Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

За градското градинарстване

За градското градинарстване

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2013, 21:30

Изображение

Някак си сме приели, че щом живеем в града, ще трябва да се лишим от градина изобщо. Всъщност не е точно така. Ако истински желаем и се нуждаем от досег с природата и живи растения - има си начини. Единият е - градинката пред блока. Знам, че в повечето случаи е трудно осъществимо, знам че има хора, за които разтоварване не е съзиданието, а рушенето. И все пак - нужни са опити, добър пример и постоянство. Просто защото нормалният човек има само тези оръжия срещу грозното, разрухата, безхаберието, ничието пространство. Мисля, че примерът е заразителен и макар и бавно, желанието да си създаваме една човешка за обитаване среда надделява малко по малко над безразличието. Печели, макар и бавно, привърженици за тази изглеждаща почти неосъществима ничия градинка на ничие място. Поне моите впечатления са такива - все повече стават хората, които имат желание да облагородят ничието пространство в жилищните квартали - правят го за себе си, за децата си, за съседите си. И в градската бетонова джунгла се раждат истински оазиси, които респектират даже вандалите, склонни да съсипват всеки чужд труд и съзидателен порив. Прекрасна гледка е, вече неведнъж съм виждала такива градини на в София и ми се струва, че някога, дори и да не е скоро, столицата ни е просто обречена да се превърне в истински европейски град.

Но ако безадресното градинарстване на ничия територия ни се струва неблагодарно и безперспективно, остава ни да се развихрим на терасата. В минималистичен вариант на практика на терасата можем да си направим всичко, което можем да наперавим в реална градина. Тук умишлено изключвам традиционните за този случай решения - мушката, петунии, летни цъфтящи цветя в сандъчета.

Ето например идея за:

1/воден ефект:Изображение

2/алпинеум:

Изображение

3/билкова градина:

Изображение

4/градина от декоративни треви:

Изображение

5/ пинетум (кът с иглолистни растения):

Изображение

5/зеленчукова градина - тук наистина всичко е съвсем условно, нооо.... - зависи от размерите на терасата :mrgreen:


Ако се абстрахираме от ограничените размери на пространството, ние наистина можем да поберем на балкона си и във въображението си всичко онова, от което в момента сме лишени. И да създадем своята райска градина на 2,3, 5 или 10 кв.м. Удоволствието и емоцията, която ще ни достави това градинарстване на балкона са напълно сравними с онова, кето бихме изпитали, ако имахме истинска и голяма градина.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: За градското градинарстване

Мнениеот ichlkv » 17 Мар 2013, 21:12

Здравейте,надявам се моят въпрос да е по темата.Живеем в Пазарджик и имаме малко дворче което е покрито с плочки.Искам да си отглеждам растения,но те трябва да са в саксии.предпочитам да са многогодишни и студоустойчеви за да могат да зимуват на вън-ако е възможно естествено-а също така да са храсти или малки дръвчета.Та какви ще ми препоръчате
ichlkv
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Мар 2013, 12:25
Градина в: в пазарджик

Re: За градското градинарстване

Мнениеот Алпина » 18 Мар 2013, 19:30

Ако харесвате иглолистни - има много растения, които могат успешно да се отглеждат в саксия поне 4-5 години. За да изглеждат добре, трябва саксията да е подходяща по размер, да се поливат, торят, евентуално подстригват с цел оформяне на короната пролетно време. За вечнозелените е добре да се знае, че трябва да се поливат дори през зимата, защото в топъл ден листата им изпаряват влага и трябва да я компенсират чрез корените. От пирамидалните туи е подходяща Thuja occidentalis Smaragd, златистата туя - Thuja occ.Rheingold, ериковидна туя - Th.occ "Ericoides", Th.occ."Bawling Ball", Danica и Dumosa - малки кълбовидни туи, смърч джудже - Picea glauca "Conica", вероятно има и други подходящи иглолистни. Стелещите се хвойни също се развиват успешно - особено форми на J.horizontalis. От вечнозелените храсти в саксии успешно ще се развиват вечнозелените котонеастри - също стелещи се растения, напр. Cotonesater dammeri, Cotoneaster microphylla. Ligustrum ovalifolium - особено формите с вариегатни листа.също е подходящ и става красив, когато се стриже. Цъфтящи и листопадни храсти, които могат да се отглеждат са много спиреи - Spiraea "Little Princess", Spiraea "Golden Princess", Berberis - кисел трън, при който има красиви форми с червени или жълти листа. Могат да се насадят и някои ниски почвопокривни и непретенциозни рози. От тревистите растения добре се развиват в саксия - хости, хемерокалиси, карамфили, гайлардия, рудбекия, скабиоза, хойхери, лавандула, ниски есенни астри, винка, здравец, церастиум, някои декоративни треви. Ако искате в кашпите лятото винаги да има цвят - трябва да направите компромис и да садите всяка пролет тук-там между многогодишните растения по някое коренче летни едногодишни цветя - лобелия, тагетес, ниски далии, перила, импациенс за сенчестите места. Можете и някои подправки да сложите дори - мента, къри, мащерка, балканска чубрица, босилек (едногодишно).
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: За градското градинарстване

Мнениеот ichlkv » 18 Мар 2013, 21:06

благодаря за отговора,ще се възползувам от съветите и се надявам да се получи каквото трябва да се получи-нещо красиво
ichlkv
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Мар 2013, 12:25
Градина в: в пазарджик

Re: За градското градинарстване

Мнениеот stusho » 24 Юли 2014, 18:57

Алпина написа:1/воден ефект:Изображение

моля някой да ми каже имената на всички растения от тази снимка - и ако е възможно да разбера дълбочината на съда. (поне относителни размери)
"Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя"- Х. К. Андерсен
Аватар
stusho
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Юли 2014, 18:39

Re: За градското градинарстване

Мнениеот Алпина » 24 Юли 2014, 23:05

Toва е голяма кашпа без дупки, може би около 60 см дълбока. Растенията в нея са Nymphaea hybrida, Pontederia cordata, Acorus calamus Variegatus, Marsilea quadrifolia. Тази зима беше мека, всички растения зимуваха в кашпата. Евентуално понтедерията може да се извади и прибере в хладно мазе. Другите растения нямат проблем.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: За градското градинарстване

Мнениеот DiakonIgnat » 27 Мар 2017, 17:43

Пред моя блок в Люлин за щастие има голяма поляна, която от няколко години се опитваме да облагородим. Е, някои се опитваме, други пречат, на трети им е все тая. (Само че на фона на горните картинки в този пост няма да се излагам с нашите за да не ни се смеят хората :-) )

Цветята ги садят бабките, които обаче са двойни агенти. Донасят излишните и по-недъгави растения от саксиите си по терасите, а после скришом отскубват по-хубавите и редки, които някой друг е насадил и си ги носят горе. И разбира се сами се топят после, защото се гледат през прозорците. Не могат обаче да се заловят на местопрестъплението, защото докато види бабата от прозореца на 9 етаж (блока е многоетажен соц мастодонт) нарушителката, докато се обуе, докато слезе с бастуна... мушкатото вече го няма. Съответно другата обвинява обвинителката, че трябва да си провери диоптъра, защото е видяла някой друг и така.
Може би поради това, пред един от съседните блокове някой е сложил табелка в градинката пред блока:

"СКУБЕШ, КРАДЕШ,
НО ПОСЛЕ ЩЕ
УМРЕШ"

Без майтап, казвам ви - там безсилието е родило виртуална "Грамада" и който мине, се смее много. Предполагам който е скубал също се смее, но не му е много приятно. Сигурно това е била и целта на автора на табелката
spam

Все пак бабите намират в градинката занимание и успокоение, както е известно от един момент натам земята започва да дърпа :-).

Преди 2 г. купих от БИЛА един корен рози. На снимката изглеждаха супер едри. В действителност поникна един трендафил, който цъфти с десетки дребни цветчета и още толкова бодли. Но - ние и на толкова сме доволни.

Пред градинката с цветята няколко комший садим дръвчета от време на време. Само че те без вода съхнат, разбира се. А лятото в Люлин е горещо - те стоят на пълно слънцепечене поне 5-6 часа. Миналата година на събранието на блока (от 13 етажа там идват 5 души) предложих и се реши да изкарам един маркуч от абонатната и да ги поливаме. Бабите даже се наеха с това.

На другия ден някой беше изровил решение ли, наредба ли какво ли на Общински съвет София, според който:

1. Забранено е да се късат и унищожават дръвчета и растения между блоковете (това добре);
2. Забранено е поливането на същите с питайна вода под заплаха от глоба (непитейна вода обаче нямаме, както е известно).
3. ….

Услужливи съседи ми лепнаха извадка от наредбата на вратата за да пресекат всички мои вредни за обществото идеи за неоправдан разход на питейна вода. Така те ме възпряха от голям грях. Хвала на тях! Явно общинарите са фенове природата да не се пипа – само каквото само порасте и оцелее, това ще е.

След няколко месеца дойде Коледа и явно по едно и също време на мен и още един ентусиаст ни хрумна една и съща идея – борче в саксия и напролет – пред блока. По тази инициатива там вече има 4. Е вярно с различна големина, цвят, порода и произход, но засега са живи и трупат иглички.

Понеже някои съседи ме обвиниха, че от боровете няма полза, пролетта купих десет плодни дръвчета и ги насадих пак пред блока. Три от тях някой ги извади през нощта, но не чрез откопаване, а чрез отскубване. Не ги намерих наоколо, което ще рече – може би се е опитал да ги пренесе някъде. Но малко ме съмнява да са оцелели. Ха дано. Другите до края на лятото изсъхнаха, понеже ги поливах недостатъчно, явно. Както е извстно – плажът на Люлин не е за подценяване, ако цял ден всеки ден си на открито.

Сега имам една надежда – между борчетата, които всяка година стават +2 да скрия 3-4 секвои, които никой да не усети. И след 60-70 г. (… те да бутнат блока с корени Муахахахахахахааа) като съборят панелните блокове, може би новите строители ще оценят предимството от прозореца на 10 етаж да виждаш клоните на дървета. А може и да ги осечат, разбира се, понеже корените пречат.

Затова трябва да се сади на повече места. По села и градове,
из всички балкани
из дебри пустинни
из гладни поля
из кални паланки
дворове
из хижи, колиби
из фабрики, складове, гари
хамбари
чифлици
воденици и др.

И въобще – лесовъди от целия свят, съединявайте се. rr:

Изображение
Последна промяна DiakonIgnat на 06 Юни 2017, 14:01, променена общо 2 пъти
Аватар
DiakonIgnat
 
Мнения: 64
Регистриран на: 19 Мар 2017, 15:24
Градина в: София, Мало Пещене, Криводол

Re: За градското градинарстване

Мнениеот Алпина » 28 Мар 2017, 21:18

Ами не знам какъв съвет да дам - и съседи, и общинари - хора разни. Може да са разбрани, в повечето случаи не са. Те за чистачката не могат да се разберат, камо ли за нещо повече. Акъл охотно са готови да дават, но дотам. Винаги скептиците са повече, сеирджиите и откровено саботиращите също. От друга страна, общината гледа с лошо око на всичко, което се прави без нейната благословия и не по нейн почин, не е свързано с усвояване на нещо, не е някаква кампания с цел лъскане на имидж и пр.
Естествено хората, които искат да променят средата си на живеене и обществените стереотипи ги дразнят, не трябва да слушат мнозинството, а да правят каквото е нужно. Иначе доволното цамбуркане в блатото няма да свърши. Има растения, които се справят с по-малко грижи, не са толкова познати или не представляват особен интерес за дачата. Вероятно е по-добре с тях да се започне - ако са бодливи, още по-добре. Понякога за да се случи нещо хубаво нещата не опират дори до средства или до много труд, важното е да няма чак толкова злонамерени хора, които биха унищожили вече направеното, ей така просто - щото им е крив светът или не са ги питали специално за мнението им.
С много жега и без поливане (веднъж като се прихванат) се справят ясени, липи, явори, офика, дъбове и пр. От храстите - форзиция, спиреи, дървовидна ружа, кисел трън (той е и бодлив), смрадлика, птиче грозде, люляци, тамарикс, дрян, витекс, годжи. Има и много цветя, които оцеляват без поливане - карамфили, перуники, арабис, церастиум, ружи и т.н.

Важното е да садите, да не се отказвате - все нещо ще остане, все някой ще прихване от заразата... s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: За градското градинарстване

Мнениеот dimiterpetrov90 » 16 Юли 2023, 00:35

Много полезна информация открих тук f: f:
dimiterpetrov90
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Юни 2023, 16:10


Назад към Градинарство на балкона

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron