Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градина в планината

Градина в планината

Мнениеот blagovesta » 22 Яну 2014, 00:51

Моля по-опитните градинари да ми дадът съвет да си подбера подходящи растения за градина намираща се на 1400 метра надморска височина.
Иска ми се да подбера растения, които да цъфтят, а също и такива, които да са вечно зелени.
Ако някой може да даде мнение и за това как да ги комбинирам, защото и мястото за засаждане не е с внушителни размери.
Благодаря Ви предварително!
blagovesta
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Яну 2014, 00:42
Градина в: Село Добростан

Re: Градина в планината

Мнениеот Delphinium » 22 Яну 2014, 01:38

blagovesta написа:Моля по-опитните градинари да ми дадат съвет да си подбера подходящи растения за градина намираща се на 1400 метра надморска височина.
Иска ми се да подбера растения, които да цъфтят, а също и такива, които да са вечно зелени.
Ако някой може да даде мнение и за това как да ги комбинирам, защото и мястото за засаждане не е с внушителни размери.
Благодаря Ви предварително!

Здравейте и добре дошла при нас.
Ако наистина градината ви е в с. Добростан в Родопите, предполагам, че въпреки голямата надморска височина климатът не е суров и зимните температури не са много ниски - в с. Орехово, което не е много далеко от Дорбостан, на около 1000 метра от много години расте смокиня и няма никакви проблеми.
За разлика от моята градина, която е на по-ниско, но е почти в субполярната област, въпреки че е в България.
Надявам се по-компетентни от мене хора да ви дадат съвети, въпреки че градината според мене е добре да е творение на тези, които после ще й се радват. А всеки човек има различни желания и виждания.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Градина в планината

Мнениеот Алпина » 22 Яну 2014, 07:57

Здравейте! На прима виста мога да кажа, че почти всички иглолистни могат да виреят на това място - борове, смърчове, хвойни, туя. Те са вечнозелени. Също лавровишня, котонеастър, ниски евонимуси, дори и чимшир - на сянка и закътано.Последните са отново вечнозелени, широколистни растения. При храстите - листопадни и цъфтящи - също имате голям избор - форзиция, спиреи, вайгела, филаделфус, дойция, японска дюля. А защо не и рози. Тъй като повечето храсти изцъфтяват до началото на лятото, може да се помисли за многогодишни летни и есенни цветя - и там изборът не е малък. Ако и те не са достатъчни като цвят - тогава се допълва с едногодишни. Това са много общи препоръки.
Важно е да се знае колко е голямо мястото, каква част от него е предназначена за декоративни растения, предпочитанията ви относно визията, доколко ще можете да полагате грижи - поливане, окопаване, резитби и други подръжки. Ще живеете ли там постоянно или само от време на време ще ходите. Защото някои растения се нуждаят от редовни грижи - например розите, други, веднъж насадени, ще се справят и без вас. И не на последно място да са растения, които да ви харесват. Т.е. доста са питанките, преди да се конкретизира изборът на растения. s:
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1402
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Градина в планината

Мнениеот f_dream » 14 Май 2014, 11:14

Здрвейте,
може ли и аз да получа съвет какви цветя да си засадя в градината?
Вилата се намира в махала над селото в планината на 880м надмосрска височина.
с. Блатешница, община Земен. Извинявам се предварително за копираната по-надолу информация.
Много обичам цветя и искам да успея да подбера правилните, за да ни бъде хубава градинката. Иначе от каталога Ви съм си избрала Астер, Кампанула, Цератостигма, Гайлардия, Кнауция, Непета, Спирея, Скабиоза, Омайниче, Иберис, Керия, Едриантус, Лавандула, Фр. грозде, Хиперикум, Хризантема, Мускари, Будлея и Кариопетрис. Не съм мислила за цветя само с листна маса или дръвчета. Моля Ви за помощ. За да бъда подготвена, като дойда при Вас :) Благодаря Ви предварително :) Хубав ден :)
"На юг заема северните склонове от западния дял на Конявската планина, на запад и север се разпростира по
предпланинските части на Милевска планина и на изток допира до хълмистата верига, ограждаща Радомирското поле."
"Варовиците от системата Триас са разпространени в землищата на гр. Земен, с. Блатешница, с. Пещера, с. Светля и др."
"Припланинскии нископланински климатичен районна Западна Средна България.
Климатичните условия в този район се определят главно от сравнително голямата надморска височина, наклонените терени и изложенията. Зимата е студена и с минимални валежи, но средните минимални температури не са
толкова ниски, както в котловинните полета. Снежната покривка се задържа 60'80 дни.
Най'силните ветрове духат през февруари, главно от югозапад. През този сезон често
падат мъгли. Пролетта е хладна и настъпва сравнително късно ' средната денонощна
температура на въздуха се задържа устойчиво над 5о С едва към края на март, началото на април. Характерни са късните пролетни мразове, които се прекратяватоколо 18'20 април.
Най'топлият летен месец е юли, когато средната температура на въздуха е около 16,5'-19,5о
С, но максималната температура не надвишава 34оС. Летните валежи са най'
големи (200'235 мм). Още през първата половина на октомври температурата на въздуха спада под 10оС, а първите есенни мразове настъпват около 20 октомври.Вегетационният период продължава около 5'6 месеца.
Планински климатичен район
Този климатичен район обхваща част от Крайщенската планинска верига в северозападната част на лесничейството, както и местата с надморска височина над 1000 м по северните склонове на западния дял на Конявската планина.
Зимата е студена ' средната януарска температура е от '7оС до '3оС, но абсолютните и средните минимални температури не са много ниски, поради наклонения терен, койтоне позволява задържането и преохлаждането на въздушните маси. Снежната покривкасе задържа устойчиво в продължение на 4'5 месеца. Най'често мъгли падат през тозисезон. Пролетта настъпва късно, с много голяма облачност и с чести мъгли. Къснитемразове се задържат дълго (до 2 май). Лятото е хладно(средни температури от 10оС до 16,5С.
"Долнотриаските седименти са представени от песъкливи шисти, пясъчници и конгломерати. От другите скали се срещат кристалинни шисти в западните части и масивни скали в западните и източните части."
f_dream
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Май 2014, 14:45
Градина в: с.Блатешница, община Земен, област Перник
Вилата се намира в махала над селото, в планината, на надморска височина 880м.

Re: Градина в планината

Мнениеот Angelina_S » 15 Май 2014, 11:05

Здравейте f_dream,
Поздравления за начинанието!
За да подберете най-подходящите растения, ще е полезно да си отговорите на следните въпроси?
1. Ако мястото е "вила", с каква честота го посещавате през сезоните?
2. Водоснабдено ли е, има ли как да се полива?
3. Освен климатичните особености и варовитите почви, с какво изложение сте и средно по колко часа на ден има слънчево греене?
4. Под наклон ли е теренът ви или мястото е равно? При стръмен наклон горните части на терена ще се отцеждат бързо и ще бъдат сухи.

ЗА ПОДРЕДБАТА НА САМАТА ГРАДИНА
За да постигнете въздействащи композиции в градината, е добре да разчитате на групи/ансамбли от едновременно цъфтящи растения, които ще се виждат от по-голямо разстояние, а не да ги разпръсвате хаотично - стръкче тук, стръкче там.
wk:

За да си помогнете, съветът ми е да групирате растенията, които сте избрали, по следните признаци:

1. Период на цъфтеж или развитие на други декоративни качества (интересни семенни кутийки, интересна багра на листата през есента и пр.)
- ранна пролет
- същинска пролет
- ранно лято
- същинско лято
- късно лято/есен

След като подредите растенията от списъка си по сезони, сега подредете всяка сезонна група по височини:
- почвопокривни
- ниски тревисти
- високи тревисти
- ниски храсти
- високи храсти

Така ще достигнете до групи растения, които ще цъфтят заедно и ще знаете как да ги подредите в градината си, за да не си пречат или да не се засенчват. Например, будлеята и кариоптерисът ще се застъпят по цъфтеж от август нататък, но будлеята става мощен храст и бързо развива широка и висока корона. Ако засадите кариоптериса зад нея (в зависимост от слънцето или от мястото, откъдето гледате), вероятно няма да му "видите очите".

Що се отнася до листнодекоративните растения, то, примерно, един пурпурен берберис с интересна корона (според сорта - правостъблена, фонтанообразна и пр.) може да внесе много интересен червен акцент в иначе студено цъфтящи композиции (сини, виолетови, бели, някои тонове на розовото, в които няма "коралов" оттенък, бледожълто и пр.)

Сега за вас остава да прецените според инфраструктурата на двора - пътеки, сервизни части, места за отдих и увеселения, прозорци и тераси на вилата: откъде минавате, къде най-много се застоявате, къде посрещате гости и какво ще виждате или искате да видите около себе си. И така започнете подбора и подреждането.


Представяйте си смело красиви картини и, моля, имайте предвид, че това е процес. Впуснете ли се да създавате градина, ще има да я доработвате и доразвивате, а и тя - вас.
Дано съм била полезна и успех!
f:
Аватар
Angelina_S
 
Мнения: 68
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:17
Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Re: Градина в планината

Мнениеот f_dream » 20 Май 2014, 13:52

Много Ви благодаря, за бързият и изчерпателен отговор.
Ами като цяло мястото е с наклон и в момента с тези съждове, не се оттича, много бързо, но иначе да, почвата е суха. Ние си ходим там всеки уикенд. Имаме възможност да поливаме при засушаване. Теренът също се огрява през цялото време на деня (с изключение на местата където има постройки,зад тях огрява след 12-13ч., като слънцето е високо вече). Аз точно по Вашият ред съм си подбрала цветята - по сезон и височина, само за цветовете не съм решила :). Може ли, като обмисля добре комбинациите, на място да дойда със снимки на на дворната част да решим взаимно?
f_dream
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Май 2014, 14:45
Градина в: с.Блатешница, община Земен, област Перник
Вилата се намира в махала над селото, в планината, на надморска височина 880м.

Re: Градина в планината

Мнениеот Наслуки » 26 Май 2014, 00:07

Здравейте,
Бих искала да се включа в обсъждането и на двете бъдещи градини, тъй като виждам нещо общо между тях, което може би не е отчетено като фактор, който влияе на избора на растения. Това е реакцията на почвата! Първото място - с. Добростан е разположен в карстов масив, а за второто - с. Блатешница е дадена информация, че основната почвообразуваща скала е варовик. Следователно почвите и на двете места са с алкална реакция, с наличие на варовик, а това е един много важен фактор, който не бива да се пренебрегва, за да не избирате неподходящи растения.
Варовикът е неподходяща основа за редица растения, най-популярните от които са магнолии, рододендрони, хортензии, ерики, но и много други. Като цяло е добре да се поинтересувате от характеристиките на всяко харесано растение, дали се влияе от реакцията на почвата и специално от наличието на варовик в нея.
Има доста декоративни растения които са калкофитни - виреят добре точно на варовик, или не се влияят от реакцията на почвата и би следвало да избирате такива. Ето един примерен кратък списък: Дървета и храсти: Гингко, кедър, хвойни, тис, татарски клен, каталпа, люляк, липа, дрян, будлея, бъз, божур, златен дъжд, картоп, смрадлика...
Тревисти растения: котенце, еделвайс, мащерка, алисум, лавандула, сантолина, равнец, церастиум, карамфил, родопски силивряк...
Наслуки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2014, 21:36
Градина в: София, пред блока ;-)


Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron