Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

Мнениеот Алпина » 12 Фев 2015, 12:57

Изображение
Лунна градина – звучи романтично, мистично и вълшебно. И това наистина е така. Когато привечер угасне слънчевата светлина, утихне дневният шум, а нощният хлад идва като лек галещ бриз – градината може да се превърне в едно прекрасно място за релакс и усамотение. Мракът поглъща дневния цветен калейдоскоп и това изостря другите ни сетива. Кожата усеща осезаемо и най-лекия полъх на вятъра, чуваме движението на въздуха в листата и тревите, щурците запяват, обажда се някоя нощна птица, ароматите на нощните цветя са по-силни и упойващи. Като дете живеех в къща, на 200 м от гора. Лятото ме приспиваше песента на една малка кукумявка – чухал. Вероятно мнозина са я чували – пеенето и е равномерно и монотонно като размерено от метроном – един непрекъснато повтарящ се и заглъхващ накрая звук “чууух“. За пръв път след толкова години я чух отново миналата година, прекосявайки голям софийски парк през нощта. За мен това беше част от нощното очарование на природата, което дълбоко се е запечатало в спомените ми. Да не забравяме и за жабите – независимо дали ни харесват или не, ако имаме езерце в градината си, няма как да избегнем вечерният жабешкия хор. От личен опит знам, че Евтерпа (музата на музиката) задължително ги посещава нощем, а очевидно и тях ги опиянява лунната светлина.
И така – всички тези мигове на нощно усамотение и покой, за щастие могат да бъдат създадени със съвсем малко усилия, на съвсем малка площ – с размерите на малка стая, а с малко въображение дори и на балкона.
Трябва да изберем за нашата лунна градина такова място в двора, което да е лесно достъпно в тъмнината – т.е. до него да води удобна пътечка. Пътечката може да бъде съвсем дискретно маркирана от малките автономни соларни градински лампи. Но в самата лунна градина според мен не е нужно да има осветление. Идеята й е да се откроят форми, растения и цветове, които през деня не забелязваме толкова. Нали ще е лунна градина. Източникът на светлина, който ще компенсира липсата на луна, може да е разположен по-далеч, така че да изпъкнат наистина тези цветове в градината, които имат най-силна отражателна способност – бели, светложълти и пр. А при нужда от осветление все пак, може да се предвиди подвижно такова – някакъв красив фенер например. Всяка силна светлина според мен излишно ще привлича вниманието върху себе си и ще ни разсейва, а също и ще ни лиши от нощния ни поглед за градината.
Важно е мястото да е удобно за сядане и да ни позволи да се отпуснем – беседка, пергола, пейка или просто градински стол в краен случай. Ако са в бял цвят ще ги откриваме лесно и ще се открояват в тъмнината. Една красива романтична пейка би пасвала прекрасно на такова място.
Важно е за лунната градина да си изберем място, максимално защитено от уличен или друг битов шум. Нали трябва да чуваме само щурците... И мислите си.
Можем дори да направим и миниатюрно езерце в нашата лунна градина. В случая декоративно каче или голяма саксия ще са напълно достатъчни. Така те ще са над нивото на терена и няма да рискуваме да цопнем вътре в тъмното. Вярно е, че водните лилии затварят нощем цветовете си, но пак би било красиво допълнение. А ако харесваме ромона на водата, можем да добавим една съвсем миниатюрна помпичка, която да я раздвижва. И в най-семплите японски градини например, които са създавани за съзерцание и отмора, е било важно постигането на пълноценно усещане за природа с всичките й елементи – звуци, движение, отчетливо открояващи се сезони и пр. Ромонът на водата в японските градини и изобщо наличието на звук е било постигано с прости механични средства, изработени от бамбук.


