Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Търся идеологическа помощ с практически съвети

Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот stusho » 21 Юли 2014, 22:27

Привет на всички!

Търсих из нета малко информация по едни въпроси и кое, как, що стана, силите ме доведоха в този форум - повтарям силите, не "гуглето". :mrgreen: Въпросите са три ..... всъщност темите са три, а въпросите нямат край - какво е битие, какъв е смисъла на живота, дали ме обича, колко е часа, защо по дяволите вдигат данъците и поскъпва бирата, и т.н. Сега понеже аз съм "малко" неориентиран човек, ще наблъскам всичко, което ме интересува само в една тема т.е. те тази, пък ако съм съгрешил (което е неизбежно) ще помолА за прошка, а черпеното остава от мен. Ще поставя питанията си според приоритета на задачите, които съм си самовъзложил - фактически те не са нещо кой знае какво, но коги човек е неграмотен, всичко му е могУ сложно.

Казват, че най- трудно било да се започне началото, та така съм и Я, за това ще питам директно за онова, що ми е най на зор. Значи една бърза прелюдия - падна режима, раздадоха земите и настанаха времената на "сега к'во правим". На мен се падна едно мъненко дворче има- няма около 2-3 декара, което ми дойде чудесно, че там си гледам пчелите - хубу направих аз, та си сложих кошерчетата, засадих и дръвчета, ала двора голям и .... направо не знам, за сега изнамирам тук, таме хора да го гледат, да го правят за каквото имат нужда, но види се, че скоро ще трябва аз да взема решение, като какво ще представлява този двор. Но не за този въпрос питам аз - това ще е след време. Друга ми е мъката - в този двор, така както го взех, има едно голямо бетонено каче, не съм съвсем убеден за какво се е ползвало, но поради разни причини от типа "няма багер" и "не ми се млати толкова с чука", това каче в момента стои ей така, неестетично и неизползваемо в двора ми, и така да се каже ми дразни погледа, като че ли прашинка имам в окото, просто не допълва пейзажа както трябва, все едно Леонардо да бе нарисувал трактор във фона зад Мона Лиза ..... нали, сещате се, Мона Лиза и зад нея пуши ЮМЗ, вярвам ще се съгласите, че на нищо няма да прилича, картината няма да е шедьовър, а патология.

И така години наред, гледам го аз това каче и само цъкам с език, с една дума - дразни ме да го гледам така. И съвсем скорошно ме осени - предполагам налудничавата идея - да го преобразувам по някакъв начин в алпинеум или може би ще е по- точно да се каже, скален кът .... не му разбирам, но предполагам, че грубо казано разликата е, че алпинеума има вода или някакво езероподобно оформление, а скалния кът е същото, като алпинеума, но без вода. Та по тази задача търся помощ - дали е възможно да се измисли нещо, нека се има предвид, че съм напълно незапознат с тази материя и за това търся по- опростени, и елементарни решения, "като" за прост човек. Ще приложа снимки малко по- долу, изисквания някакви и претенции нямам ......... е разбира се, това го казвам от учтивост :roll: , инак имам изисквания. Освен, че да не е много сложно, ми се ще растенията, които ще ползвам, да са такива, че да не ги прибирам замъска, да не са много капризни за отглеждане и да не са някакви редки видове, които да се чудя къде да ги търся - инак изобщо си нямам идея кои растения стават за целта. Друго което е, но то спада по- скоро към категорията "капризи" е, че искам едно от растенията да бъде такова пълзящо - не знам как да го обясна точно, но да расте яко, да обвие качето със зеленина, пък и още да расте, мегдан и пространство бол, да расте няма да ми пречи.

Друго по тази задача да питам поне не се сещам - за камъни, реката е току пред двора, вода за напояване в близост имам, но постоянно течаща нямам, редовно съм на двора заради пчелите (това го упоменавам, за да е ясно, че мога да му обръщам често внимание, ако има такава нужда) .... друго не знам, размерите на качето са метър дълбочина, метър диаметър, на дъното има и дупка т.е. ако водата трябва да се отича, има откъде, а ако не трябва да се отича, ще намера начин да я запуша. Не знам каква друга информация трябва да подам - моля, ако имате идеи, ако прецените, че има начин да се създаде един своеобразен скромен скален кът, споделете какво бихте направили вие, ето и снимките: правото каче е в двора на съседа, снимал съм го, за да се придобие по- ясна представа, моето просто съм го оставил така, както съм го сварил на двора, инак ясно, че ще го изправя.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Пък, ако му хвана цаката, живот и здраве, два декара двор - майко каква градина, какви алпинеуми ще направя, само да им се кефиш.

# # # # #

До тук беше само по първата задача k3 - но в следващата ще бъда по- кратък. Та - преди години, не помня колко точно, може би 3 или 4, знаете "как лети времето", ми подариха един бамбук, прекръстен на бамбуча за по- благозвучно. Тази бамбуча промени живота ми изкорен :roll: , сега ще обясна защо - винаги съм обичал растенията, но никога не съм харесвал отглеждането на цветя в домашни, стайни условия, идея си нямам защо, но дори с майка ми съм имал големи пререкания за цветята й, та горката женица се бе принудила да ги изнесе от стаята ми. Ала години по- късно, когато ми подариха бамбучата, нещо в мен постепенно се промени. Бамбучата не знам от кой вид е, но не е от онези, които им викат щастливите, тази си порасна висока, сега е 1,20м. и се гледа супер лесно, не знам как е възможно, но факт - никога не е торена, винаги е стояла само, САМО!!! във вода, а даже се е случвало и без вода да остане, никога не съм правил нещо по- различно от просто да долея вода, никога не е пожълтявала, потъмнявала, листа да са окапвали или вредители да са я нападали, така ми рекоха, така и правих, просто поливаш и туй то, и верно расте си, чак не мога да повярвам. И сега ми е голям кеф да си я съзерцавам - изключително плодотворно явление е да имаш жива, растяща зеленина вътре в къщата си. Но ми е малко дерт, че стои така самотна - всъщност аз от нищото си купих и още едно палмоподобно растение, което не го знам как се казва, ала е много готино, просто минах покрай него в един магазин и се влюбих от пръв поглед, уви нещо малко не се справям с отглеждането му, ала за сега се разбираме.

Мда отнесох се - извинявам се за което, да се върна на задачата. Докато разглеждах разни снимки за алпинеуми попаднах на една, която ме вдъхнови за бамбучата, ето и снимката.

Изображение

Какво ми щукна, като видях тази снимка, пък вие ще кажете може ли и съответно как да стане, идеята ми е следната: да си купя още няколко бамбучи, да изнамера от някъде саксия, подобна на тази от снимката (което вече разбрах, че няма да е лесна работа) и саксията да бъде постоянно пълна с вода, бамбучите вътре и около тях още растения, които да виреят в такава среда. Или питането ми е - има ли други растения, които могат да живеят само във водна среда и да не са много сложни за отглеждане, тъй като все пак става дума за стая и за пишман градинар.


######

А третото последно нещо, което искам да попитам и ще се постарая наистина да бъда кратък, че стана вече дълъг пост. Видях те такива красоти ->

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

а в това даже има и езеро k3 h:
Изображение

не мога да повярвам, че е възможно - всичките изглеждат покъртително, само на снимка да ги гледаш и пак ти се пълни душата, в кратце: искам и азе да си направя едно такова мининко за у дома, кажете как.

Това е - надявам се да не съм бил прекалено разточителен и досаден, и ще се радвам на всякакви съвети. +h ??

Поздрави!!!
"Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя"- Х. К. Андерсен
Аватар
stusho
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Юли 2014, 18:39

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот Стефан » 23 Юли 2014, 22:19

Здравей,
Имаш си много хубаво бетонно каче. Аз бих си направил от него езерце. Полага се бетон на дъното и след това се прави някаква хидроизолация. Вътре се слагат водни лилии, някое и друго водно растение, може и червени рибки да пуснеш. Като се заразиш с тази краста, ще ти хареса, пък и грижите са почти никакви. Другото , което можеш да си направиш е един мини алпинеум вътре в качето. Вкопаваш го в земята около 2/3. запълваш го с неплодородна почва и чакъли. И отгоре засаждаш от онези растения които си показал на последните няколко снимки. Това каче е прекрасно и може да има много приложения.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 262
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот stusho » 24 Юли 2014, 18:42

Мерси за предложенията Стефчо.

Първото ми беше хрумнало и на мен, но ме притесниха няколко неща - едното е примерно, както тази година честите валежи, в смисъл то ще започне да прелива и .... знам ли, какво ще стане с растенията, а и от друга страна, пък зимата ще замръзне, ще стане един своеобразен айсберг и предполагам, че това ще убие растенията. А другото е, че като се застои водата, то това ще стане един вид, като блато, но да речем, че този въпрос се решава, чрез периодично сменяне на водата.

И втората ти идея е интересна - никога не ми беше идвало на ум, че може да го вкопая. Да те питам тогава - кажи ми имената на три произволни растения от тези на снимките ...... в смисъл нямам приятели, нито познати, които могат да ми отговорят, аз се мъча, така на снимки да се ориентирам, но нямам увереност в себе си, дали правилно разпознавам растителните видове, подходящи за целта. (и да могат безпроблемно да презимуват на открито)
"Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя"- Х. К. Андерсен
Аватар
stusho
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Юли 2014, 18:39

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот Алпина » 24 Юли 2014, 23:07

На снимките може да се видят Picea glauca Conica, Thymus, Saxifraga, Sedum, Dianthus, Sempervivum, Delosperma cooperi и други.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1371
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот Neli Maneva » 16 Авг 2014, 21:24

То като се гледат разни снимки из нета ти идат едни идеи но като се заловиш да правиш не се получава съвсем същото като на картинката. Поне при мен се получи така :) stusho от кой край на бг. си, мога да ти предложа студоустойчиви -седуми и семпервивуми които са много напористи растения и бързо залесяват празни площи, но при едно условие - да си поемеш куриерската услуга :)))))
Neli Maneva
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Сеп 2013, 14:08

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот accessdeny » 16 Ное 2014, 22:43

Щом има такава тема, нека и аз да задам въпрос. bg:
Имам едно каналче 20м дълго, 20см широко и около 20см дълбоко, в което тече малко вода, когато вали, на закрито е и почти няма светлина. Въпросът е какво може да вирее на сянка или почти тъмно, само с едно малко прозорче и влажно до мокро място? Да не е претенциозно растение. Каналчето е направено с цел дренаж и водата така или иначе ще се събира в шахта и ще се отводнява от там, но се чудех, дали не може да сложа в канала почва и да се украси малко с някакво растенийце...
accessdeny
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Ное 2014, 22:31

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот Стефан » 17 Ное 2014, 11:43

Здравейте,
Ако е много тъмно няма шанс да вирее нищо. Евентуално ако прониква малко слънчева светлина би могло да се изпробва някоя папрат, или японската чобанка (Petasites japonicus), или роджерсии. Градинските иглики също понасят доста сянка, като японската е и по-влаголюбива. От почвопокривните растения може да се изпробва Mazus reptans. Всъщност трябва да уточните дали тази ситуация е на закрито или на открито за да можем да Ви дадем съвет. Kaкви са зимните температури също?
Аватар
Стефан
 
Мнения: 262
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот petrova149 » 26 Фев 2015, 12:30

Здравейте Алпина,търся съвет за видове цетя.
Имам едно място наречено "алпинеум". Практически се оказва, че не е подходяща за такова, защото лятото е слънчево от 11ч. до към 3-4 - 5ч. и е сухо, ако не броим поливките 2 пъти в седмицата, а зимата поне 5 месеца е чиста сянка, и влага.
То е правоъгълен триъгълник, като дългата страна е заоблена. В левия край има постройка от която зимата тече водата от покрива, в горния край има дувар висок 2м. И сега търся цветя, които да виреят там.
В ъгъла има роза, която си вирее добре. Мисля си за високи цветя, засяти в горната част, с хубави туфи и по ниски, към заоблената част. Мястото е около 2 м2, приблизително.
petrova149
 
Мнения: 15
Регистриран на: 04 Сеп 2013, 18:30
Градина в: юг, югоизток

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот Алпина » 26 Фев 2015, 20:04

Не мога съвсем да си го представя, но мога да предложа някои растения. А растенията, които искаш да засадиш - тревисти или храсти трябва да са, вечнозелени или листопадни, цъфтящи или просто да има нещо зелено? Дуварът вероятно можеш да го облечеш с някакво пълзящо растение, ако искаш, разбира се. На сянка ще се справят следните храсти - лавровишна, аукуба, чемшир, махония, вечнозелен евонимус, вероятно и вечнозелен лигуструм. Тревисти високи растения - идва ми наум Anemone japonica и Аconitum napellus, хемерокалис. Някоя висока хоста - хостите доста издържат на суша. За по-ниски растения изборът е доста голям. Предполагам ще могат да се справят хойхери, тиарела, бергения, брунера, пулмонария, папрати, аюга, винка, хелеборуси, разни видове здравец, отново хости, почвопокривен евонимус, пахизандра, теменужки разни, шиастофилум, ламиум, винка, момкови сълзи и още много други. От тревите - някои вечнозелени карекси, хаконехлоа, лириопе, офиопогон.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1371
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Търся идеологическа помощ с практически съвети

Мнениеот petrova149 » 26 Фев 2015, 20:28

Аз първо си мислех да засадя някой Ацер - от малките миниатюрни японски дръвчета с червена, жълта, или друга окраска, която лятото да дава сянка от горещото слънце. Четох, че са доста бавни като растеж и капризни, и тази идея отпадна. Мислех си за друго дърво, но трябва да е към 1.5м - 2м височина и да е красиво. Сега смятам , че трябва да подбер цветя, които могат да виреят на силно слънце лятото, и зимата с много течаща вода в корените им и без слънчеви лъчи. Затова се обърнах за съвет, да ми подскажеш цветя с различна височина и ще издържат.
petrova149
 
Мнения: 15
Регистриран на: 04 Сеп 2013, 18:30
Градина в: юг, югоизток

Следваща

Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron