Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Мнениеот Bunz » 11 Юли 2018, 10:41

Здравейте,

моля за съвет с идентифицирането и евентуалното справяне с неизвестен вредител по дърветата. Имаме сериозен проблем с някаква гадина, която напада листата на почти всички дървета в двора - череша, дъб, орех, леска, габър и др. Листата приличат на изгризани от гъсеници, като на някои дървета стърчат само твърдите им жилки. Някои дървета с в трагично състояние. Изгризаните части са неравни и с остри ъгли, като има леко покафеняване по ръбовете на мястото на липсващата част, като да са били гризани преди седмица. След около 20 мин усърдно търсене не открих никакво насекомо или гъсеница по никое от засегнатите дървета. Поставих голям бял чаршаф под един от клоните, но освен малко листа, две-три мравки не изпадна нищо друго, въпреки настойчивото тръскане на клоните. Тревата е висока и изглежда незасегната от нападателите. Миналата година имаше такъв проблем, но беше малък и само по черешите. Дотогава не сме имали подобни проблеми.

Мястото се намира в планината над Своге и преди седмица го посетих за сефте тази година. Тоест нямам наблюдения какво се е случвало от началото на годината - късна зима/ранна пролет.

Добавям малко снимки.

image4.jpeg
image1.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Bunz
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юли 2018, 10:17

Re: Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Мнениеот Алпина » 11 Юли 2018, 12:45

Дайте повече снимки, и на другите повредени растения. Това, което допускам, е че става дума за хоботник. Щом не засичате вредител през деня, явно пораженията се нанасят нощем, а през деня се крие в земята. Явно е също така, че става дума за нещо летящо, защото гъсеница трудно може да прави такива денонощни преходи. Освен това хоботниците са нападали и при мен леска. Още по-големи поражения нанасят ларвите им, които повреждат корените на тревисти растения. Става дума ето за този вид, или друг подобен хоботник - https://www.google.com/search?ei=Zs5FW5 ... AnztjI66z4 . Ако излезете с фенерче през нощта, би трябвало да го засечете на местопрестъплението.
Проблемът е, че с хоботниците борбата е много трудна. Какво можете да опитате - може и с Би58 или друг силничък инсектицид. При тихо време, малко преди мръкване, напръсквате с разтвор на препарата растенията, които му служат за храна( в агроаптеката ще ви дадат съвет за конкретните коцентрации и дозировки на препаратите, които ще закупите). Сутринта проверете за мъртви бръмбарчета под растението. Може след седмица да повторите с друг препарат. Внимавате и не пръскате растения, които ще ви служат за храна скоро - зреещи овошки или зеленчуци. Или съблюдавате предписаната карантина на препарата - задължително! Така силно ще намалите популацията му. Проблемът е повсеместен. Вредителят не може да бъде напълно унищожен, пък и винаги може да долети от друго място, но може да се редуцира до малка численост.
Пробвайте и докладвайте за резултат :mrgreen: . Този хоботник обожава също така рододендрони, лигуструм (жив плет) и лавровишня.
Чувала съм за хора, които при по-малки нападения си ги събират с челник и пинсета нощно време от градинките. Но това е вариант за малко и дребни растения.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1369
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Мнениеот Алпина » 11 Юли 2018, 12:51

Не се сещам за нещо друго, но довечера ще попрегледам за още предположения - щом напада и горски дървета, трябва да е описан и като вредител по горските дървета. Явно не е гъсеница, защото те имат малък обсег на действие и обикновено какавидират (правят си колонии, за да минат във следващата фаза) по върховете на вече изгризаните клонки и са видими. Освен това може механично да се унищожат, като се изрежат и изгорят клонките. Само във вашия парцел ли е проблема, или и гората наоколо е потърпевша?
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1369
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Мнениеот Bunz » 12 Юли 2018, 12:30

Здравейте много благодаря за отговорите!

Малко предистория, тъй като в нея може и да откриете някои следи. Овошките се състоят в 5 череши, мушмула и орех, засадени преди малко повече от 30 г. За тях никога не са полагани каквито и да било грижи през това време, може би в самото им намало да е имало малко резитба и туй то. През годините досега са вървяли чудесно, раждаха плод. Двора е около 2 декара, имаше доста джанки, но повечето ги махнах преди няколко година, защото пускат много фиданки из тревата. Останалото са 5 дъба - единия доста старичък, другите по-дребни, няколко габъра - един много висок и други по-малки, две-три акации покрай оградата. Единия от тях, който е близо до черешите е в много тежко състояние. Обичайно, короната му е много гъста и хвърля дебела сянка наоколо, а тази година от по-голямата част от листата му стърчат само жилките.

За съжаление не посещавам мястото редовно, особено напоследък тъй като работя в чужбина. Миналата година ми се стори, че по черешите има някакакъв проблем, гъсеница или нещо друго и предвид липсата на проблеми досега реших, че ще отшуми тази година. Нямаше (или поне така мисля) поражения по никакви други дървета. Възможно е това ми нехайство да е довело до ситуацията. Когато бях там наскоро тревата беше много висока и гъста и не обиколих обстойно всички дървета. Направи ми впечатление, че ореха също е нападнат, леските покрай оградата също са много засегнати. Другата седмица ще имам възможност да отида пак и ще направя много по-подробен преглед на пораженията по всяко едно дърво и ще направя повече снимки.

Пращам и другите снимки, които имам в момента.

image1.jpeg


image2.jpeg


image3.jpeg


image4.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Bunz
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юли 2018, 10:17

Re: Сериозен проблем с вредители по дърветата. Помощ!

Мнениеот Rummil » 28 Юни 2020, 08:26

По-добре да попитате специалистите. В Люлин се намира магазин otrovi.com се казва. Ето адреса ж.к. Люлин 3 бл. 380 вх. Б Магазин 1 или по телефон 0700 10 522.
Всъщност, те много ми помогнаха с градината ми с къртици и бездомн кучета. Много ги препоръчвам, няма да продадат нещо безсмислено.
Rummil
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2020, 19:09
Градина в: Всяка градина води началото си от намерението ни да имаме такава. Невинаги обаче сме наясно как точно искаме да изглежда тя.


Назад към Грижи за растенията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта