпателния отговор.
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот secret_rose » 17 Мар 2013, 18:28

Имам питане за семена на стайно растение, и понеже не знам къде да пиша, а вие ще ми дадете най-добре съвет..
Цикламата ми направи семенна кутийка, нямам представа как да събера семената и как да ги насея после, кога, в какво. Моля за мъничко насоки. Знам, че не е градинско растение, но професионално мнение тук мога да получа. А и мисля да си завъдя и градински цикламки, също са много красиви и за тях не знам нищичко..
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот Стефан » 17 Мар 2013, 21:02

Плодната кутийка на цикламата като узрее, изсветлява леко и почти се разпуква. Узрелите семена са кафеникави. Ако не успееш да хванеш момента на узряването, има вероятност плодчето да се разпукне и семената да се разсеят. Къде ще се разсеят - в същата саксия дето е майчиното растение. И там могат да си поникнат сами, но по-добре да си ги събереш и да ги засееш в отделна саксия. Можеш да събереш плодните кутийки малко преди узряването и да ги държиш в някаква кутийка, така си доузряват и даже и да се разпукнат, ще можеш да ги хванеш. И така, посева го правиш веднага след събирането на семената. Семената ги засяваш на разстояние 2 см едно от друго. Покриваш ги с 3 – 4 мм почвена смеска. Поникват за около 35 - 40 дена. Когато се оформи напълно първият лист, растенията се разпикирват в отделни саксийки. Грудката трябва да е зарита в почвата. Почвата не трябва да се притъпкава силно. За промишлено отглеждане се правят още 2 прехвърляния, но при теб няма смисъл. Поливай умерено и тори и би трябвало догодина да ти цъфтят. През лятото трябва да са на полусянка. Не обичат варовита вода. Обичат нощен хлад и утринна роса.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот secret_rose » 17 Мар 2013, 21:20

Изчерпателно...
Благодаря много!
(При мен отдавна няма минусови температури а нощите са приятно хладни, дали мога да ги държа навън - и цветето майка, и семеначетата, ако поникнат? Това е циклама, която спасих с ваши съвети, Стефан, отново благодаря!)
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот Алпина » 17 Мар 2013, 22:22

secret_rose написа: дали мога да ги държа навън - и цветето майка, и семеначетата, ако поникнат?


Можеш.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Посеви 2013 г.

Мнениеот secret_rose » 23 Мар 2013, 12:53

Искре, пак съм при теб - поникна ми цяла плантация от олеандри, в сандъчета и кутии, кръстосаха листенца вече някои. Колко големи мога да ги засадя навън в градината и да ги пикирам ли веднъж или не? Сях и на двора, но още не са изникнали там. При мен зима практически няма, рядко пада под нулата, но се чудя семеначета ще оцелеят ли навън през първата си година... и дали не е по-добре да ги насадя в саксии за да ги прибирам като застуди, докато заякнат..
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Следваща

Назад към Размножаване на растенията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron