Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Сухоустойчиви градински цветя

Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 24 Яну 2016, 14:45

Започвам тази тема с удоволствие. Смятам да я направя информативна, полезна и достатъчно онагледена. Тя отново ще е за тези, които по една или друга причина разчитат цветните градини да им носят радост, без да им създават много грижи (всички искаме така :mrgreen:). И особено полезна за вилните градинари. Уточнявам пак, че пиша за цветя, които поддържаме в асортимента на разсадника.

ВАЖНО: За почвопокривните сухоустойчиви цветя има отделна тема, тъй като те обикновено допълват композициите. Ето я темата:Почвопокривни растения за слънце и суша

РАБОТА С ФИЛТРИТЕ: В сайта на разсадника са дадени филтри, които позволяват да си селектирате по разни критерии цветята, които най-добре биха паснали на вашите условия, вашите виждания и изисквания към градинските цветя. Тези филтри позволяват да си избирате растения за слънце или сянка, влага или суша, високи или ниски, по сезон на цъфтеж, по цвят на цъфтеж. Те са направени за селекция по всеки един от горните признаци поотделно, но не и едновременно. Въпреки това смятам, че представляват някакво улеснение при избора и могат най-грубо да ви ориентират, особено когато за пръв път се сблъсквате с градинарството и цветарството. За останалите ви въпроси ние сме на ваше разположение - тук във форума, или на разсадника. Признавам, че в най-натоварените месеци ни е трудно да отделяме много внимание на всеки посетител на разсадника. Затова колкото можете възползвайте се от информация тук - за да си избистрите донякъде концепцията и желанията, преди да се впуснете в пазаруване. Ето и линк към самите филтри: Асортимент,цени :


1. Rudbeckia (рудбекия).
Познато, популярно и често отглеждано в градините цвете, даже си има собствена тема във форума TУК. Произхожда от Северна Америка. Не виждам причина да не отглеждате това цвете, освен ако не обичате жълтия цвят. Има високи и ниски преставители. Едногодишни, кратко живеещи многогодишни и дълго живеещи многогодишни. Типично лятно цвете, с продължителен цъфтеж, без никакви претенции, справя се и само. На тежка и влажна почва може да страда. С поливането няма проблеми при дренирана почва, с неполиването също. Подходящи са както за ярки самостоятелни петна, така и цветни миксове с други летни цветя или цветя и декоративни треви, с които си пасват идеално.

В разсадника отглеждаме видовете:

Rudbeckia maxima. Една от най-високите, непозната за България. Има едри листа, гладки и синкави, подобни на зеле. Би представлява интерес в пейзажни групи с по-едри растения. Едрите и изпъкнали цветни кошнички са атрактивни и през зимата.
Изображение

Rudbeckia laciniata f.Рlena. Известна като "луд Тодор". Гони 2 метра във височина и когато цъфне се налага да се привързва. Мястото и е някъде по-надалеч, примерно до оградата.
Изображение

Rudbeckia hirta. Височина 80-100 см. Това пък е "луда Тодора". Кратко живееща, особено във влажно лято и по-тежка или неотцедлива почва. Обаче пък се самозасява и е малко трудно изтребима.Има много сортове, които се третират като едногодишни.
Изображение

Rudbeckia fulgida ssp.sullivantii "Goldsturm". Височина 60 см, бързо разрастваща се, непретенциозна, с разклонени и обилно цъфтящи цветоноси. Дълговечна в градината.
Изображение

Rudbeckia fulgida ssp.speciosa. Подобна на предходната, височина 70 см. Със същата дълговечност във времето.

2. Еchinacea (ехинацея).

