Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Критерии и подбор на подходящите растения

Критерии и подбор на подходящите растения

Мнениеот Алпина » 27 Яну 2013, 18:00

При избора на растения за градината се изхожда от няколко основни принципа - обективни и субективни. На първо място - важно е да се съобразим с природните дадености на нашата градина - максималните и минимални годишни температури, изложение, осветеност от слънцето, вида и богатството на почвата, валежите. Това са обективни дадености, които няма как да пренебрегнем и за да имаме добре развиващи се растения, трябва да ги вземем предвид. На второ място бих поставила вида и интензивността на грижите за растенията. Живеем ли постоянно в градината или става дума за вилен парцел, който посещаваме само лятото. Колко редовно ще поливаме и почистваме градината от плевели, дали ще окопаваме и ще извършваме навременни резитби, косене, зазимяване и пр. сезонни и жизнено необходими за някои растения грижи. Или пък ще разчитаме на самоотглеждащи се растения. На трето място, но задължително подчинено на първите две, е да засадим растенията, които са подходящи за градинските ни композиции и творчески замисли. И да са растения, които харесваме. И които ще ни радват с цъфтежа си, или с полезността си.
Понякога желанието да имаме всичко ни кара да купуваме безразборно и всякакви растения, просто по симпатия. В крайна сметка обаче природата и целесъобразността отсяват излишното и пак се връщаме на трите банално и наукообразно звучащи принципи. :mrgreen:

Един опит за класификация на растенията е направен в сайта на разсадника. Той е сравнително богат за тревистите растения, а дърветата и храстите са по-слабо застъпени, защото не ги произвеждаме и предлагаме. Независимо от това, в бъдеще навярно ще публикуваме по-обширна информация за критерии за подбор на дървета и храсти, които не присъстват в асортимента на разсадник "Зелена пролет".

Давам линкове за вече направените класификации в сайта на разсадника. Всяка класификация е сама за себе си, т.е. може да се прави подбор на растенията само по един критерий:

1. Изберете растения според изискванията към светлина:
Растения за слънце
Растения за полусянка
Растения за сянка

2. Изберете растения според изискванията към влажността:
Растения за сухи и дренирани места
Растения за умерено влажни места
Растения за влажни места
Крайбрежни растения
Водни растения

3. Изберете растения според времето на цъфтеж:
Растения, цъфтящи през пролетта
Растения, цъфтящи през пролетта и лятото
Растения, цъфтящи през лятото
Растения, цъфтящи през лятото и есента
Растения, цъфтящи през есента
Растения, цъфтящи през зимата
Листно-декоративни растения

4. Изберете растения по височина:
Високи тревисти растения
Средновисоки тревисти растения
Ниски тревисти растения
Стелещи се растения
Храсти
Дървета

5. Изберете растения според цвета на цъфтеж:
Растения с бели цветове
Растения с жълти цветове
Растения с оранжеви цветове
Растения с червени цветове
Растения със сини цветове
Растения с розови цветове
Растения с лилави цветове
Листно-декоративни растения
Други
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Критерии и подбор на подходящите растения

Мнениеот nelidraga » 09 Мар 2013, 09:36

Може да не му е тук мястото, но имам запитване
Цветята които получих през м.02 ги държах на хладно, но вече ги преместих на източна остъклена тераса.
1.Вайгелата вариегата се разлисти и показва наченки на цвят,
2.едната армерия показа цвят
3.съсънката показа цвят
4.всички гераниуми с мн.добро състояние
5.японската и дентикулата примули се развиха добре
6.делоспермата ........за жалост - не
7.индийския люляк леко наду пъпчици
8.няколкото вида диантуси и те пораснаха добре
До тук всичко получено се развива добре, да не ги изброявам всичките, че са многоооооооооо
имам и в бутилка розова вайгела и тя показа листа

Големият въпрос е , да ги засявам ли вече навънка на земята- тези които са с цвят, но вайгелите ме притесняват?
Искре имаш ми ел.пощата, като си спомниш двата големи и тежки кашона за Лудогорието
Чакам професионалния ти отговор, Нели
nelidraga

Градина в: Лудогорие

Мнениеот Алпина » 09 Мар 2013, 18:49

Делосперма мога да ти пратя по пощата, щом смяташ, че е безнадеждна. Тя беше стояла в оранжерия и явно е измръзнала, защото беше изнежена. Сега - след като растенията са били на топло вече месец, те са форсирани и изпреварили времето в развитието си. Затова вече трябва да чакаш да премине опасността от слани. Затова трябваше това, което при мен е било навън на студа - да си остане на студа, за да не се налага това продължително обгрижване. Единствено съсънките можеш да засадиш в момента. Всичко друго ще е уязвимо, ако падне дебела слана. Няма проблем по принцип, но трябва да останат на топло, докато се затопли трайно.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nelidraga » 09 Мар 2013, 19:45

Гераниумите, карамфилите, хойхерите, кампанулите ще се повредят ли от слана.
Днес бях на виличката да поработя и там си седеше зелена една купешка кампанула, хойхера от стария вид, карамфилчета.
Ако може посочи ми - гаурата, скабиозите, потентилата, армериите - тях ли не трябва да садя или вайгелите.
Аз си помислих, че щом са алпийски няма да е проблем сега навън.
Ще извиняваш за въпросите, но ние си купуваме цветя, а пък много не знаем за тях. f:
nelidraga

Градина в: Лудогорие

Мнениеот Алпина » 11 Мар 2013, 10:03

Нели, казваш че си ги държала в стая. Това означава, че растенията са прекалено развити в момента, но няма как да знам колко. Очаква се сняг и е възможно да пострадат. Моят съвет е, след като досега са били на топло, да не ги изнасяш точно сега. Само съсънките няма да имат проблем, и при мен вече цъфтят, но те си цъфтят и в сняг. Смятам, че и карамфилите и армерията също няма да имат проблем. За другите не мога да гарантирам. Затова съвета ми беше, което при мен е било навън, да си остане навън, за да върви в крак с времето. След едномесечен престой на топло на всички растения вече има риск за някои от тях.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Гечевска » 18 Авг 2013, 22:46

За начинаещите градинари може ли да добавите класификация на растенията според времето за засяване/размножаване- например - пролет /есен и какви видове цветя в момента е подходящо да закупим и засадим ?
Гечевска

Градина в: Южна Българя, региона на Чирпан

Мнениеот Murof » 29 Сеп 2013, 22:00

Да попитам, как да зазимя левизийте купени от вас , доколкото знам студа не ги притеснява но не трябва сняг да ги мокри, с буркани и пластмаси не ми се иска, че е грозно , мисля с текстила за зазимяване да им правя някакви "палатки"... посъветвайте ме!
Изображение
Аватар
Murof

Мнениеот Алпина » 30 Сеп 2013, 14:36

Проблем при левизиите се появява през зимата от съчетаването на замръзваща в розетката вода. Затова препоръката е розетката да се разполага във вертикални процепи на алпинеума - за да бъде защитена от прекомерна влага, да не остава вода в нея, която да замръзва и да я повреди. Но, опитът ми показва, че ако има дебел сняг зимата, левизиите понасят добре и снега, и студа. Няма как да знаем каква ще е зимата, затова за да ги защитиш от влагата, защото в това е проблема, им направи някакви навесчета. Аз на моята съм правила навесче от плоча от естествен камък, но тя беше засадена на 90 градуса спрямо земната повърхност, в периферията на склон на алпинеума. Хрумва ми, че можеш да използваш турски керемиди, но да не я покриват напълно - т.е. левизията да е в единия край на турската керемида и да има проветрение и достъп на светлина. Ако керемидата е много прихлупена спрямо растението, лесно може да се подпре и повдигне отдолу с подпорка. Сухият студ не е страшен, не е страшно и ако навее сняг отдолу, или ги затрупа дебел сняг. И дано презимуват успешно!
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Murof » 30 Сеп 2013, 15:59

Благодаря, надявам се да се справя! k3
Аватар
Murof

Мнениеот dimiterpetrov90 » 16 Юли 2023, 00:33