ПОДХОДЯЩИТЕ РАСТЕНИЯ

Сега вече можем да обсъдим растенията, които ще превърнат избраното от нас място в истинска лунна градина. Ето няколко най-общи и важни изисквания при подбора им:

1. Добре е да са растения, които не затварят своите цветове нощем или са такива, които цъфтят нощем.
2. Ако харесваме някои уханни растения и те ни действат релаксиращо, задължително трябва да предвидим някои от тях за градината си. Т.е. добре е да има ароматни растения, за да е пълна палитрата от усещания в нощната ни градина. Цъфтящите само нощем растения обикновено се опрашват не от дневни насекоми, а от някои видове нощни пеперуди, които използват нектара им за храна. Освен това наистина има растения, които излъчват по-силен аромат през нощта.
3. Необходимо е да се подберат растения, които изпъкват и са „видими“ на слаба нощна светлина – това са растения, които цъфтят в различни нюанси на бялото, светложълто, екрю. Те имат най-силна отражателна способност.
4. За да не остане зеленият цвят само тъмен и неизразителен фон, трябва да изберем растения с по-ярка зелена листна маса или такава със сребристи листа или в нюанси на жълтото, резеда и пр. В оскъдна светлина добре се открояват. Така ще обогатим още визуално нощния пезаж.
За да ви улесня в подбора на растения, ще направя един примерен списък по горепосочените критерии. Естествено, че този списък не може да изчерпи всички подходящи за лунна градина растения, той е само за подсещане. И може да бъде допълван. Важното е крайният резултат да ви удовлетворява.


Дървета и храсти

Добре е да да цъфтят в бяло или да са в много светли цветове. Ако има различни сортове, както е при розите, люляците, хибискуса, хортензиите - избираме бялоцъфтящи. Наличието на приятен аромат е един голям плюс при избора на растенията.

Cornus кousa - азиатски вид дрян с едри бели цветове, появяващи се в края на пролетта. Ядливите плодове и красивата есенна окраска го правят едно желано дръвче.
Davidia involucrata - средно по размер дърво с азиатски произход и цъфтеж в края на пролетта и началото на лятото с много едри бели цветове.
Deutzia gracilis - популярен у нас храст, обилно цъфтящ в бяло през м. юни.
Hibiscus syriacus - дървовидната ружа също е популярно растение. В случая трябва да изберете сортове, цъфтящи в бяло. Малко дърво или храст с продължителен цъфтеж в разгара на лятото - юли, август. Цветовете са едри.
Hydrangea grandiflora - една непретенциозна градинска хортензия, която се развива добре на слънце, а дори понася и засушаване. Цъфти с едри бели цветове през лятото, който и нейн сорт да вземете, няма да сбъркате.
Hydrangea macrophylla - за лунната градина изберете бял сорт на популярната градинска хортензия. Цъфтежът е продължителен, но трябва да се съобразите с изискването на тази хортензия за сянка и осигуряване на постоянна влага.
Hydrangea paniculata - също непретенциозна градинска хортензия, развиваща се добре на слънце. Съцветията са едри и с конична форма, освен бели, има и розовеещи, но всички са много красиви.
Magnolia grandiflora - вечнозелената едроцветна магнолия наистина е подходяща за лунна градина, като отчитате факта, че става голямо дърво, а достатъчно студоустойчива за България е на юг от Стара планина и по Черноморието. Цъфти през лятото, цветовете и са едри, кремаво бели и с прекрасен и фин аромат. Впрочем не само вечнозелената магнолия мирише приятно - всички магнолии излъчват доста силен аромат. Тези у дома ги усещам от 60-70м понякога. Просто листопадните магнолии цъфтят доста по-рано, когато в градината вечерите са все още хладни.
Phyladelphus coronarius - сравнително едър храст, цъфтящ обилно с бели цветове с приятен аромат.
Rosa - всяка една роза би стояла уместно в лунна градина, ако е бяла на цвят - почвопокривна, бордюрна, чайнохибридна. Естествено е да търсите сортове с продължителен цъфтеж, за предпочитане са ароматните сортове.
Syringa vulgaris - люляците имат прекрасен аромат, на вас ви трябва бял сорт за лунна градина. Впрочем люляците ухаят толкова силно, когато цъфтят, че дори и да са разположени по-далеч в градината, ще изпълнят функцията си на ароматно растение.
Tilia - липа, ако можете изберете Tilia argentea-тя е най ароматна. Да, липата е голямо дърво, не особено атрактивно. Тя може да расте и на улицата и не непременно в непосредствена близост до лунната градина, но през юни ще ви дари 2 седмици на нощи с опияняващ аромат, когато ще ви се иска да спите на двора. Пред къщата ни, на улицата расте липа - наистина е невероятно приятно, когато цъфти и ухае на десетки метри от нея. Когато почне да си хвърля листата е узрелите семена есента - не чак толкова. :mrgreen:
Yucca - юките са непретенциоозни растения за слънце, които в началото на лятото сравнително продължително цъфтят с атрактивни бели съцветия, които имат слаб, но приятен аромат. Yucca Colour Guard пък е особено подходяща, защото е с пъстри и открояващи се в тъмнината листа. Отчитайте факта, че листата на юките са твърди и бодливи и ги поставете на по-заден план.

Лиани

Те ще ви бъдат полезни, ако в лунната ви градина има някакво съоръжение за прикрепване – пергола, трейаж, арка, които освен че изглеждат красиво, придават на мястото обособеност, завършеност, самостоятелност.

Clematis hybrida - не се наемам да избера всички цъфтящи в бяло клематиси, но например Clematis paniculata, Clematis "Marie Boisselot", Clematis "Miss Bateman" и др.
Ipomea Alba - тази красива едногодишна лиана направо е създадена за лунни градини. Английското и име е "moonflower". Цветовете се отварят привечер и се затварят при изгрев, те са едри, бели и с приятен аромат. За да я отгледате успешно, трябва да имате предвид, че обича плодородна почва, редовно поливане и топлина. Семената се накисват за 1 нощ, за да покълнат бързо.
Jasminum officinale - топлолюбив вид, но несъмнено подходящ за лунна градина - красива листна маса, бели цветове със силен и приятен аромат. Ако при вас е студено, за да го отглеждате навън целогодишно, може да го гледате в голяма саксия и да го прибирате зимата.
Lonicera japonica - вечнозелена храстовидна лиана, която без проблем може да се отглежда навсякъде у нас. Цветовете са кремавобели, с приятен аромат. Цъфтежът е продължителен.
Rosa - катерливи рози. За предпочитане бели или други светли цветове, с продължителен цъфтеж и по възможност ароматни сортове.
Wisteria chinensis Alba - глицинията е едра лиана и се нуждае от сериозна и здрава конструкция. Цъфтежът и е ранен - през пролетта, но също би могла да се използва, ако имате условия за отглеждане на това растение.

Многогодишни цветя

И тук най-общо важи изискването да се подбират бели сортове, приятният аромат е един плюс в полза на избора на растението за лунна градина.