Също богат род, също произхождащ от Северна Америка. И той си има отделна тема във форума ТУК. Най-жизнени и витални са ехинацеите, отгледани от семена - независимо дали са видове и сортове. Те могат да имат изключително дълъг живот в градината. Цъфтежът е ефектен - започва от средата на лятото и може да продължи и есента. Отделните цветове са много трайни, а дори и след прецъфтяване остава неразпадащата се цветна кошничка. Това цвете има още няколко важни плюса - ароматно е, има цветен нектар, който пчелите и пеперудите ценят - т.е. това е медонос и пеперудено растение. Не на последно място Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia са ценни билки и се използват в медицината за билкови имуностимулиращи препарати. При ехинацеята има разработени много и красиви сортове и те вече са достъпни и за българските потребители. Те са ин витро култури, разсадите са вносни, затова са относително по-скъпи. Всяка година в разсадника предлагаме по няколко сорта нестандартни като цвят ехинацеи.

В разсадника предлагаме:

Echinacea purpurea "Magnus"
Изображение

Echinacea purpurea "Alba"
Изображение

Горните са налични, а следващите се надявам да ги предлагаме през м.май 2016г.

Echinacea Julia
Изображение

Echinacea Golden Skipper
ТУК

Echinacea pallida
ТУК

Echinacea pallida "Hula Dancer"
ТУК


3. Lupinus (лупина).
Πопулярно и често срещано в градините цвете. С разнообразни по цвят сортове. Също лесно за отглеждане и много сухоустойчиво. Попада в категорията на кратко живеещите цветя - 3-4 години. Обаче ако не бързате да изрежете съцветията и оставите узрелите семена да изпаднат - задължително се самозасява. Когато отглеждате микс от цветове или особено по-ярки сортове, този самосев с течение на времето дава поколение, което вече няма да възпроизвежда сорта. Но лупини винаги ще имате, ако оставяте семената да узреят. След презимуване коренището на лупината се оголва малко. Ако го загърлите (засипете с пръст), се подпомага вкореняването на дъщерните розетки, които лупината образува и като цяло животът на растението се удължава, а туфата става по-качествена и обилно цъфтяща.
. В разсадника обикновено предлагаме няколко сорта - по-високи и по-ниски, различни цветове.
Изображение
Изображение

4. Gailardia hybr. (гайлардия).
Οще едно, надявам се познато ви цвете. Това не го прави банално, напротив. Оценено е по достойнство по няколко причини - красив цъфтеж и много ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН. Наблягам на продължителен, защото гайлардията започва да цъфти още в края на пролетта и ако времето е топло, може да продължи до октомври. Необходимо е да се отглежда на слънце, на проветряемо и дренирано място. Отстраняването на прецъфтелите цветове (макар че сами по себе си те са атрактивни) стимулира образуването на повече нови цветове. Но ви съветвам да си оставите няколко, за да паднат семенца на земята. Опитът ми с нея показва, че тя също не е много дълговечна - до 2-3 години. Но наистина доста безпроблемно се самозасява, ако и позволите. И понеже е шампион по дълъг цъфтеж и много непретенциозна, си струва да я имате. В разсадника отглеждаме само ниски многогодишни нейни сортове (защото има и едногодишни). Високите имат склонноста да полягат и затова предпочитаме ниски и компактни. Гайлардията е подходяща за бордюри и цветни миксове. Но не бива да се сади много нагъсто с други цветя. Както казах в началото, тя обича "да диша" свободно.

От нас можете да закупите:


Gajlardia "Goblin" . Нисък компактен двуцветен сорт.
Изображение

Gailardia "Arizona Red". Нисък компактен сорт, цъфтящ в червено.
Изображение

Gajlardia Messa Yellow. Нисък компактен сорт, цъфтящ в жълто.


5. Centranthus ruber (кентрантус, центрантус).
Когато коментираме сухоустойчивостта на цветята, съвсем резонно можем да започнем с кентрантуса. Наскоро, в един научно-популярен филм го мернах да цъфти на кратера на вулкан някъде в Италия. Освен, че е сухоустойчив, той е и много продължително цъфтящ - цяло лято. Освен това е и полувечнозелен - чак когато студът стане много сериозен, кентрантусът изпада в покой. Всъщност задължително е да го гледате на много слънчево и за предпочитане сухо (ако не сухо, много добре дренирано място), защото той страда от влагата и може да загние. Добре изглежда самостоятелно, високо и полягащо растение е. Но ако се гледа на слънце и нашироко, това полягане не е грозно, а една масивна зелена туфа, която цъфти непрекъснато. Комбинира се с добре и с треви.

