Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Билки и подправки за саксийно отглеждане

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот andondm » 25 Фев 2013, 22:30

Няма проблем за менкането - има достатъчно. За една година от едно мижаво коренче се разрасна до 1,5 кв.м
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Вискяр Градинаров » 27 Фев 2013, 08:57

Алпина написа:
3.Майоран (Origanum majorana) Прекрасен аромат, но твърде силен и парфюмериен за моя вкус. Евентуално в малки количества може да се добавя в чай, или да се използва за ароматизиране на греяно вино и други горещи алкохолни напитки? Любопитно ми е и на мен доколко е позната и ползвана в България тази подправка? Мъжът ми веднъж сложи пресни стръкове в шише ракия и превърна ракията в ароматен одеколон за бръснене. Все пак съм убедена, че само поради невежество си още не съм открила неговата подходяща употреба в кулинарията и смятам да работя по въпроса. Майоранът също никне бързо и лесно, за предпочитане е да се направи разсад. Евентуално стригане както при босилека ще удължи живота на подправката.

Августовските домати си плачат за прясно откъсната майорана! Както и супи.
Досега не съм имал особени успехи в отглеждането, най-вече заради водния режим, според мен. Тази година имам два различни пакета и ще ги сея под микродъждуване - надявам се на успех. Опитвал съм и в саксия - бива.
Литературата препоръчва разсадния способ, но моят опит е скептичен по въпроса. Може би пак заради водния режим - в Чехия и Западна Европа валежите и влажността на въздуха са съвсем различни от българските условия.
Сега се сещам, че и ригана ми се затри в градината. Явно трябва да се подхожда според условията за естествен растеж на ригана - край потоци, на влажни места.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Семена зеленчуци
Аватар
Вискяр Градинаров

Градина в: В полите на Вискяр планина

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2013, 09:07

Аз всъщност съм го отглеждала само в саксии с редовно поливане. Майоранът бързо израства и влиза в цъфтеж, след което по смътни спомени започваше да деградира tk: Като босилека трябва да се реже, за да се удължи живота му.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Люксо » 27 Фев 2013, 10:27

Алпина написа:...Обаче пък цяла година се канех да си поръчам тулси, свещен босилек (Ocimum tenuiflorum) и можех да го поръчам от две места. Е, забравих и много ме е яд.

....

Имам тайландски семена и от зеления, и от червения. Не знам как да стигнат до теб. По пощата?
Люксо

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2013, 10:42

Ами, може, ако не те затруднява. Аз мога ли да ти се реванширам с нещо? Донката също обеща да ми прати малко останали и семена от миналата година - зелен предполагам. Така че по-скоро от червения бих желала. Благодаря ти f:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 27 Фев 2013, 11:23

Ето моя скромен опит с майоран в градината.
Преди много години от една Флора си купих руски семена, без да знам изобщо какво купувам (нали си налитам на всякакви екзотики, които стават за ядене).
Първо направих разсад в едно сандъче (от най-малките). В края на май я разсадих в градината. При това на песъчливо и много отцедливо място. Много добре си растеше, преди сланите да я изгорят - у нас не може да се гледа навън като многогодишна.
Но въпреки отцедливата почва тогава имаше кой да полича често през лятото.
За ригана - на село риган расте и по много сухи места, редом с мащерката.
Може би ще се окаже, че за риганоподобните по-важно е да има висока въздушна влажност, отколкото да растат на влажни места.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот мадаке » 29 Юли 2014, 00:32

E, аз със закъснение, но като гледам как се тюфкате с майораната реших да споделя опита си.
По принцип аз обичам всякакви подправки (освен листата на кориандера) и колкото по-ароматично, толкова по-добре.
Майораната се ползва по Средиземноморието като задължителна подправка към всякакви видове ястия от морски риби, миди, морски охлюви или рапани (в Адриатическо море има много видове) и т.н. Като казвам ястия имам пред вид варени, а не пържени. Пържената морска риба задължително се подправя с розмарин, магданоз и чесън. Риба и миди, варени във вино или само с вода и после се добавя виното, така нареченото "лешо" е немислимо без майорана. Интересното за тази подправка е, че аромата й се раличава в зависимост от това къде е расла - сред камъните, в градината, в меден съд или керамично саксия, дали е на слънце или в полусянка. По Адриатика тя е многогодишен храст, който се реже по време на цъфтежа и се ползва в пресен вид.
У нас може също да бъде многогодишна. През есента се прибира на много светло и прохладно място и поливането й се свежда до минимум. Толкова, колкото да не я уморим от жажда.
Но всичко е въпрос на навици и вкус. wk:
Ако искаш да си щастлив 1 ден - напий се
ако искаш да си щастлив 1 седмица - продай си имението,
ако искаш да си щастлив 1 месец - ожени се
ако искаш щастие цял живот - отглеждай цветя!
Аватар
мадаке

Градина в: Белград

Мнениеот Алпина » 17 Авг 2014, 22:11

Аз така и не успях да намеря приложения на майорана в ястия досега, мадаке. Даже тази година бях решила да не сея, тъй като наистина е доста непопулярна у нас подправка, но не би. Едни семена от KPR, които трябваше да сa някакво алпийско растение, ще проверя за какво точно са ми ги продали, в крайна сметка се превърнаха в майоран.

Послепис: Minuartia sedoides - това нещо, от семена от KPR - израсна и цъфна като майоран - разлика от земята до небето, както се казва, но пък си имам майоран. Ще взема да го пробвам с домати, както препоръчва Вискяр.:mrgreen:

Delphinium написа:
Но пък имам едно питане - да не би при тебе да има бял риган? Т. е. гръцкия риган, който се използва за подправка в южната ни съседка. За съжаление нашенският изобщо няма този аромат и не може да го замести.

Тази година в разсадника освен освен обикновения риган, отглеждаме и т.нар. бял риган или гръцки риган - Origanum vulgare ssp. hirtum. Ще го снимам.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 19 Авг 2014, 23:28

Алпина написа:Тази година в разсадника освен освен обикновения риган, отглеждаме и т.нар. бял риган или гръцки риган - Origanum vulgare ssp. hirtum. Ще го снимам.

Искре, той ще живее ли на балкона в по-голяма саксия? Защото на село просто не вярвам да оживее зимата.
А много го искам - невероятна подправка е за разлика от нашенския.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 20 Авг 2014, 07:29

Смятам, че ще живее в саксия, а смятам че ще живее и в градината ти на открито, защото макар че естествено е разпространен в Гърция и Турция, той е вариетет и много близък до обикновения риган (Origanum vulgare), който вирее по нашите планини. За гръцкия риган дават студоустойчивост от 4 до 8 зона, т.е. той не би трябвало да има никакви проблеми при теб.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

ПредишнаСледваща

Назад към Градинарство на балкона