Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Билкова градина

Билкова градина

Мнениеот Алпина » 11 Фев 2013, 23:27

1. Кратка история на отглеждането на билки и подправки.
Отглеждането на лекарствени растения и подправки датира от най-дълбока древност, почти заедно с появата на земеделието и окултуряването на диви растения за храна. Първите писмени свидетелства за това се отнасят до древния Египет, Асирия и Китай. Открити са над 200 древни рецепти за лечение на различни заболявания с билкови препарати. Билколечението е било на почит и в Древна Гърция и Рим още 300 г пр.н.е. В своя труд "Historia naturalis" Плиний описва повече от 1000 растения.
Римляните, освен че са събирали диворастящи растения, са ги култивирали - предимно занятие за градинарите на знатните римляни. По-късно, вече в християнска Европа, отглеждането и изучаването на лечебните растения е ставало в манастирите и може би за пръв път поставено на сериозна научна основа. В 7-ми век, по време на арабското нашествие в Испания, арабските учени са продължили гръцките традиции в описването, изучаването и използването на билките за лечение. С появата на книгопечатането станало възможно натрупаните от отделни школи и традиции знания да се разпространят и станат достъпни за повече хора. Всъщност повечето знания са били преводи на древногръцки текстове.
След откриването на Новия свят, Европа била залята от нови и непознати растения - както за храна, така и лечебни. Те били въвеждани, изследвани и описвани в най-старите ботанически градини на Европа. Например в "Orto botanico" в гр. Падуа и Пиза, Италия са местата, където за пръв път са били отгледани и описани доста растения, пренесени от американския континент от първите морски експедиции до там.

2. За декоративната, медицинска и кулинарна полза от отглеждането на билки и подправки в домашната градина. Едва ли е нужно да убеждавам някого от ползата да се отглеждат такива растения в домашната градина. Тази традиция датира от векове и е особено популярна в някои европейски страни - Италия, Англия, Германия, Франция. Но ето, че и у нас напоследък откриваме ползата и удоволствието от това, да се грижиш не просто за растения, а да отглеждаш любими билки и подправки, които да са ти винаги под ръка при нужда. Дали за да пресечеш бързо настинка, да наложиш рана и натъртено, или пък да си имаш винаги под ръка пресен магданоз или босилек например.
Много от най-използваните билки, които не налагат консултация с лекар и много от популярните подправки за щастие са лесни за отглеждане. Ако си имате градина - може да си направите билков кът. Ако живеете в апартамент, балконът също може да стане място за една ароматна и полезна градинка.

3.Планиране на билковата градина.

1. Билкова спирала. Това един лесен начин за оформяне на пространството за засаждане на лекарствени и кулинарни растения. Принципът е понятен и всеки може да го приложи, той е технически лесно изпълним с подръчни средства. Освен това позволява едно сравнително малко пространство да се разчлени, като се оформят посадъчните места за отделните растения. Ето един опит за изграждане на билкова спирала само на няколко квадратни метра, който може да побере 25-30 растения.


При изграждането:
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1371
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Билкова градина

Мнениеот secret_rose » 27 Фев 2013, 16:03

Тази тема ме вълнува, отглеждам доста билки и подправки, но са разпръснати на различни места. Смятам да ги събера в едно каренце само за билки и искам да питам - има ли растения, които да имат някаква непоносимост едно към друго - розмарин до лавандула, или градински чай до кантарион например - изобщо - специфики при подредбата им... Не споменатите от мен а по принцип..
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция

Re: Билкова градина

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2013, 21:15

Не са ми известни някакви несъвместимости между билки. По-скоро трябва да им подбереш места, където ще растат при най-добри за тях условия. Например ментите и джоджена искат вода, трябва да са на ниско. Типичните средиземноморски билки искат слънце, топлина и носят на суша и трябва да им се осигурят такива условия. Понеже си на юг и понеже семейният ви бизнес е свързан с ресторантьорство, можеш да си направиш наистина хубава и в същото време съвсем практична градина. Традицията в тези градини позволява всичко, вкл. и строгата геометрия. Обикновено, за да не си пречат взаимно, за да има някаква подреденост и достъпност до всички билки, градинката е сегментирана. Отделните сегменти най-често са отделени с пътечки или плочи - каменни или бетонови. Често пъти се правят геометрични и стригани ниски бордюри, които също играят разделителна роля. Много често от чемшир, но според мен в една билкова градина е напълно уместно да се ползват ароматни растения за тази цел - лавандула, сантолина, многогодишна чубрица, Pyretrum parthenium, кулинарна мащерка, къри. Изобщо - тук планировката се подчинява на това растенията да са достъпни, високите да са или на по-заден план, или в центъра. Когато билковата градинка е направена от ниски растения и има някакъв геометричен център, в този геометричен център често в миналото са поставяли фонтан, или поилка за птици - изобщо нещо, което да "повдигне" композицията. Ако имаш някаква любима билка или подправка, която много се използва в кухнята, може и нея да ползваш за разделителна линия - независимо дали е едногодишна или многогодишна - например многогодишен лук, или босилек и т.н. Можеш да съчетаеш лехички със зеленчуци и билки. Можеш да включиш и някои цветя-билки - например невена. Обикновените тагетеси, макар и да не са точно кулинарни растения, също могат да се садят в билковата градина. Едно - поради факта , че сами по себе си са красиви и цъфтят цяло лято. И второ - те прогонват нематодите от почвата и са метод за биологична борба и срещу други вредители.
Високите ти растения в композицията може да са розмарин или дафинов лист напр. Аз не знам кои са традиционните подправки в Турция, но съм сигурна, че с лист и молив ще се справиш лесно с предварителното планче, след като решиш къде да разположиш и колко голяма ще бъде билковата ти градина. За съжаление мога да ти дам примери само от нета. Ето сега малко гугълски снимки, с които ще се опитам да илюстрирам написаното по-горе.


Изображение Не знам периферията от какво е направена тук, но може да се направи от мащерка, например.

Изображение

ИзображениеТази не е геометрична

Изображение
Още една спирала

Изображение

Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1371
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Билкова градина

Мнениеот secret_rose » 02 Мар 2013, 12:53

Чудесни идеи, благодаря!
secret_rose
 
Мнения: 27
Регистриран на: 06 Фев 2013, 00:43
Градина в: Турция


Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron