Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Време за засаждане на растенията- митове и истини

Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 24 Юни 2013, 19:10

1. Време за засаждане
Подходящото време за засаждане на растенията има общи и специфични изисквания. То зависи от вида на растението - има видове, които се прихващат лесно и такива, които драматично преживяват местенето от едно място на друго. Съществуват подходящи и неподходящи агротехнически условия. Важни са и даденостите, с които разполагаме, нашите умения, грижите, които можем да положим след засаждането на ново растение в градината си.
1.1.Почти всеки втори клиент, закупувайки растение от разсадника, ми задава въпроса - сега подходящ ли е сезонът за засаждане. Ами да, казвам аз, подходящ е - и пролет, и лято, и есен, та даже и зима, ако почвата не е замръзнала. ПОДХОДЯЩ Е, КОГАТО РАСТЕНИЕТО Е ОТГЛЕДАНО И СЕ ПРЕДЛАГА В САКСИЯ. То не губи корените си при изваждането от саксията и засаждането му в градината. Даже напротив - по-широко му е, почвата се прегрява по-малко, отколкото в саксията, изсъхва по-бавно при поливане, отколкото в саксията, по-устойчиво е на студ, отколкото в саксията. Саксията е временно убежище за растнието, наложила се в декоративното градинарство именно поради това - да се удължи сезона за засаждане в градината, да се осигури 100% прихващаемост и да се намали боледуването на растението при преместване.
1.2. Кои растения не могат да се садят по всяко време? Не могат да се садят по всяко време широколистни, иглолистни и тревисти растения, които в разсадника са отглеждани в земята. ЗА РАСТЕНИЯТА, ОТГЛЕЖДАНИ В ЗЕМЯТА И ПРЕДЛАГАНИ С БАЛА (ИГЛОЛИСТНИТЕ) И С ГОЛ КОРЕН (ШИРОКОЛИСТНИТЕ), подходящото време за засаждане е, когато растението е в покой и не е започнала вегетацията. За широколистните това означава да са без листа - в ранната пролет или след листопада. За иглолистните - да не е започнала вегетация и растението още да е в зимен или предзимен покой, да не са се разпукнали вегетативните пъпки и да е стартирал новият прираст - т.е. пак в ранната пролет или есента. Има изключения, разбира се, но ви трябват доста знания и опит, за да си правите експерименти. Иглолистните растения абсолютно задължително се садят с бала или с контейнер. Затова - не вадете борчета от гората - шансът да се прихванат е много малък.


1.3. ИЗКЛЮЧЕНИЯ.

а) не е добре да се садят в късната есен растения, които страдат от зимния студ и няма да имат време да се вкоренят добре и да посрещнат зимата подобаващо. Такива са растенията, които растат до късно, не вдървеняват добре или по принцип са по-топлолюбиви. Например - недейте да садите есента пауловния, албиция, текома, лагерстремия - особено в Северна България. Можете да ги загубите напълно, или да загубите текущия прираст и да стартират от нула. Недейте да садите есента и чувствителни на студ иглолистни - обикновен кипарис, атласки кедър и пр. - пак поради гореописаните причини. Недейте да садите вкрая на лятото или есента и тревисти растения, които са в някаква гранична зимоустойчивост за вашия район и няма да успеят да се вкоренят до зимата - типичен пример е кортадерията в северна България.
б) успешната прихващаемост на дадено растение до голяма степен е видова особеност. Обикновено растенията, развиващи дълбок централен и слабо разклонен корен се прихващат трудно - напр. секвоя. Докато тези с плитка, разклонена, брадата коренова система по-лесно понасят презасаждането. От семейството на кипарисите (Cupressaceae) най-лесно се прихваща западната туя и трудно, много проблемно е прихващането на обикновения и аризонския кипарис. Затова, когато става дума за проблемно растение, изберете подходящ сезон и растение в контейнер. За трудно прихващащите се дървета и храсти се спрете на по-малки растения. Не купувайте от случайни места. В големите вериги при промоциите, особено на иглолистни растения, често пъти ви предлагат напълно умрели или обречени растения. Едно обезводнено иглолистно растение трудно възкръсва, за разлика от широколистните видове, които могат да се обезлистят и отново разлистят след това. Но и това са детайли, които ако сте любител, трудно ще прецените.

4.ВАЖНО! ЛЯТОТО Е ЕДИН НАПЪЛНО ПОДХОДЯЩ СЕЗОН ДА ЗАКУПИТЕ И ЗАСАДИТЕ РАСТЕНИЕ, АКО ТО ВИ СЕ ПРЕДЛАГА В САКСИЯ И ЩЕ МОЖАТЕ ДА ПОЛАГАТЕ ГРИЖИ ЗА НЕГО В ГОРЕЩИНИТЕ - НАЙ-ВЕЧЕ ДА МУ ОСИГУРИТЕ РЕДОВНО ПОЛИВАНЕ ДО ВКОРЕНЯВАНЕТО МУ НА НОВОТО МЯСТО. МОЖЕ БИ НАЙ-ПОДХОДЯЩО Е ТОВА ВРЕМЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА ТРЕВИСТИ МНОГОГОДИШНИ РАСТЕНИЯ, ЗАЩОТО ТЕ РАСТАТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ТОПЪЛ СЕЗОН И СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ ИМАТЕ ПИЩНИ, ДОБРЕ ВКОРЕНЕНИ И ЦЪФТЯЩИ РАСТЕНИЯ.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 16 Май 2014, 14:05

Актуализирам тази тема, най-вече защото поне по 5-6 пъти на ден ми се задава въпроса за подходящото време за засаждане на растенията. Растенията в разсадник Зелена пролет се предлагат в саксии. Поради което и сега, а и по-късно можете да ги закупите и засадите в градините си. Извадено от саксия, растението не се травмира и понася лесно презасаждането дори и през летните горещини.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 23 Окт 2015, 20:08

Актуализирам този материал :mrgreen: Налага се, поради многото информация къде ли не :mrgreen: и безбройните знайни и незнайни експерти, за които произволните компилации от нета моментално ги изстрелват във висините на "експертното" знание :twisted: Освен това непрекъснато ми задават въпроси на тази тема. Прочели напр. някъде, че нещо си се сади през април - ама защо през април, а не през май напр. - не става ясно. Не говоря за зеленчуци, там аз акъл не давам, само споделям скромния си опит. Става дума за декоративни растения, отгледани в саксия и пребиваващи целогодишно под открито небе. Няма резон, едно растение да бъде отглеждано навън без защита цялата година и то да не може да се насади в земята по всяко време. Разбира се, през лятото трябва да се осигури поливане. А през зимата почвата не трябва да е замръзнала. Това са ограничаващите условия. Дори да не са оптималните срокове, реалните са такива. И така работят повечето озеленителни фирми.

Та така - можете да садите сега всички растения с добра зимоустойчивост, отгледани в саксия. Листопадни дървета и храсти след листопада им на гол корен - пак с добра зимоустойчивост. Иглолистни с коренова бала - също. Не е добре да садите растения, чувствителни на зимен студ - в млада и не толкова млада възраст - обикновен кипарис, лагерстремии, пауловнии, албиции, текоми, партеноцисус и пр. Или ако решите да ги засадите, постарайте се да защитите от студ кореновата система и надземна част, ако има такава. За тях е удачно да се садят пролетта, за да направят дълбок корен и силна надземна част за по-успешно презимуване. Не е добре да местите или делите чувствителни тревисти растения, защото вегетацията е приключила и те няма да се вкореняват отсега нататък, може да изгният. Не е добре да садите напомпани оранжерийни растения - вносни или местни, дори да знаете че са зимоустойчиви у нас. В много случаи те не презимуват добре - дори в оранжерия.

Кои растения може да приемем за студоустойчиви? Отговорът е в някаква степен относителен - защото зависи не само от това, което ще прочетете за конкретния вид, но и къде и как е отглеждан. В някаква степен мога да дам гаранции за растенията в нашия разсадник, защото имам достатъчно опит с тях. И за растения с нормална вегетация, отгледани в България, в по-естествен субстрат, а не в торф и торени на корем. Есента е предпочитан сезон за дървета и храсти, защото хващат един дълъг период с добра влажност, особено ако няма възможност много да се поливат лятото. Но ако се случи суха и топла зима - вечнозелените растения трябва да се поливат дори през зимата.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 31 Окт 2015, 12:32

Да направим по-горните писания видими за любознателните :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Аби » 30 Ное 2015, 10:41

Здравей, Алпина!
Респект към знанията и опита ти!

Имам няколко въпроса, който възникнаха, след като прочетох тази тема:

Споменаваш "напомпани растения, отгледани в торф" и това ми напомня на иглолистните продавани в търговските вериги за около 3 лв. Защо смяташ, че не се прихващат добре? Не е ли възможно да се отгледа подобно в по-голяма саксийка за Коледа в стаята? След празниците - на остъклен балкон, примерно?

Като казваш "напомпани" с какво са напомпани и това прави ли ги изобщо неподходящи за отглеждане?

...и последно - какво иглолистно препоръчваш за коледна украса?
Аби
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Ное 2015, 10:28
Градина в: Централна северна България

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Стефан » 30 Ное 2015, 11:18

Здравей Аби,

Ще се опитам да отговоря вместо Алпина на твоите въпроси. Под напомпани растения се разбира растения подхранени предобре с торове и растежни стимулатори. На Запад технолoгията на отглеждане на дребноразмерните миксове от иглолистни растения е следната: резниците от иглолистни растения се вкореняват в торф директно в малките саксийки с които ще се продават след това. Подават се върху тях растителни хормони и торове в дози малко над оптималните. Оранжериите в които протича вкореняването не са просто оранжерии, а фитотрони - т.е. имат пълен контрол над условията на околната среда - температура (дневна и нощна) , влажност на въздуха, влажност на почвата, осветление и пр. При това положение се произвеждат едни растения с много добър външен вид но те са по-изнежени и по-податливи на неблагоприятната околна среда когато излязат от оранжерията. Освен това често пъти след като се засадят в почвата е възможно да започне една обратна осмоза на минерални соли от корените на растението към новата почва, която е по-бедна на такива соли. Да, редно е растенията да напускат разсадника силни и добре изглеждащи, но това трябва да се постига с недотам интензивни технологии и с по-продължително школуване в разсадника. При съвременните индустриални възможности и при съвременния стремеж към максимална печалба, често пъти западните производители са изкушени да предлагат на клиентите си "напомпани" растения на малко по-ниски цени от растенията произведени по класическа и нефорсирана технология, които са наистина здрави и адаптирани. Такива напомпани растения, засадени през есента на открито, често пъти не са в състояние да понесат българските зими, особено софийските и доста често умират от измръзване. Тези растения, които са изкусителни най-вече с цената си, наистина трябва да се садят през пролетта, и в никакъв случай есента, даже не и лятото. Така те ще имат време да се адаптират към условията навън, които винаги са по-екстремни от комфорта на оранжерията. След един сезон навън, ще посрещнат зимата "подготвени".

Не искам да хваля нашите растения, но много често клиентите идват при нас и казват: "от къде ли не сме купували растения и след няколко години, като се огледаме в градината си, само вашите растения са живи и са в отлично здраве".

А що се отнася до живите елхички, които се внасят в стаите за Коледа - наистина доста от тях не понасят такъв престой на закрито и след това умират. Първата вероятна причина за това е високата температура в стаята съчетана със сух въздух. Освен това топлината ги подлъгва, започва сокотечение, понякога дори се разпукват пъпките за растеж. Изнесени после навън, те могат да измръзнат - това е втората причина за това да не оцеляват. Качеството на тези дръвчета, които понякога се вадят непосредствено преди празниците и са с малък и дори липсващ корен са третата причина за това новогодишните живи елхички да не оцеляват до пролетта. Най-добре е елхичката да се държи на хладно и светло и да се внесе в стаята само за Коледната нощ или максимум няколко дни и след това отново да се изнесе на открито. По традиция се използват видове с къси иглички за да се украсяват по-лесно - както смърча, елата, дугласката.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 277
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Аби » 30 Ное 2015, 12:15

Много благодаря за бързия и обстоен отговор, Стефан!

Подозирах, че има нещо подобно в отглеждането им, но нямаше как да зная толкова много, колкото теб. От къде са подозренията ми - видях засадено от няколко години в почвата подобно иглолистно храстче и изобщо не беше в изумрудено зеления цвят, в който ги продават. Вероятно именно намесата на технологиите е в основата на разликата. Най-много ме порази, че се торят (не знаех, че иглолистните се нуждаят от подхранване)...
А дали подобно иглолистно растение би успяло за Коледа да поживее в стая? Предполагам, че в стаят донякъде условията са подобни на оранжерия, с изключение на сухия въздух...

Колко високи са вашите Juniperus squamata?
Аби
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Ное 2015, 10:28
Градина в: Централна северна България

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 01 Дек 2015, 14:21

Te са високи около 50-60 см, но са бракувани растения и никак не са в добър вид. Ще им трябват 2-3 години за да започнат да изглеждат добре. Като цяло почти преустановихме отглеждането на иглолистни.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Иван Нинов » 14 Сеп 2016, 02:18

Здравейте закупих си две текоми засяти са в контейнери, прочетох целият форум и искам да питам сега 15 септември късно ли е да ги сея в двора направо в почвата или да ги оставя на остъкленият си балкон да презимуват!?
Иван Нинов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 02:12
Градина в: Варна

Re: Време за засаждане на растенията- митове и истини

Мнениеот Алпина » 14 Сеп 2016, 04:42

Здравейте! Текомата в млада възраст е чувствителна на студ, като измръзването на надземната част не е фатално, ако коренът е жив, защото тя много бързо се възстановява. Затова специално за нея ви препоръчвам два варианта - единият е да я държите в светло и хладно (неотопляемо) помещение, като поливате съвсем оскъдно и да я засадите пролетта. Остъкленият балкон също става. Вторият вариант е - засаждате сега и примерно след месец, когато е вече без листа - затрупвате обилно с есенна шума цялото растение - и корена и надземната част, която за първата зима е по-добре да лежи на земята. Следващата пролет, като преминат ниските нощни температури и сланите, откривате растението и чак тогава го прикрепяте към опората му. Зимната защита на открито трябва да е дишаща. Текомата обича слънчево, дренирано и защитено от вятър място. Мощна лиана е - като лозница, затова трябва да й се предвиди достатъчно място. Носи на драстично стригане, защото цъфти на нови леторасти.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Грижи за растенията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron