Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ В ГРАДИНАТА

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ В ГРАДИНАТА

Мнениеот Алпина » 06 Фев 2015, 18:09

Разсадникът ни е специализиран за производство на цветя затова считам за полезна една тема за това как най-удачно да съчетаваме растенията по цвят в градината. Принципите не са нещо ново, те са известни и общовалидни. Отнасят се до използването на цветовете в много други сфери на дейност – изкуство, интериорен дизайн, мода, текстил. Човекът възприема заобикалящата го действителност като съвкупност и съчетание на форми, големини, обеми и цветове. Т.е. цветовете са една съществена част от зрителната информация за заобикалящата ни среда. Цветовете са оптическо свойство на материята, свързано със способността й да поглъща и отразява светлината. Цветовете носят в себе си различни емоции и чисто физически усещания – за радост, топлина, тъга, самота, студенина, спокойствие. Те влияят на пулса, апетита, съня и какво ли още не. И тъй като градината ни е място, където прекарваме голяма част от времето си или просто съзерцаваме, е много важно как ще се чувстваме там. Ако сме наясно какво искаме и очакваме да постигнем създавайки нашата градина, ние го реализираме до голяма степен, умело боравейки с цветовете.


Изображение
Рис. 1 ХРОМАТИЧЕН КРЪГ

МАЛКО ТЕОРИЯ ЗА ЦВЕТОВЕТЕ И ЩО Е ТО ХРОМАТИЧЕН КРЪГ

Цветознанието е наука, която изследва свойствата и приложението на цветовете. Хроматичният кръг (рис.1) нагледно ще помогне да обясним как си взаимодействат цветовете помежду си. Ето някои най-общи понятия:

1. ЦВЕТОВЕ.
Цветовете биват хроматични и ахроматични. Хроматични са тези цветове, които се получават при разлагането на светлината – т.е. цветовете на дъгата. Ахроматични са черното, бялото и всички нюанси на сивото.

Хроматичните цветове биват

- първични – синьо, жълто и червено - това са трите цвята в централния триъгълник на цветната схема;
- вторични - техните производни – зелено, лилаво, оранжево – това са триъгълниците, които надграждат централния триъгълник.
- третични - които се получават от повторно смесване на първичен с вторичен цвят и т.н. това смесване е видно на най-външния пръстен на хроматичния кръг.

2. ТОПЛИ И СТУДЕНИ ЦВЕТОВЕ.

Топли цветове са жълто, червено, оранжево. Топлите цветове в градината оптически смаляват пространството и карат предметите да изглеждат по-близки до нас. Ярките цветове концентрират вниманието и могат да се използват, когато искаме да подчертаем нещо или да привлечем вниманието върху нещо – примерно някакъв градински архитектурен елемент и пр. Освен това те имат специфично въздействие върху хората – буквално сгряват, внушават сигурност, страст, ускоряват пулса, възбуждат, разсънват.
Студени цветове са синьо, зелено, лилаво, розово. Те оптически имат свойството да уголемяват пространството и да отдалечават предметите. Това са цветовете, които излъчват студенина, спокойствие, ведрина, релакс, самота.
Неутрални цветове са черно, бяло, сиво, кафяво, жълтокафяво – те обикновено служат за среда или фон, на който да изпъкнат другите цветове. Служат също за разделяне на различни цветови схеми или цветове, които иначе биха влезли в конфликт.
Белият цвят в градината има по-особена роля. Той създава усещане за чистота и подреденост. Това е цветът, който най-силно отразява светлината и с него трябва да се работи внимателно. Той силно концентрира върху себе си вниманието, повече и от жълтия цвят. Ако преобладава, съвместно с други цветове, може да ги обезсмисли и направи "невидими". Белият цвят се съчетава по-добре със студени цветове. Особено добре се откроява на зелен фон, което го прави в някаква степен самодостатъчен. Той е в основата на така наречените "лунни градини", тъй като отразява дори и малкото попаднала върху него светлина - тази нощем - било от луната, било от градинско осветление. Това е единственият цвят, който окото ни възприема нощем в оскъдно осветление. Ако вашата градина е място, където вие прекарвате и нощем, белият цвят трябва задължително да присъства - в близост до местата за сядане - пейки, беседки, шатри, пътеки.

В топли цветове цъфтят много градински цветя:
Изображение
Изображение

3. СЪЧЕТАВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ.

Изображение
Рис.2
При съчетаването на цветовете се цели създаването на контрастни или хармонични съчетания. Контрастни съчетания са тези, при които цветовете взаимно се усилват (подчертават, изпъкват). Кои са сполучливите контрастни съчетания може да се види в хроматичния кръг - това са цветовете, разположени един срещу друг (Рис.2). Ако ги анализираме виждаме, че тези съчетания всъщност включват в себе си трите основни цвята. Например силен е контрастът между жълто и лилаво(червено+синьо), червено и зелено (жълто+синьо), синьо и оранжево (жълто+червено).

Ето едно сполучливо контрастно съчетание:

Изображение
Хармоничните съчетания на цветовете, за разлика от контрастните, се получават от съчетаване на съседните цветове в хроматичния кръг. Например червено и оранжево, жълто и оранжево, синьо и лилаво, червено и лилаво, жълто и зелено. Може да се използват и комбинации от три цвята - жълто, оранжево и червено; синьо, лилаво и червено; жълто, зелено и зеленожълто; синьо, лилаво и розово и др. Хармонични са съчетанията на различни нюанси само на розовото, на синьото, на жълтото, на червеното. Градините в нюанси само на един цвят са така наречените монохроматични градини. Те не концентрират вниманието толкова върху себе си и позволяват на други елементи на пейзажа да изпъкнат повече – форма, текстура или пък някакви архитектурни градински елементи.

Студено хармонично съчетание:
Изображение
Изображение

Топло хармонично съчетание

Изображение

4. ОЩЕ ВАЖНИ ПОДРОБНОСТИ.

1. Когато говорим за съчетаване на цветове, винаги трябва да имаме предвид не само растителността, но и други цветни елементи от градината – цвета на фасадата, оградата, градински пейки, къщички, перголи, градинска керамика, камък, настилки и пр. Тези елементи обикновено са даденост и присъстват трайно в градината или пък могат да се добавят допълнително за постигане на желани цветови ефекти.
2. Според едно правило за съотношение между топли и студени цветове, топлите не трябва да превишават повече от 10-15% в общия обем. Преобладавщо зеленият цвят в градините е студен цвят. Но често той играе ролята на неутрален цвят, който разделя.
3. Растенията участват не само с цветовете си в композициите – те участват с цвета на листата (листно-декоративни растения), кората, плодовете.
4. Винаги е по-въздействащо по-дребните храсти и особено тревистите растения да не се садят поединично, а на групи от по 3-5 или дори повече. Повтаряемостта прави цветните композиции много по-изразителни и красиви. Грабващите окото хармонични пейзажи се постигат не с разнообразието на ботаническа градина, а с относително пестеливо използване на видове. Много трудно постижим съвет.
5. Растителните композиции имат сезонна динамика – следователно когато ги създаваме, трябва да имаме способността да ги видим през пролетта, лятото, есента, зимата. Това планиране е доста трудно и затова основно забавление на всеки притежател и създател на малка лична градина е местенето в процеса на избистряне на градинската концепция. За щастие има доста едногодишни цветя, които позволяват бързи корекции до постигане на пълното съвършенство.
6. НАЙ-ВАЖНОТО: Най-важното за личната градина всъщност, каквато и да е тя, е да носи радост и удоволствие на този, който я прави и ползва. С всичко останало можe да се направи естетически компромис. Имаме ли желанието да си направим градината хубава, ще открием и добрите образци, които да следваме и които ще ни вдъхновяват. Така че в крайна сметка развитието винаги е в правилната посока – стига веднъж да поставим началото.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron