Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Срокове и условия за сеене на различни цветя

Срокове и условия за сеене на различни цветя

Мнениеот Delphinium » 01 Мар 2013, 20:06

Имам една торба с разни семена, и не ми е ясно кога трябва да ги сея, а и при какви условия да става това.
Изощо не бързам, проблема е да не пропусна нещо, което трябва да се сее рано пролетта.
Ето какво има в плика:
Asparagus verticillatus
Primula Wanda XP
Viola cornuta някакъв хибрид
Polemonium caeruleum
Bellis - различни сортове
Ружа
Papaver Champagne
Geum Blazing Sunset
Papaver orientale Pizzicato
Lobelia cardinalis
Catananche
Campanula latifolia

Повечето стоят от миналата година - явно съм била напълно откачена, като съм ги поръчвала l:
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Re: Срокове и условия за сеене на различни цветя

Мнениеот Алпина » 01 Мар 2013, 20:56

Отивам да си пиша домашното, после ще докладвам тук :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 08 Мар 2013, 19:59

Рали, извинявай, забравих те. Повечето неща е добре да ги сееш вече. Ще погледна само искат ли стратификация някои от тях. Повечето от тях всъщност не съм ги сяла
Asparagus verticillatus - този аспарагус много интересен - увивен. Семената предварително се накисват за 12 часа в топла вода и след това се сеят - през пролетта. Той обикновено покълва в 3 - 6 седмици при 25 ° C . Младите растения се пикират в отделни саксии, като е добре първата зима да прекарат в оранжерия и чак следващата пролет да се насадят на открито. Може би е малко топлолюбив за твоите условия, но вероятно, като всеки аспарагус, ще можеш да го загърлиш и да презимува успешно. Младите леторасти се консумират също като при зеленчуковия аспарагус.

Primula - та е добре да я засееш пролетта, докато не е станало горещо. На повърхността, с найлонче върху посева. Аз сях същата, поникна бързо. По принцип примулите страдат от летните горещини и затова е добре да се сеят пролетта, когато е още хладно. Цъфтежът ще е на втората година, естествено.

Viola cornuta - никнат бързо, може да се сее по всяко време, според инструкциите. Би трябвало да зацъфти след 4 месеца примерно. Но не знам тази теменужка как се чувства в горещото лято. Знам, че по принцип едроцветните теменужки не обичат жегите и спират да цъфтят през лятото. Корнутите би трябвало да цъфтят до есента по дефиниция, така че сей я.

Polemonium caeruleum - също никне бързо, може да се сее по всяко време и зацъфтява горе-долу 4 месеца след посева. Гледала съм го някога - непретенциозно цвете е.

Bellis- за паричките може би е рано. Сеят се в средата на лятото обичайно, минават през едно пикиране, а есента се засаждат на постоянно място, за да цъфтят следващата година. Нямам представа, ако сега ги засееш, как ще се развият нещата. Най-малкото можеш да ги оставиш за по-късно, ако сега нямаш място.

Althaea - сее се през май-юни, като образуват 2-3 същински листа, се пикираат в земята на разстояние 15 см или в индивидуални саксии. Ако са в земята - есента или рано следващата пролет с изваждат пръст около корените и се разсаждат на разстояние 80 см. Т.е. цъфтят на втората година.

Papaver Champagne - ako не се лъжа, цъфти още първата година. Т.е. добре е да се засее максимално рано. Сее се на повърхността, без покриване със субстрат, но задължително с парче найлон, докато поникне. Не би трябвало да има проблеми с никненето. Живее кратко - втората година може и да го няма вече.

Geum- може да се сее по всяко време, цъфти на втората година. Не обича жегите, така че по-добре го засей пролетта, пикирай и есента засади на постоянно място в градината.

Papaver oriеntale Pizzicato- засей сега, никне бързо, много внимателно се пикират сравнително млади поници. Като укрепне - направо в градината. Също цъфти на втората година. А пролетният посев е за предпочитане, защото пикиране в жегите ще е проблемно. Иначе също може да се сее по всяко време, стига да е топло да поникне.

Lobelia cardinalis- лобелията също я засей. Тя е добре да се стратифицира малко със студ. Смятам, че ако я подържиш няколко седмици навън, а после внесеш на топло за кълнене, ще е по-добре за нея. Цъфти на втората година. Не съм сигурна, обаче, дали ще се справи със студа в Трънско. Мисля, че произхождаше от Флорида

Catananche - сее се по всяко време, иска топло и висока влажност, никне бързо. Не съм отглеждала, но очевидно можеш да очакваш цъфтеж догодина.

Campanula latifolia - засей сега, на повърхността, без да покриваш семената. Никнат бързо, обикновено, но пониците са дребни и минава доста време, докато станат за пикиране. Минават през едно пикиране и когато поотраснат, може направо в градината. Ще цъфтят догодина.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 08 Мар 2013, 20:41

Благодаря много за информацията. Само че нещо не ми е ясно - как ще осигуря на аспарагуса или каквото и да е друго температура от 25 градуса... Като и 20 е малко трудно достижимо за мене cr2
Но ще докладвам какво се получава с екзотиките. Май имам и други семена, за които не съм писала.
Сега се сетих, че дадох миналата година на Пери семена от аспарагуса. Трябва да я питам дали се е справила с тях.
И още нещо - градината ми не е в Трънско, а в северната част на Кюстендилско (или най-точно е била в Босилеградско, когато е бил в Бг). А за аспарагуса някои сайтове дават зона 3, което определено ме задоволява - аз отдавна чета, преди да се сдобия със семена или растения, за да не си отидат през някоя прекалено студена зима.
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Алпина » 08 Мар 2013, 21:37

Рали, не беше ли котловина с температурни инверсии при теб? Трънско го казвам като синоним на студено място по-скоро :mrgreen: и приблизително в посоката в която градинарстваш. Колкото до аспарагуса - по-ниска температура ще забави кълненето вероятно. Някъде мернах, че е зона 6, затова реших, че може би ще е проблемен при теб, но то в нета човек се натъква на всякаква информация. Всъщност сега проверих в друг сайт - наистина би трябвало да е много студоустойчив.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 08 Мар 2013, 21:49

Алпина написа:Рали, не беше ли котловина с температурни инверсии при теб? Трънско го казвам като синоним на студено място по-скоро :mrgreen: и приблизително в посоката в която градинарстваш. Колкото до аспарагуса - по-ниска температура ще забави кълненето вероятно. Някъде мернах, че е зона 6, затова реших, че може би ще е проблемен при теб, но то в нета човек се натъква на всякаква информация. Всъщност сега проверих в друг сайт - наистина би трябвало да е много студоустойчив.

Градината ми не е в котловина. По течението на Треклянска река е, на около 800 м н.в., между ниски планини, които са наоколо.Но е с идиотски климат. Може би зимата по-студен от Трънско :mrgreen:
Но по околните баири е още по-студено...
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Delphinium » 16 Мар 2013, 21:14

Да се похваля - седмица след като ги посях, почнаха да никнат:
Papaver Champagne
Papaver orientale Pizzicato
Inula helenium
Надявам се, че няма да имат проблеми и ще стигнат успешно до пикиране. Тогава не знам какво ще правя. Зарила съм се с разсади на чушки и домати, имам да сея още куп цветя и малко зеленчуци l:
А мястото между прозорците е ограничено, балконът е малък на площ. Дано поне по-бързо да се стопли, за да изкарам навън цветята, които зимуваха между прозорците.
Но от сега си мисля как най-после ще имам макове в градината. А и се надявам догодина да се радвам на цветове на красавеца оман.
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот andondm » 16 Мар 2013, 21:20

Аз все още се мотам и не съм сял нищо точно заради липсата на място на прозореца.
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Алпина » 16 Мар 2013, 21:42

На мен повечето ми неща са поникнали, почнах да разпикирам. Особено се гордея с поникналите си семена от Chiltern - oсвен елеутерокока имам вече Pаnax ginseng - 1бр., Acer saccharum - 1, Cornus florida - 1, някакъв екзотичен клематис. Всичките изкараха двегодишна зимна стратификация.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 16 Мар 2013, 21:54

Алпина написа:Всичките изкараха двегодишна зимна стратификация.

Две години, за да поникнат? Наистина имаш здрави нерви и много търпение.
Дано да поникнат още много от тези екзотики, пък и после да може да се размножават вегетативно.
Аватар
Delphinium
Администратор

Следваща

Назад към Размножаване на растенията