В разсадник Зелена пролет обикновено предлагаме червeно и бяло цъфтящ сорт:

Изображение
Centranthus ruber
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 25 Яну 2016, 19:49

6. Knautia macedonica - кнауция.

Τази кнауция е балкански ендемит, но е разпространена в див вид в цяла България. Растението е високо около 1 м, цветните главички са 4 см в диаметър. При дивия вид те са тъмно цикламени. Много сухоустойчива и непретенциозна, а също така продължително цъфтяща - от началото на лятото до есента. Прекрасно се съчетава с декоративни треви.

В разсадника предлагаме един цветен микс на кнауция от светлорозови и цикламено червени цветове - "Melton Pastels".

Изображение
Knautia macedonica
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 27 Яну 2016, 19:27

7. Achillea - равнец.
Богат на видове род, много от тях са билки и декоративни растения. Без съмнение почти всички видове равнец са много сухоустойчиви растения. Има много и красиви видове, от ниски, подходящи за алпинеуми и ниски бордюри до огромното селекционирано разнообразие на хилядолистния равнец (Achillea millefolium). Прекрасно се съчетава със средновисоки и ниски треви. Всъщност в природата расте също като компонент на тревисти съобщества, по открити и слънчеви поляни.
Обаче за равнеца също има тема и затова няма да разглеждам подробно видовете, които отглеждаме. Ето я темата: Achillea

В разсадника в момента предлагаме следните видове:

Achillea millefolium "Cassis"
Изображение

Achillea millefolium "Colorado"
Изображение

Achillea ptarmica "The Pearl"
Изображение

Achillea sibirica var, camtschatica "Love parade"
Изображение

Achillea clypeolata
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 27 Яну 2016, 19:57

8. Salvia - салвия.
Също богат род - на видове по принцип, голяма част от тях декоративни, медоноси, пеперудени, лечебни. И почти всички доста сухоустойчиви. В нашата страна се срещат 19 вида. Освен това е род, интересен за селекционерите, поради което в декоративното градинарство се използват много градински и културни сортове на дивите салвии, а също така и техни изкуствени хибриди. Не се наемам да изчерпвам всичко за рода. Ще ви напиша конкретно за видовете, които предлагаме:

SALVIA officinalis - градински чай, лечебна салвия. Среща се у нас естествено в Източните Родопи. Иначе е типичен средиземноморски вид - сухо и светлолюбив, виреещ на бедни почви. Ако се пензират връхчетата, за няколко години тази салвия можа да стане растение около 1 м височина и ширина. Вечнозелен полухраст, лечебна и медоносна. Може да я садите както в по-големи алпинеуми, така и на заден план в цветни миксове и бордюри. За Северна България и планинските райони трябва да се избере закътано, слънчево и много дренирано място. Никога не режете салвията ниско. Изобщо този принцип важи за доста средиземноморски растения - лавандула, розмарин, рута. Предлагаме няколко сорта градински чай:


Salvia officinalis

Salvia officinalis Atropurpurea

Salvia officinalis Tricolor

Salvia officinalis Icterina
Изображение


SALVIA nemorosa - горска салвия, конски босилек

Тази слабо използвана в озеленяването у нас салвия е местен вид. Оценена по достойнство отдавна се използва в градинското озеленяване по света, като са създадени и нейни красиви сортове. Изключително сухоустойчива и много цъфтежна - на практика с изрязване на прецъфтелите цветоноси, а дори и цялото растение, се предизвиква повторен цъфтеж, който може да продължи до есента. Прекрасна е за моно или миксбордюри, цветни петна от летни цветя - маргарити, ехинацеи, рудбекии, гаури, треви и пр. Медоносно и пеперудено растение.

Изображение

В разсадника отглеждаме:

Два семенни сорта:
Salvia nemorosa Rose Queen - розова

Salvia nemorosa Violet Queen - лилава

Два вегетативни сорта от Витрофлора, подходящи са и за кашпи.
Salvia Night Field - лилава
Изображение
Salvia Pink Field - розова
Изображение

Надяваме се тази година да ви предложим и Salvia sclarea - двегодишна, но с ефектен цъфтеж, самозасяваща се, сухоустойчива.

Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 28 Яну 2016, 09:45

Phlomis russeliana - фломис, ерусалимска салвия, турска салвия

Едно ново и почти непознато у нас растение, изключително подходящо за пейзажни градини, композиции с треви и места без поливане. Листната маса е малко груба, цветовете жълти, са събрани в гъсти кичури като тюрбани, разположени на етажи по стъблото. Този фломис се цени много заради есенната си и зимна визия, когато грубите листа изчезват и остават цветоносите - като изящни пластики на фона на пастелния пейзаж и особено с на фона на декоративни треви. Безпроблемно отглеждане на сухи и дренирани места, разраства се сам и прави хубави групи (масиви). Приосновната листна маса в по-топлите райони е вечнозелена. Напълно студоустойчив. Обичат го пчели, пеперуди и птици. Нямам още снимки, тази година ще ми цъфти за първи път. Затова ето ви два линка, за да видите как изглежда това растение.

Phlomis russeliana

Фломисът през зимата


Perowskia - перовския, руски чай.

Перовскията се среща естествено в Средна Азия и украинските степи. Много сухоустойчиво растения, прекрасно комбиниращо се с треви, ехинацеи, рудбекии, маргарити, че даже и рози. Изисква слънчево и добре дренирано място. Ефектна е в масив. Създава красиви и въздушни обеми.

В разсадника отглеждаме два сорта:

Изображение

Perovskia atriplicifolia - основен вид, висока 100-120 см.

Perowskia Little Spire - нискорасъл сорт, висок 40-50 см.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 30 Яну 2016, 17:03

Gaura - гаура

Γаурата произхожда от Северна Америка, като от представителите на рода като декоративен се е утвърдил един вид - Gaura lindheimeri. Κрасиво и продължително цъфтяща (цялото лято), непретенциозна към условията, с едно единствено изискване - слънчево място и добър дренаж на почвата. В разсадника отглеждаме 2 сорта:

Gaura lindheimeri The Bride.
Тази гаура е висока към 100-130, см, наподобяващите пеперуди цветчета са бели. Цъфтящите цветоноси са разперени. Чудесно ще се допълва с треви или други цъфтящи растения, олекотявайки обема им с въздушното си присъствие.
Изображение

Gaura Sunset Dream.
Нисък до 30-40 см и доста по-компактен сорт, цветовете са розови. Dобре ще се съчетава с ниски треви или други по-ниски летни цветя (Salvia nemorosa).
Изображение

Papaver orientale - източен мак.

Всъщност всички макове са сухоустойчиви, но единствено този е дълговечен и можете да го имате много години в двора си. Необхдимо условие е почвата да е добре дренирана и да му зачетете правото на егоист, т.е. солитер. Не трябва да расте, плътно обграден от други растения, не обича това. И ако в големите жеги листата му изчезнат, не си мислете че е загинал, това е естествено за него, есента листната розетка наново израства.

В разсадника отглеждаме един нисък и компактен цветен микс - Papaver orientale Pizzicato:Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 07 Фев 2016, 08:26

Средиземноморските растения са почти без изключение сухоустойчиви и доста непретенциозни към почвата. Ето какво отглеждаме в разсадника и можете да закупите от нас:

Hyssopus officimnalis - исоп.
Изключително растение, недостатъчно познато и използвано у нас. А предимствата му са много - зимоустойчиво, сухоустойчиво, вечнозелено, красиво и продължително цъфтящо, отличен медонос, пеперудено растение, подправка. Може да се сади в алпинеуми, билкови градини, бордюри, цветни групи. Изрязването на прецъфтелите цветоноси стимулира повторен цъфтеж.

Изображение
Hyssopus officinalis.В момента в разсадника предлагаме най-популярния, цъфтящ в синьо сорт.
Изображение

Lavandula angustifolia - лавандула.
Символ на средиземноморския прованс и на лятото. Казаното за исопа се отнася в голяма степен и за лавандулата. Само че тя е доста по-популярна от него. За нея трябва да знаете, че се подстригва след прецъфтяването - не режете повече от горната 1/3 от растението. Това стимулира разклоняването и обилен цъфтеж следващата година. Колкото по-старо е растението, толкова по-внимателно се реже. Ниско изрязани по-стари растения просто загиват. Като повечето средиземноморски растения, лавандулата има живот 5-6 години. После трябва да се сади наново, защото храстът се оголва и погрознява. В разсадника предлагаме 3 сорта:

Lavandula Hidcote
Изображение

Lavandula Ellagance Pink
Изображение

Lavandula Ellagance Ice
Изображение


Hellichrysum italicum - къри.
Τοва къри не е точно онова къри - познатата подправка. А е растение, което расте по средиземноморското крайбрежие и планините на южноевропейските планини и донякъде аромата му наподобява на индийската подправка къри. Представлява невисоко полухрастче, със бялосребриста листна маса, цъфти жълто. Може да се използва и като ароматно растение. Сухоустойчиво и слънцелюбиво. Добре ще се развива на закътано от вятър и добре дренирано място. Към почвеното плодородие е невзиакателно. Понася стригане и оформяне и може да се използва в билкови градини, алпинеуми, бордюри, цветни миксове.

Изображение

Ruta graveolens - рута, седефче.
Рутата е интересно ароматно растение и билка. В Италия напр. я използват за ароматизиране на ракия - така наречената "грапа а ла рута". А също и пестеливо като подправка в някои ястия. Ароматът е остър, но приятен. Рутата е отличен медонос. Освен това е едно доста непретенциозно, сухоустойчиво и обилно самозасяващо се растение. Рутата може да се използва за озеленяване на припечни и непригодни за друго места. Още повече, че е и вечнозелена, със сребристозелена листна маса. Засадена самостоятелно или в групи - тя може да бъде едно нестандартно, но добро решение. Подходяща е за направа на ниски бордюри - със или без подстригване.

Изображение
Ако изгубите контрол над нея, ще се получи ей това:

Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2016, 21:19

Artemisia - пелин.

Всички пелини са доста сухоустойчиви и непретенциозни растения. Повечето естествено се срещат по сухи степи. Освен, че една голяма част са билки и подправки и естествени инсектициди, много от тях са декоративни растения и се вписват прекрасно между другите декоративни растения. Пелините не цъфтят красиво, ценни са видовете с красива листна маса. А когато лятото ги напече слънцето, излъчват приятен горчиво-смолист мирис - ухае на поле. Ние отглеждаме следните видове:


Artemisia ludoviciana.
В действителност е много по-сребриста.
Изображение
С произход Северна Америка, този вид пелин е висок около 60-70 см, има красива бяло-сребриста листна маса. Индианците са го използвали като медицинско, ветеринарно и ритуално растение. Образува изправена и компактна туфа и се вписва прекрасно в градински композиции с летни цветя.Особено красиво се откроява в съчетание с тъмнозелени или червенолистни растения. Смята се, че може да бъде агресивен, но аз не съм забелязала такова поведение у него, за разлика от местните видове.


Artemisia abrotanum - храстовиден пелин, лечебен пелин.

Изображение
Безкрайно интересно растение с произход Евразия и Северна Африка. Образува гъст храст, висок и широк около 1 м, с изящна нарязана листна маса. Високо ценен като лечебно растение, подправка в някои традиционни кухни, инсектицид и доста декоративно растение. Все пак имайте предвид размерите му, ако решите да си го засадите. Има силен камфоров аромат, поради което се суши и поставя в гардероби да гони молците. Смята се че предпазва от болести овошки и домашни животни, ако расте в близост до тях. За Русия - от древни времена ценно ритуално растение. И много сухоустойчиво и непретенциозно.


Artemisia dracunculus - тарос, естрагон.

Изображение
Произход Евразия и Северна Америка. Повече подправка, отколкото декоративно растение. Но има всички качества и достойнства и на другите пелини. Така че - защо не и между цветята.


Artemisia schmidtiana "Nana - кавказки пелин

Изображение
Подчертано декоративен вид, дребничък, с красива сребриста листна маса, подходящ за алпинеуми. Той наистина се нуждае не само от суша, но и от добър дренаж и проветриво място, защото страда от излишната влага. Растение използвано най-вече в алпинеуми.


Artemisia stelleriana.

Изображение
Произход Северна Америка и Азия. Нисък, сребрист, декоративен вид. Сухоустойчив и светлолюбив. Подходящ за кантиране, алпинеуми, бордюри. Този пелин отглеждаме за първи път и се надявам да го предлагаме някъде през май.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 26 Фев 2016, 22:13

Почти безкрайна тема е това :mrgreen: Ето още два ксеро-екстремала, принадлежащи на един род:


Limonium sp.

Limonium tataricum (Goniolimon tataricum) - лимониум, гърлица, змийска трева

От сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae). Местен вид, включен в Червената книга на България. Не се посочва за Лудогорието, но аз съм го виждала с очите си в изобилие по синурите. Абсолютно сухоустойчиво е, не случайно на български лимониумите се наричат змийска трева - защото със змиите обитават едни и същи припечни камънаци. Освен това отглеждаме това растение. Ползва се и за сухи букети. Има дребни цветчета, но пък за сметка на това те са събрани прекрасни и силно разклонени съцветия, които създават въздушен обем и успяват да направят букет дори от един стрък. Абсолютно сухоустойчив, виреещ на бедни, дори и каменисти почви. Така че е един прекрасен избор за скални градини или за други сухи и припечни месторастения.

Изображение
Изображение

Limonium latifolium - широколистен лимониум, морска лавандула.
Също местен и защитен вид. Сходен по изисквания на отглеждане с предишния, по-едро растение е - достига 1 м височина ширина и когато цъфне прави лилав облак (този от снимката по-долу е с 1 м височина и ширина). Също се използва за рязан цвят.

Изображение
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Сухоустойчиви градински цветя

Мнениеот Алпина » 09 Мар 2016, 18:22

Asclepias - асклепиас,
Повечето асклепиаси, които са достатъчно студоустойчиви и могат да се отглеждат в районите с умерен климат, какъвто е и България, са доста сухоустойчиви растения. Могат да се отглеждат без никакво поливане, почти като сукуленти. Освен това всички те са ценни медоноси и пеперудени растения. Еднакво добре изглеждат както в по-природен ландшафт, така и в английски градини или красиви комбинации с други сухоустойчиви кетни цветя и треви. В разсадника предлагаме следните видове:

Asclepias tuberosa.
Висок 30-40 см, цъфтящ в ярко оранжево.

Изображение

Asclepias syriaca
Вид, който се среща естествено и у нас. Едро, до 2 м високо растение с груба текстура. Листата са едри, леторастите са увенчани на върха с кълбовидни розови съцветия. Медонос и пеперудено растение. Линк


Asclepias speciosa.
Подобен на сирийският асклепиас, с кълбовидни розови съцветия, но по-нисък и компактен. Височина 70-80 см. Линк Ще го предлагаме в разсадника в по-късна пролет.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron