Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Болести и вредители

Болести и вредители

Мнениеот secret_rose » 19 Май 2013, 15:06

Здравейте отново f:
Отнасям въпроса си към вас защото не съумявам да се справя сама; не открих подобна тема, ако има, преместете...

Градински хибискус заболя, много бързо се разпространява каквото е...:

Изображение

Изображение

И нещо упорито ми яде розите:

Изображение

въпреки третирането напоследък с препарати... за вредители и други. Няма листни въшки и други подобни, оглеждам ги непрекъснато, тези големи дупки по цвета възможно ли е да са от охлювчета? Понякога, рядко, откривам един черен бръмбар в сърцевината на цветовете...

Интересува ме болестта, защото ако назовете име на лекарство, ще ми е трудно да го открия, тук са с други имена...
Или поне съставките само.
secret_rose

Градина в: Турция

Re: Болести и вредители

Мнениеот Алпина » 20 Май 2013, 20:23

За хибискуса ще потърся информация. А за розата мисля, че може да е охлюв - при това гризнал във фаза пъпка - виж колко са симетрични дупките. На принципа на правене на хартиени снежинки с ножица от сгъната многократно хартия.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот secret_rose » 20 Май 2013, 20:56

Надявах се да не са охлюви... понеже лилиуми и далии не са докоснати, но май е това.
Ще трябва да измисля лек срещу тях, че и хостичките после...

Хибискуса наистина ме притеснява, благодаря..
secret_rose

Мнениеот Murof » 21 Май 2013, 18:38

Помогнете, с какъв препарат да пръскам? Миналата седмица пръсках с Скор 250 но няма видим резултат tk:
Прилича на памук...
Изображение
Дървото е ябълка.
Аватар
Murof

Мнениеот Стефан » 21 Май 2013, 21:09

Здравей Муров,
Това по ябълката е въшка - някаква памуклийка. Трябва да се пръска с инсектицид, а ти си пръскал с фунгицид (скор). Мисля, че няма да ти е трудно да я пребориш. Просто купи някакъв инсектицид за такива въшки и напръскай.
Аватар
Стефан

Мнениеот Стефан » 21 Май 2013, 21:14

secret_rose написа:Здравейте отново f:
Отнасям въпроса си към вас защото не съумявам да се справя сама; не открих подобна тема, ако има, преместете...

Градински хибискус заболя, много бързо се разпространява каквото е...:

Изображение

Изображение

И нещо упорито ми яде розите:

Изображение

въпреки третирането напоследък с препарати... за вредители и други. Няма листни въшки и други подобни, оглеждам ги непрекъснато, тези големи дупки по цвета възможно ли е да са от охлювчета? Понякога, рядко, откривам един черен бръмбар в сърцевината на цветовете...

Интересува ме болестта, защото ако назовете име на лекарство, ще ми е трудно да го открия, тук са с други имена...
Или поне съставките само.

Това по хибискуса мисля, че е физиологична повреда. Нещо не му харесва. Торила ли си с нещо скоро? Това изсветляване на листата не ми прилича на вирусна мозайка. По-скоро пригор от рязко ослънчаване. Може да има и някакъв дефицит на макро и микро елементи.
Аватар
Стефан

Мнениеот Murof » 21 Май 2013, 21:15

Много благодаря!
Аватар
Murof

Мнениеот secret_rose » 22 Май 2013, 23:48

От февруари - март не сме им насипвали никакви торове, че под тях ръсих семена, да не изгорят... Може би е от това наистина. Благодаря. Ще го наторя с течни торове засега да видя ще има ли промяна... Иначе за градинските ползваме угнили (3 и повече годишни) птичи торове... без да имам представа подходящи ли са, просто такива ни докараха за градината.
Възможно е и от слънцето, тук отдавна са над 30 градусови температури... Другите ми две дръвчета са малко по на сянка и нямат такива петънца.
Благодаря.
secret_rose

Мнениеот Braynoff » 08 Юли 2013, 16:11

Здравейте,

Моля за помощ как да утрепам тази гад, която е плъзнала по олеандъра:
Изображение
Braynoff

Мнениеот Braynoff » 08 Юли 2013, 16:14

Здравейте,