Agapanthus - изберете бял сорт. Продължителен летен цъфтеж, бихте могли да го отглеждате и в саксия.
Anemone - има пролетни видове анемоне и много от тях са много ефектни, повечето са бели - Anemone sylvestris, Anemone narcissiflora, Anemone di Caen, Anemone nemorosa. Подходящи са и есенноцъфтящите анемонета, особено ако подберете бели или светлорозови сортове. Елегантни растения, добре се развиват на сянка и полусянка. Есенните анемонета имат продължителен цъфтеж до 2 месеца в края на лятото и есента.
Aquilegia - от многобройните видове и сортове на това растение може да се подберат такива с бял или искрящо жълт цвят. Сортовете на Aquilegia Biedermayer цъфтят на плътен масив и са много ефектни, а Aquilegia chrysantha е в неоново жълто, цъфти много дълго и има повторен лятно-есенен цъфтеж.
Aruncus - подходящи са както високите Aruncus dioicus и неговите хибриди, така и предимно бордюрния Aruncus aethusifolius, който има красива листна маса. Изискват редовна влага, понасят сянка.
Astilbe - богато сортово разнообразие, от което е желателно да изберете бели, или много светлорозови цветове. За сянка и редовна влага.
Calla aethiopica - гледането и навън, особено в Северна България е проблемно, но растението се развива и цъфти успешно и в саксия.
Campanula - подходящи са всички бели кампанули. Сините не, защото синият цвят най-бързо се "скрива" с настъпването на мрака. Например Campanula glomerata Alba, Campanula persicifolia Alba, Campanula carpatica "Alba" и др.
Chrysanthemum - и тук няма ограничения в сортовете - всички бели маргаритки ще искрят нощем. Chrysanthemum indicum са есенноцъфтящите димитровчета - те са една възможност за късната есен.
Dictamnus albus - малко трудно ще го намерите като разсад, но росенът (това е българското му име), особено бели сортове, е подходящ за лунна градина, а освен това има приятен аромат. Някои хора са алергични при контакт с листата му и е добре да не се сади в непосредствена близост до пътека или място за сядане.
Echinacea - белите или светложълти и кремави ехинацеи са подходящи за целта, имат слаб, но приятен аромат. Цъфтежът е продължителен и в разгара на лятото, цветовете са много трайни.
Gladiolus - това растение изисква прибиране на луковиците през зимата, но е ефектно и има своите почитатели.
Hemerocallis - светли или жълти сортове са особено подходящи за лунна градина. Някои от тях, като Hemerocallis minor, Hemerocallis flava, а вероятно и други - имат приятен аромат.
Hosta - при избора на хоста в изключително голямото разнообразие на сортове, трябва да се ръководим от няколко критерия - да подбираме сортове с ефектни листа - в жълто или бяло изпъстрени, които ще разнообразят зеленината и ще я направят видима и през нощта, да садим ароматни сортове. Хостата цъфти през август и има сортове с изключително приятен аромат. И разбира се - това е класическо растение за сянка.
Iberis - вечнозелен и с прекрасен и обилен цъфтеж в бяло през април.
Iris - има много бели или светли сортове. Пролетен цъфтеж, фин аромат, ценни са повторно цъфтящите сортове. Сортът Iris White knight е точно такъв сорт. Ирисите са подходящ избор на цвете за средата на пролетта, освен това са много сухоустойчиви и непретенциозни.
Lavandula - изберете това растение заради аромата му и сребристите листа. То не е само за лунни градини - то е универсално. И още нещо - ароматът на лавандула действа успокояващо.
Lilium candidum - бели цветове и силен упойващ аромат - какво по-хубаво от това. Когато прецъфти, ще се скрие и ще остане само луковицата.
Lilium sp. - освен горепосоченият вид лилиум, всички едри и бели хибриди или видове са красиви и подходящи. Напр. бордюрният Lilium formosanum или Lilium longiflorum.
Nymphaea - водната лилия е подходяща, ако решите да имате воден ефект. Цветовете на лилиите се затварят нощем.
Oenothera biennis - цветът е студено жълт и е видим на оскъдно осветление. Но по-важната причина за избор на това растение е, че цветовете му се отварят вечерта, поради което се нарича и вечерна иглика.
Oenothera speciosa - светлорозови едри цветове и продължителен летен цъфтеж, абсолютно непретенциозно и даже инвазивно растение. Няма да имате никакви грижи с него.
Paeonia - божурите цъфтят в средата на пролетта, ценни са светли до бели сортове, имат лек и приятен аромат.
Phlox paniculata - флоксовете освен красиви и непретенциозни растения, цъфтящи в разгара на лятото имат доста силен и приятен аромат. Понасят полусянка и са добър избор за всяка градина, не само лунна.

Едногодишни цветя

В тази група влизат много растения, които трябва да възпроизвеждате от семена всяка година, т.е да си правите разсад пролетта. Има и такива, които зимата трябва да се прибират, тъй като не биха понесли студа. Добрата новина е, че повечето се предлагат като разсади на нашия пазар от пролетта до началото на лятото и са съвсем достъпни за намиране, както и като цена. Избирайте бели и ароматни сортове, там където имате възможност. Едногодишните растения са подходящи в случай, че искате да направите лунна градина на балкона, тъй като той е място, където се отглеждат повече едногодишни и сезонни растения. Освен това с тях можете да подсилите ефекта на "видимите" нощем растения, и да си оформите много бързо такъв кът, без да сте го планирали предварително. Можете да аранжирате градината си за някакъв хубав семеен празник или вечерно парти
.
Смятам, че в тази група изборът на растенията е много по-голям от сравнително малкото изброени по-долу видове. Не ги предлагаме в разсадника и затова информацията ни за тях е по-оскъдна.


Alyssum maritimum - продължително цъфтящо лятно цвете с меден аромат. Подходящо за сандъчета, кошници, цветни лехи и бордюри, за предпочитане е белият сорт.
Brugmansia - бругмансиите цъфтят в светли цветове - розово, жълто. Цветовете са огромни, с приятен аромат и те са един добър, да не кажа задължителен избор за нощна градина. Единственото им неудобство е, че трябва да се отглеждат в саксия, а зимата да се прибират.
Cleome spinosa - много ефектно растение с продължителен летен цъфтеж. Понеже е бодливо и високо, е подходящо за заден план.
Cosmos - непретенциозно и ефирно растение, много сухоустойчиво
Dahlia - има ниски и продължително цъфтящи сортове с едногодишен цикъл и отглеждане от семена, както и такива, чиито грудки се вадят всяка есен и съхраняват. Красиви и обичани растения, подходящи са бели или други светли сорове.
Datura - възпроизвежда се лесно от семена, зацъфтява бързо, цъфти цялото лято. В по-южните части на страната даже успява да презимува. С едрите си бели цветове с приятен аромат е едно много подходящо растение за лунна градина.
Hesperis matronalis - това цвете е естествено разпространено в нашата природа, а името му - вечерница, показва, че е цвете, чиито цветове се отварят нощем, което съчетано със силния му и приятен аромат го прави едно от най-подходящите растения. Освен това се самозасява. Има и бял сорт, освен класическият лилав.
Impatiens - елегантни растения с красива листна маса, а белите сортове са много празнични и искрящи. Добре се развиват на сянка и полусянка и са подходящи както за градина, така и за кашпи и саксии.
Matthiola - шибоите са двегодишни растения, които трябва да се възпроизвеждат от семена всяка година. Красивият им летен цъфтеж и хубав аромат са били оценени още от нашите баби. Традиционно лятно цвете за българските дворове от векове.
Petunia - лятно цвете, което трайно и повсеместно присъства както в градините, така и в саксии и кашпи на балконите. Има приятен сладникав аромат и ефектен и продължителен летен цъфтеж. Накратко - достъпна класика.
Tropaeolum - още една класика. Красиво и продължително цъфтяща, ароматна, а даже и ядлива. Подходяща за декорация на ястия. Можете да ги отглеждате и в сандъче, и направо в градината. Листната маса също е ярка и ефектна.
Мirabilis jalapa - това растение е наречено "съмни-мръкни", т.е. типично нощно цъфтящо цвете. Лесно се отглежда от семена, непретенциозно е, самозасява се. Коренищата могат да се изкопаят есента и да се съхранят за по-бърз старт през пролетта.

Листно-декоративни растения

Растенията от тази група се садят в лунните градини за да "дадат цвят" на зеленото, т.е. да му придадат различни нюанси, за да не е то един тъмен и невидим в нощта масив. Това са растения със сребристи или жълти и яркозелени листа.

Artemisia ludovichiana
Artemisia stelleriana
Cerastium tomentosum
Festuca glauca
Hakonechloa macra "All Gold", "Aureola"
Hellychrysum italicum
Reseda
Senecio maritima
Stahys lannata
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1423
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

Мнениеот irinastefanova825 » 19 Мар 2023, 22:56

ще бъде красиво с лампа от такъв тип: соларна градинска лампа
irinastefanova825
 
Мнения: 11
Регистриран на: 18 Яну 2023, 01:23


Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron