Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Храсти, декоративни през пролетта

Храсти, декоративни през пролетта

Мнениеот Стефан » 08 Фев 2016, 17:45

Тук ще разгледаме една група от т.нар. “цъфтящи храсти” . По принцип всички храсти цъфтят, но при повечето “вечнозелени храсти” цъфтежът не е най-ценното им качество. “Цъфтящите храсти” са декоративни в цъфтящо състояние, но както ще видим по-долу, някои от тях са красиви през цялата вегетация. Подреждам ги според времето на цъфтеж, като започвам от най-рано цъфтящите.

1.Jasminum nudiflorum – зимен жасмин.
Изображение
Семейство Маслинови – Oleaceae. Представлява листопаден полукатерлив храст със зелени стъбла. Терминът “полукатерлив” означава, че нормално този храст започва да расте нагоре, но в един момент клонките повисват от собствената си тежест и се извиват надолу, след което могат да тръгнат да растат хоризонтално по земята. Така храстът придобива хабитус на фонтан. Такъв храст ако намери подпора започва да се катери по подпората и има поведение на катерлив. Разбира се полукатерливите храсти не могат да се изкатерят до големи височини.
Листата на зимния жасмин са сравнително дребни, сложни, триделни. Разположени са срещуположно по клонките. Зимният жасмин е един от най-рано цъфтящите храсти през пролетта. Нормално, за района на София, цъфти през февруари. Ако февруари се окаже снежен и студен – цъфтежът се отлага за март. Ако пък есента е много мека, жасминът може да се излъже да цъфне още през ноември – декември. Цъфтежът продължава около 25 – 30 дена. Този жасмин е непретенциозен за отглеждане. Понася и сянка, но по-добре се развива на пълно слънчево осветление. Не е взискателен нито към богатството на почвата, нито към влагата. В района на София не се наблюдава измръзване през зимата. Подходящ е за засаждане покрай огради, където да се развие като катерлив храст. От него могат да се изграждат чудесни живи плетове. Подходящ е също за засаждане под дървета, където се развива като почвопокривен храст. Също така е много красив и за оформяне на подпорни стени.

2. Viburnum bodnantense ‘Dawn’ - калина.

Изображение
Представлява листопаден, изправен храст който може да достигне на височина до 3 –4 м, но най-често е 2 – 3 м. Той принадлежи към семейство Каприфолиеви (Caprifoliaceae). Няма си родина, тъй като е градински хибрид. Хибридизиран е в UK. Листата са широко елиптични до обратно-яйцевидни. Повърхността им е набръчкана, а периферията на листа е назъбена. Цветовете са розови и се появяват на снопчета от пъпките на храста. По време на цъфтежа цялото растение се покрива с розови цветчета. Също както при зимния жасмин, цъфтежът може да започне още от декември предходната година и да продължи до март – април. Освен по време на цъфтежа, растението е декоративно и през есента, когато листата се багрят в тъмни, бакъреночервени багри. Тази калина е подходяща за засаждане както като солитер, така и в групи или в живи огради. Понася подстригване, но подстригването е най-добре да се прави в късна пролет, когато цъфтежът е преминал. След подстригване храстът става още по гъст. Растението не е взискателно към богатството и влагата на почвата. Най-добре се развива на пълно слънце, но също така понася да расте и под склопа на по-високи дървета. Напълно зимоустойчиво за условията на България.


3. Lonicera fragrantissima - ароматен нокът.

Изображение
Lonicera fragrantissima - февруарска снимка, любезно предоставена ни от г-н Петър Колчев

Сем. Caprifoliaceae. Произхожда от Китай. Представлява изправен храст с височина до 2 м. Листата са полувечнозелени. Това означава, че принципно старите листа остават до пролетта, когато започват да се развиват младите листа, след което старите листа опадват. За района на София обаче е възможно старите листа да измръзнат през зимата и храстът да не е вечнозелен. Цъфтежът започва през февруари и продължава до март. Цветчетата са бели, дребни, почти незабележими. Благоуханието им обаче е умопомрачително. Това е т.нар. аромат на Каприфол – така могат само лоницерите да ухаят.
Тази лоницера не е взискателна към условията на отглеждане. Предпочита богата и свежа почва. Еднакво добре се развива и на слънце и на полусянка. Добре е все пак да се сади на северно изложение на къщи, огради или дървесни групи. Така се избягва слънчевото греене през зимата и листата имат по-голям шанс да се запазят върху храста. При много студени зими могат частично да измръзнат някои клонки, но това не се отразява на здравословното състояние на храста. Ароматният нокът е подходящ както за единични засаждания, така и за създаване групи. Много е подходящ за създаване на живи плетове.


4. Mahonia aquifolia – Махония.
Сем. Berberidaceae. Този вид махония произхожда от Северна Америка където расте естествено от южна Аляска до Калифорния. В рамките на този ареал, пък и вследствие дългогодишна култивация като декоративно растение, при нея съществуват и доста форми според хабитуса й. Видът като цяло представлява вечнозелен изправен храст. Високите сортове могат да достигнат до 2м височина, но има и стелещи се култивари. Листата са тъмно зелени, сложни, 5 – 7 делни. Отделните дялове представляват кожести листчета, бодливо-назъбени по периферията. Цветовете са ярко-жълти и се появяват през февруари – март в гроздовидни съцветия разположени връхно по клонките. Цъфтежът продължава около 25 дена. След прецъфтяването се образуват плодове, които при узряването си стават синьо-черни. Плодовете са много кисели. Въпреки, че някои народи ги използват като добавка към храната си, тук в България ние си имаме много по-вкусни други плодове и едва ли някой ще използва точно плодовете от махонията.
Американската махония е твърде невзискателен храст и у нас често подивява. Семената й се разнасят от птиците. Абсолютно индеферентна е към слънчевата светлина. Може да вирее еднакво добре както на пълно слънце, така и на дълбока сянка. Това я прави едно ценно подлесно растение. Предпочита умерено влажни почви. Освен заради цветовете си, махонията е декоративна през цялата година и заради вечнозелените си листа. През пролетта, когато се разлистват младите листа, те се обагрят ярко бакърено-червено. През есента пък такива багри се появяват върху старите, двегодишни листа. Клонките на махонията могат много успешно да се използват като зеленина при аранжиране на букети.

5. Forzytia intermedia – форзиция.

Изображение
Принадлежи към сем. Oleaceae – Маслинови. Представлява изправен, листопаден храст висок до 3м, но най-често може да се види с височина 1,50 – 2м. Клонките са охрено жълти, покрити с многобройни лещанки. Листата са елиптични до ланцетни, с остър връх и фино назъбване по периферията. Цветовете са ярко жълти. Цъфтежът за района на София започва най-често през март, преди разлистването и продължава около 25 дена. По време на цъфтеж цялото растение се покрива с жълти цветове и дава една много ярка багра в пролетната визия на парковете.
Форзицията е много невзискателно растение. Добре понася много бедни почви и засушаване. Единственото й изискване обаче е да бъде на слънце. Понася и частично засенчване, но храстът се развива по-рехав и съответно цъфтежът не е толкова обилен. Форзицията расте бързо. Идеален вид за създаване на високи живи плетове.

6. Spiraea thunbergii – спирея. Сем. Rosaceae.

Изображение
Произхожда от Китай. Представлява храст до 180 см висок. Клонките са многобройни и тънки. Листата са дребни, тясно ланцетни, фино назъбени по периферията. Цветовете са бели и са събрани в рехави щитовидни съцветия. Цъфтежът започва през април. По време на цъфтежа цялото растение се отрупва с цвят. Продължителността на цъфтежа е около 25 дена. Растението обаче е декоративно през цялото лято. Листната маса е светлозелена и образува един ярък светлозелен обем . През есента листната маса се багри в разкошни бакърено-червени тонове.
Спиреите са лесни за отглеждане видове. Нуждаят се от слънчево място и редовно овлажнявана почва, въпреки, че се справят и в по-сухи условия. Подходящи са както за единични засаждания, така и за създаване на храстови групи пред дървета , а също и за живи плетове. Понасят добре резитбите и се сгъстяват след тях.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 266
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Храсти, декоративни през пролетта

Мнениеот Стефан » 18 Фев 2016, 20:22

7. Amygdalus nana - бадемче.

Изображение
Семейството е Rosaceae. Това е ниско листопадно храстче което достига височина до 100 - 150 см. Листата са ланцетни до удължено тясно яйцевидни, леко назъбени по периферията. Среща се естествено в България. Обитава силно дренирани, сухи, слънчеви месторастения върху варовиков рохляк, с хумусно-карбонатни почви. Общо взето вирее върху места, където много малко дървесни и храстови видове биха могли да виреят. Образува многобройни издънки. Както показва и името му, това е близък родственик на културния бадем. Цъфтежът започва през април и продължава 15- 20 дена. По време на цъфтежа цялото храстче се покрива с розови цветове. Растението е медоносно и се посещава масово от пчелите. В условията на изкуствено отглеждане почти не образува плодове. Семената му са отровни поради високото съдържание на цианиди в тях. В декоративното градинарство се използва за озеленяване на алпинеуми и за овладяване на стръмни, сухи и каменисти склонове. Има способността да пуска многобройни издънки, образува обширни обраствания и успешно се използва за борба с почвената ерозия.


8. Prunus tomentosa – китайска (влакнеста) вишна.

Изображение
Това е храст от семейство Розоцветни (Rosaceae) -с височина до 150 – 200 см. Листата са широкоелипсовидни, мъхести, с набръчкана повърхност, фино назъбени по периферията. Младите клонки са сивокафяви, също фино окосмени. Цветовете са бледорозови. Цъфтежът е през април. По време на цъфтежа цялото растение се покрива с розови цветове. Масово се посещава от пчелите за нектар и прашец. Плодовете са червени вишнички, с размер до 18 мм. Узряват през юни- юли. Вкусът им е по-приятен от този на културната вишна.

9. Spiraea prunifolia- Сливолистна спирея.

Изображение
Това е следващият по време на цъфтеж храст. Цъфтежът е през април – май. Цветовете са бели, кичести. По време на цъфтеж храстът се отрупва с цветове и създава колорит в пролетната визия на парковете. Тази спирея , както и повечето други спиреи, е декоративна и през есента с ярката си есенна багра на листата.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 266
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46


Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron