Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Насекоми на балкона

Насекоми на балкона

Мнениеот venchelist » 04 Мар 2013, 12:23

Не знам дали заслужава отделна тема, но трябва да попитам някъде! :)

Интересува ме дали има някое растение, което с миризмата си примерно да гони насекомите от балкона, защото моят се напълни с миризливки още от сега, а представям си какво ще стане лятото... Другият вариант е да ми препоръчате някое хищно растение да ги яде направо, ама там нищо не разбирам. И третият вариант е да напръскам с нещо или да ползвам някакъв препарат. Ако някой има решение, нека да сподели, защото наистина много ме дразнят и искам да измисля нещо.
Аватар
venchelist

Re: Насекоми на балкона

Мнениеот Алпина » 05 Мар 2013, 08:16

Няма как да стане с насекомоядно, не ми е известно нещо да ги прогонва като аромат. Но те не са вредители, само са дразнещи. Не мога да ти помогна, за съжаление.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот venchelist » 07 Мар 2013, 21:26

Да, така разбрах и от другите форуми, че няма отърване от тях. Вярно че не са вредители, обаче ме е гнус от тях и ми развалят кефа да изляза да си полея кактусите и дръвчетата... Ще ги унищожавам по единично явно, да ми прости майката природа за геноцида, който им замислям :)
Аватар
venchelist

Мнениеот Стефан » 08 Мар 2013, 00:02

Насади си в сандъчета тагетес, котешка мента (Nepeta mussini), калоферче, пелин, къри, сантолина и пр ароматни растения. Мисля, че някои от тези видове съдържат пиретрин, който е активно вещество в инсектицидите. Хем ще ти прогонват насекомите, хем излъчват приятен аромат, който ще те радва и успокоява. Може да посадиш пред блока орехи. Те също прогонват насекомите. Но това в по-далечна перспектива.
Аватар
Стефан

Мнениеот venchelist » 08 Мар 2013, 00:25

Хехе, за орехите няма да доживея.. Иначе и аз си го мислих :)

Мерси за идеята със съндъчето, ще си избера 2-3 от тези и наистина ще пробвам. И да не ги прогони, нека да мирише на хубаво :)
Аватар
venchelist

Мнениеот svetla » 30 Авг 2018, 15:42

Прочетох за миризливките, наистина са досадни, но ескалиращия от три години проблем в града е бялата гръцка пеперуда - така съм разбрала, че я наричат. Всичко в парковете и по улиците - от дърветата до тревите , е покрито с отвратния им бял налеп, от короните на дърветата по тротоарите капе лепкавата им смола - ужасно е. Цветята на балкона също не са пощадени - всеки ден ги оглеждам и чистя белия налеп, но нищо не помага. Към момента намирам много умрели възрастни пеперуди. Кажете ми какво да правя!
svetla

Мнениеот Алпина » 01 Сеп 2018, 20:23

Предполагам, че става въпрос за една средиземноморска цикада - Metcalpha pruinosa. Напада над 300 вида растения и е много инвазивна. Имаше успешни биологични методи за борба с нея. За съжаление дори и да пръскате вашите растения, въпрос на време е да долетят нови цикади и това прави борбата с нея е много трудна. Не съм я виждала наживо, но ще потърся информация за нея.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Maria55 » 09 Май 2019, 12:49

Намерих някои много изгодни оферти за двустайни апартаменти варна и сега се колебая между тях. Мъжът ми иска едно, аз друго, как ще се оправим не знам.
Maria55

Мнениеот hideboom » 26 Окт 2022, 16:15

Освен с комарници с какво друго може да си предпазим растенията , заключвам прозореца с ключ и пак влизат тез насекоми ko:
hideboom

Мнениеот irinastefanova825 » 18 Яну 2023, 01:25

Как да се спасим от миризливките?
irinastefanova825

Следваща

Назад към Градинарство на балкона