Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

Мнениеот Алпина » 12 Фев 2015, 12:57

Изображение
Лунна градина – звучи романтично, мистично и вълшебно. И това наистина е така. Когато привечер угасне слънчевата светлина, утихне дневният шум, а нощният хлад идва като лек галещ бриз – градината може да се превърне в едно прекрасно място за релакс и усамотение. Мракът поглъща дневния цветен калейдоскоп и това изостря другите ни сетива. Кожата усеща осезаемо и най-лекия полъх на вятъра, чуваме движението на въздуха в листата и тревите, щурците запяват, обажда се някоя нощна птица, ароматите на нощните цветя са по-силни и упойващи. Като дете живеех в къща, на 200 м от гора. Лятото ме приспиваше песента на една малка кукумявка – чухал. Вероятно мнозина са я чували – пеенето и е равномерно и монотонно като размерено от метроном – един непрекъснато повтарящ се и заглъхващ накрая звук “чууух“. За пръв път след толкова години я чух отново миналата година, прекосявайки голям софийски парк през нощта. За мен това беше част от нощното очарование на природата, което дълбоко се е запечатало в спомените ми. Да не забравяме и за жабите – независимо дали ни харесват или не, ако имаме езерце в градината си, няма как да избегнем вечерният жабешкия хор. От личен опит знам, че Евтерпа (музата на музиката) задължително ги посещава нощем, а очевидно и тях ги опиянява лунната светлина.
И така – всички тези мигове на нощно усамотение и покой, за щастие могат да бъдат създадени със съвсем малко усилия, на съвсем малка площ – с размерите на малка стая, а с малко въображение дори и на балкона.
Трябва да изберем за нашата лунна градина такова място в двора, което да е лесно достъпно в тъмнината – т.е. до него да води удобна пътечка. Пътечката може да бъде съвсем дискретно маркирана от малките автономни соларни градински лампи. Но в самата лунна градина според мен не е нужно да има осветление. Идеята й е да се откроят форми, растения и цветове, които през деня не забелязваме толкова. Нали ще е лунна градина. Източникът на светлина, който ще компенсира липсата на луна, може да е разположен по-далеч, така че да изпъкнат наистина тези цветове в градината, които имат най-силна отражателна способност – бели, светложълти и пр. А при нужда от осветление все пак, може да се предвиди подвижно такова – някакъв красив фенер например. Всяка силна светлина според мен излишно ще привлича вниманието върху себе си и ще ни разсейва, а също и ще ни лиши от нощния ни поглед за градината.
Важно е мястото да е удобно за сядане и да ни позволи да се отпуснем – беседка, пергола, пейка или просто градински стол в краен случай. Ако са в бял цвят ще ги откриваме лесно и ще се открояват в тъмнината. Една красива романтична пейка би пасвала прекрасно на такова място.
Важно е за лунната градина да си изберем място, максимално защитено от уличен или друг битов шум. Нали трябва да чуваме само щурците... И мислите си.
Можем дори да направим и миниатюрно езерце в нашата лунна градина. В случая декоративно каче или голяма саксия ще са напълно достатъчни. Така те ще са над нивото на терена и няма да рискуваме да цопнем вътре в тъмното. Вярно е, че водните лилии затварят нощем цветовете си, но пак би било красиво допълнение. А ако харесваме ромона на водата, можем да добавим една съвсем миниатюрна помпичка, която да я раздвижва. И в най-семплите японски градини например, които са създавани за съзерцание и отмора, е било важно постигането на пълноценно усещане за природа с всичките й елементи – звуци, движение, отчетливо открояващи се сезони и пр. Ромонът на водата в японските градини и изобщо наличието на звук е било постигано с прости механични средства, изработени от бамбук.


ПОДХОДЯЩИТЕ РАСТЕНИЯ

Сега вече можем да обсъдим растенията, които ще превърнат избраното от нас място в истинска лунна градина. Ето няколко най-общи и важни изисквания при подбора им:

1. Добре е да са растения, които не затварят своите цветове нощем или са такива, които цъфтят нощем.
2. Ако харесваме някои уханни растения и те ни действат релаксиращо, задължително трябва да предвидим някои от тях за градината си. Т.е. добре е да има ароматни растения, за да е пълна палитрата от усещания в нощната ни градина. Цъфтящите само нощем растения обикновено се опрашват не от дневни насекоми, а от някои видове нощни пеперуди, които използват нектара им за храна. Освен това наистина има растения, които излъчват по-силен аромат през нощта.
3. Необходимо е да се подберат растения, които изпъкват и са „видими“ на слаба нощна светлина – това са растения, които цъфтят в различни нюанси на бялото, светложълто, екрю. Те имат най-силна отражателна способност.
4. За да не остане зеленият цвят само тъмен и неизразителен фон, трябва да изберем растения с по-ярка зелена листна маса или такава със сребристи листа или в нюанси на жълтото, резеда и пр. В оскъдна светлина добре се открояват. Така ще обогатим още визуално нощния пезаж.
За да ви улесня в подбора на растения, ще направя един примерен списък по горепосочените критерии. Естествено, че този списък не може да изчерпи всички подходящи за лунна градина растения, той е само за подсещане. И може да бъде допълван. Важното е крайният резултат да ви удовлетворява.


Дървета и храсти

Добре е да да цъфтят в бяло или да са в много светли цветове. Ако има различни сортове, както е при розите, люляците, хибискуса, хортензиите - избираме бялоцъфтящи. Наличието на приятен аромат е един голям плюс при избора на растенията.

Cornus кousa - азиатски вид дрян с едри бели цветове, появяващи се в края на пролетта. Ядливите плодове и красивата есенна окраска го правят едно желано дръвче.
Davidia involucrata - средно по размер дърво с азиатски произход и цъфтеж в края на пролетта и началото на лятото с много едри бели цветове.
Deutzia gracilis - популярен у нас храст, обилно цъфтящ в бяло през м. юни.
Hibiscus syriacus - дървовидната ружа също е популярно растение. В случая трябва да изберете сортове, цъфтящи в бяло. Малко дърво или храст с продължителен цъфтеж в разгара на лятото - юли, август. Цветовете са едри.
Hydrangea grandiflora - една непретенциозна градинска хортензия, която се развива добре на слънце, а дори понася и засушаване. Цъфти с едри бели цветове през лятото, който и нейн сорт да вземете, няма да сбъркате.
Hydrangea macrophylla - за лунната градина изберете бял сорт на популярната градинска хортензия. Цъфтежът е продължителен, но трябва да се съобразите с изискването на тази хортензия за сянка и осигуряване на постоянна влага.
Hydrangea paniculata - също непретенциозна градинска хортензия, развиваща се добре на слънце. Съцветията са едри и с конична форма, освен бели, има и розовеещи, но всички са много красиви.
Magnolia grandiflora - вечнозелената едроцветна магнолия наистина е подходяща за лунна градина, като отчитате факта, че става голямо дърво, а достатъчно студоустойчива за България е на юг от Стара планина и по Черноморието. Цъфти през лятото, цветовете и са едри, кремаво бели и с прекрасен и фин аромат. Впрочем не само вечнозелената магнолия мирише приятно - всички магнолии излъчват доста силен аромат. Тези у дома ги усещам от 60-70м понякога. Просто листопадните магнолии цъфтят доста по-рано, когато в градината вечерите са все още хладни.
Phyladelphus coronarius - сравнително едър храст, цъфтящ обилно с бели цветове с приятен аромат.
Rosa - всяка една роза би стояла уместно в лунна градина, ако е бяла на цвят - почвопокривна, бордюрна, чайнохибридна. Естествено е да търсите сортове с продължителен цъфтеж, за предпочитане са ароматните сортове.
Syringa vulgaris - люляците имат прекрасен аромат, на вас ви трябва бял сорт за лунна градина. Впрочем люляците ухаят толкова силно, когато цъфтят, че дори и да са разположени по-далеч в градината, ще изпълнят функцията си на ароматно растение.
Tilia - липа, ако можете изберете Tilia argentea-тя е най ароматна. Да, липата е голямо дърво, не особено атрактивно. Тя може да расте и на улицата и не непременно в непосредствена близост до лунната градина, но през юни ще ви дари 2 седмици на нощи с опияняващ аромат, когато ще ви се иска да спите на двора. Пред къщата ни, на улицата расте липа - наистина е невероятно приятно, когато цъфти и ухае на десетки метри от нея. Когато почне да си хвърля листата е узрелите семена есента - не чак толкова. :mrgreen:
Yucca - юките са непретенциоозни растения за слънце, които в началото на лятото сравнително продължително цъфтят с атрактивни бели съцветия, които имат слаб, но приятен аромат. Yucca Colour Guard пък е особено подходяща, защото е с пъстри и открояващи се в тъмнината листа. Отчитайте факта, че листата на юките са твърди и бодливи и ги поставете на по-заден план.

Лиани

Те ще ви бъдат полезни, ако в лунната ви градина има някакво съоръжение за прикрепване – пергола, трейаж, арка, които освен че изглеждат красиво, придават на мястото обособеност, завършеност, самостоятелност.

Clematis hybrida - не се наемам да избера всички цъфтящи в бяло клематиси, но например Clematis paniculata, Clematis "Marie Boisselot", Clematis "Miss Bateman" и др.
Ipomea Alba - тази красива едногодишна лиана направо е създадена за лунни градини. Английското и име е "moonflower". Цветовете се отварят привечер и се затварят при изгрев, те са едри, бели и с приятен аромат. За да я отгледате успешно, трябва да имате предвид, че обича плодородна почва, редовно поливане и топлина. Семената се накисват за 1 нощ, за да покълнат бързо.
Jasminum officinale - топлолюбив вид, но несъмнено подходящ за лунна градина - красива листна маса, бели цветове със силен и приятен аромат. Ако при вас е студено, за да го отглеждате навън целогодишно, може да го гледате в голяма саксия и да го прибирате зимата.
Lonicera japonica - вечнозелена храстовидна лиана, която без проблем може да се отглежда навсякъде у нас. Цветовете са кремавобели, с приятен аромат. Цъфтежът е продължителен.
Rosa - катерливи рози. За предпочитане бели или други светли цветове, с продължителен цъфтеж и по възможност ароматни сортове.
Wisteria chinensis Alba - глицинията е едра лиана и се нуждае от сериозна и здрава конструкция. Цъфтежът и е ранен - през пролетта, но също би могла да се използва, ако имате условия за отглеждане на това растение.

Многогодишни цветя

И тук най-общо важи изискването да се подбират бели сортове, приятният аромат е един плюс в полза на избора на растението за лунна градина.

Agapanthus - изберете бял сорт. Продължителен летен цъфтеж, бихте могли да го отглеждате и в саксия.
Anemone - има пролетни видове анемоне и много от тях са много ефектни, повечето са бели - Anemone sylvestris, Anemone narcissiflora, Anemone di Caen, Anemone nemorosa. Подходящи са и есенноцъфтящите анемонета, особено ако подберете бели или светлорозови сортове. Елегантни растения, добре се развиват на сянка и полусянка. Есенните анемонета имат продължителен цъфтеж до 2 месеца в края на лятото и есента.
Aquilegia - от многобройните видове и сортове на това растение може да се подберат такива с бял или искрящо жълт цвят. Сортовете на Aquilegia Biedermayer цъфтят на плътен масив и са много ефектни, а Aquilegia chrysantha е в неоново жълто, цъфти много дълго и има повторен лятно-есенен цъфтеж.
Aruncus - подходящи са както високите Aruncus dioicus и неговите хибриди, така и предимно бордюрния Aruncus aethusifolius, който има красива листна маса. Изискват редовна влага, понасят сянка.
Astilbe - богато сортово разнообразие, от което е желателно да изберете бели, или много светлорозови цветове. За сянка и редовна влага.
Calla aethiopica - гледането и навън, особено в Северна България е проблемно, но растението се развива и цъфти успешно и в саксия.
Campanula - подходящи са всички бели кампанули. Сините не, защото синият цвят най-бързо се "скрива" с настъпването на мрака. Например Campanula glomerata Alba, Campanula persicifolia Alba, Campanula carpatica "Alba" и др.
Chrysanthemum - и тук няма ограничения в сортовете - всички бели маргаритки ще искрят нощем. Chrysanthemum indicum са есенноцъфтящите димитровчета - те са една възможност за късната есен.
Dictamnus albus - малко трудно ще го намерите като разсад, но росенът (това е българското му име), особено бели сортове, е подходящ за лунна градина, а освен това има приятен аромат. Някои хора са алергични при контакт с листата му и е добре да не се сади в непосредствена близост до пътека или място за сядане.
Echinacea - белите или светложълти и кремави ехинацеи са подходящи за целта, имат слаб, но приятен аромат. Цъфтежът е продължителен и в разгара на лятото, цветовете са много трайни.
Gladiolus - това растение изисква прибиране на луковиците през зимата, но е ефектно и има своите почитатели.
Hemerocallis - светли или жълти сортове са особено подходящи за лунна градина. Някои от тях, като Hemerocallis minor, Hemerocallis flava, а вероятно и други - имат приятен аромат.
Hosta - при избора на хоста в изключително голямото разнообразие на сортове, трябва да се ръководим от няколко критерия - да подбираме сортове с ефектни листа - в жълто или бяло изпъстрени, които ще разнообразят зеленината и ще я направят видима и през нощта, да садим ароматни сортове. Хостата цъфти през август и има сортове с изключително приятен аромат. И разбира се - това е класическо растение за сянка.
Iberis - вечнозелен и с прекрасен и обилен цъфтеж в бяло през април.
Iris - има много бели или светли сортове. Пролетен цъфтеж, фин аромат, ценни са повторно цъфтящите сортове. Сортът Iris White knight е точно такъв сорт. Ирисите са подходящ избор на цвете за средата на пролетта, освен това са много сухоустойчиви и непретенциозни.
Lavandula - изберете това растение заради аромата му и сребристите листа. То не е само за лунни градини - то е универсално. И още нещо - ароматът на лавандула действа успокояващо.
Lilium candidum - бели цветове и силен упойващ аромат - какво по-хубаво от това. Когато прецъфти, ще се скрие и ще остане само луковицата.
Lilium sp. - освен горепосоченият вид лилиум, всички едри и бели хибриди или видове са красиви и подходящи. Напр. бордюрният Lilium formosanum или Lilium longiflorum.
Nymphaea - водната лилия е подходяща, ако решите да имате воден ефект. Цветовете на лилиите се затварят нощем.
Oenothera biennis - цветът е студено жълт и е видим на оскъдно осветление. Но по-важната причина за избор на това растение е, че цветовете му се отварят вечерта, поради което се нарича и вечерна иглика.
Oenothera speciosa - светлорозови едри цветове и продължителен летен цъфтеж, абсолютно непретенциозно и даже инвазивно растение. Няма да имате никакви грижи с него.
Paeonia - божурите цъфтят в средата на пролетта, ценни са светли до бели сортове, имат лек и приятен аромат.
Phlox paniculata - флоксовете освен красиви и непретенциозни растения, цъфтящи в разгара на лятото имат доста силен и приятен аромат. Понасят полусянка и са добър избор за всяка градина, не само лунна.

Едногодишни цветя

В тази група влизат много растения, които трябва да възпроизвеждате от семена всяка година, т.е да си правите разсад пролетта. Има и такива, които зимата трябва да се прибират, тъй като не биха понесли студа. Добрата новина е, че повечето се предлагат като разсади на нашия пазар от пролетта до началото на лятото и са съвсем достъпни за намиране, както и като цена. Избирайте бели и ароматни сортове, там където имате възможност. Едногодишните растения са подходящи в случай, че искате да направите лунна градина на балкона, тъй като той е място, където се отглеждат повече едногодишни и сезонни растения. Освен това с тях можете да подсилите ефекта на "видимите" нощем растения, и да си оформите много бързо такъв кът, без да сте го планирали предварително. Можете да аранжирате градината си за някакъв хубав семеен празник или вечерно парти
.
Смятам, че в тази група изборът на растенията е много по-голям от сравнително малкото изброени по-долу видове. Не ги предлагаме в разсадника и затова информацията ни за тях е по-оскъдна.


Alyssum maritimum - продължително цъфтящо лятно цвете с меден аромат. Подходящо за сандъчета, кошници, цветни лехи и бордюри, за предпочитане е белият сорт.
Brugmansia - бругмансиите цъфтят в светли цветове - розово, жълто. Цветовете са огромни, с приятен аромат и те са един добър, да не кажа задължителен избор за нощна градина. Единственото им неудобство е, че трябва да се отглеждат в саксия, а зимата да се прибират.
Cleome spinosa - много ефектно растение с продължителен летен цъфтеж. Понеже е бодливо и високо, е подходящо за заден план.
Cosmos - непретенциозно и ефирно растение, много сухоустойчиво
Dahlia - има ниски и продължително цъфтящи сортове с едногодишен цикъл и отглеждане от семена, както и такива, чиито грудки се вадят всяка есен и съхраняват. Красиви и обичани растения, подходящи са бели или други светли сорове.
Datura - възпроизвежда се лесно от семена, зацъфтява бързо, цъфти цялото лято. В по-южните части на страната даже успява да презимува. С едрите си бели цветове с приятен аромат е едно много подходящо растение за лунна градина.
Hesperis matronalis - това цвете е естествено разпространено в нашата природа, а името му - вечерница, показва, че е цвете, чиито цветове се отварят нощем, което съчетано със силния му и приятен аромат го прави едно от най-подходящите растения. Освен това се самозасява. Има и бял сорт, освен класическият лилав.
Impatiens - елегантни растения с красива листна маса, а белите сортове са много празнични и искрящи. Добре се развиват на сянка и полусянка и са подходящи както за градина, така и за кашпи и саксии.
Matthiola - шибоите са двегодишни растения, които трябва да се възпроизвеждат от семена всяка година. Красивият им летен цъфтеж и хубав аромат са били оценени още от нашите баби. Традиционно лятно цвете за българските дворове от векове.
Petunia - лятно цвете, което трайно и повсеместно присъства както в градините, така и в саксии и кашпи на балконите. Има приятен сладникав аромат и ефектен и продължителен летен цъфтеж. Накратко - достъпна класика.
Tropaeolum - още една класика. Красиво и продължително цъфтяща, ароматна, а даже и ядлива. Подходяща за декорация на ястия. Можете да ги отглеждате и в сандъче, и направо в градината. Листната маса също е ярка и ефектна.
Мirabilis jalapa - това растение е наречено "съмни-мръкни", т.е. типично нощно цъфтящо цвете. Лесно се отглежда от семена, непретенциозно е, самозасява се. Коренищата могат да се изкопаят есента и да се съхранят за по-бърз старт през пролетта.

Листно-декоративни растения

Растенията от тази група се садят в лунните градини за да "дадат цвят" на зеленото, т.е. да му придадат различни нюанси, за да не е то един тъмен и невидим в нощта масив. Това са растения със сребристи или жълти и яркозелени листа.

Artemisia ludovichiana
Artemisia stelleriana
Cerastium tomentosum
Festuca glauca
Hakonechloa macra "All Gold", "Aureola"
Hellychrysum italicum
Reseda
Senecio maritima
Stahys lannata
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

Мнениеот irinastefanova825 » 19 Мар 2023, 22:56

ще бъде красиво с лампа от такъв тип: соларна градинска лампа
irinastefanova825
 
Мнения: 11
Регистриран на: 18 Яну 2023, 01:23

Re: ЛУННАTA ГРАДИНА - КАК ДА Я СЪЗДАДЕМ

Мнениеот lili80 » 08 Май 2024, 17:35

Подобна комбинация от растения би превърнала всяко място в земен рай!
lili80
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Май 2024, 17:04


Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron