Дори и най-малкия балкон или тераса може да приюти няколко саксии с любимите ни подправки. Те едва ли ще са ни достатъчни, но пък ще ни бъдат винаги подръка - съвършено пресни, отгледани и обгрижвани от нас. Може да се отглеждат в пластмасови или керамични саксии, или в цветарски сандъчета. Добре е съдовете за подправки да осигуряват достатъчно обем за развитие на корена и съответно по-пищна надземна част, която да може да се бере от време на време. Например мащерка отглеждана в 5-литрова саксия става доста едро и хубаво растение, напълно достатъчно за почти редовно бране. Керамичните саксии и кашпи са наистина красиви и придават един средиземноморски облик на терасата. Обаче, ако тя е открита и зимата температурите падат доста под нулата, керамичните кашпи обикновено се спукват след като замръзнат. Можете да ги използвате за едногодишни подправки, а зимата да ги държите опразнени или с напълно сух субстрат. Ако става дума за остъклен балкон или друго светло помещение, където температурите не падат под нулата, тогава и керамичните кашпи са напълно пригодни за отглеждане на растения в тях през цялата година. Те имат още една положителна страна - непокритите с глеч саксии са дишащи, по-топли в студа и по-малко нагряващи се в горещините от пластмасовите. Това ги прави много подходящи за някои средиземноморски растения като салвия, розмарин, дафинов лист и др.
Какви възможности за избор на растения ни дава градина на терасата или перваза на прозореца.
Какви възможности за избор на растения ни дава градина на терасата или перваза на прозореца.
I.ЕДНОГОДИШНИ ПОДПРАВКИ, ИЗИСКВАЩИ ЗАСЯВАНЕ ВСЯКА ГОДИНА.
1. Магданоз (Petroselinum crispum) - aз бих избрала къдрав магданоз. Независимо . че листната му маса е малко по-груба от класическия магданоз, той е по-декоративен и прави по-голям обем листна маса. Очевидно е, че трудно ще си осигурим магданоз за ежедневно готвене по този начин, но пък винаги ще имаме за спешни случаи или декорация на ястия. Магданозът се отглежда като едногодишна култура и е необходимо да се сее всяка година в най-ранната пролет направо в сандъчето, в което ще го отглеждаме. Никне бавно.
2. Босилек (Ocimum basilicum) - това ни е любимата подправка у дома. А вероятно и на всички фенове на така популярната вече италианска кухня. Има много видове и сортове босилек, с различни нюанси в аромата. Аз особено харесвам аромата на генуезкия босилек (Genovese). По-подходящи за отглеждане в саксия са разни сортове дребнолистен босилек, които прават компактни и гъсти храстчета. Червнолистният босилек също освен декоративен, може да се използва и като подправка. Босилекът обича топлината, многото слънце и редовното поливане. Може да си наптравите разсад, но може и направо да наръсите семенца в саксията, леко да ги покриете и държите на топло и светло място, докато поникнат. Никне бързо. Също едногодишно растение, което още първата слана убива. Ползването му можете да удължите, като периодически режете от него 1/2 или 2/3 от височината му и не му позволявате да цъфне. Тогава босилекът се разклонява и продължава да произвежда нови свежи листа. Почвата в саксията трябва да е плодородна, а и да се тори през вегетацията, за да го ползвате максимално дълго. Вариант е и засяването на етапи - на практика щом е топло и се полива, босилекът може да се сее през цялата година - от пролетта до средата на лятото.
3.Майоран (Origanum majorana) Прекрасен аромат, но твърде силен и парфюмериен за моя вкус. Евентуално в малки количества може да се добавя в чай, или да се използва за ароматизиране на греяно вино и други горещи алкохолни напитки? Любопитно ми е и на мен доколко е позната и ползвана в България тази подправка? Мъжът ми веднъж сложи пресни стръкове в шише ракия и превърна ракията в ароматен одеколон за бръснене. Все пак съм убедена, че само поради невежество си още не съм открила неговата подходяща употреба в кулинарията и смятам да работя по въпроса. Майоранът също никне бързо и лесно, за предпочитане е да се направи разсад. Евентуално стригане както при босилека ще удължи живота на подправката.
4. Anthriscus cerefolium - див керевиз, кервел. Едногодишно растение със свежа и силно нарязана листна маса. Подходящ е за отглеждане в саксия. Бих казала - не много популярен у нас. Веднъж само съм отглеждала, но не съм го използвала. Подходящ е за ястия от птиче месо. Най-често се употребява като заместител на магданоза и в много европейски страни е доста по-често използван. Сее се направо в съда, в който ще се отглежда. За да се ползва по-дълго подправката, се сее на етапи, като се започне от м.март. Става годна за бране след месец и половина. Ако се остави да хвърли семена се самозасява. Отглеждан на остъклен балкон, кервелът може да се ползва целогодишно.
5. Satureja hortensis - градинска чубрица. Едногодишна и много популярна у нас подправка, както за месни, така и за безмесни ястия. Може да се отглежда в саксия, тъй като не прави дълбок корен и е доста непретенциозна. Може да се ползва прясна, а може в момент на цъфтеж да се изреже и изсуши за зимата. Посевът може да се направи направо в саксия, като впоследствие се прореди или разсади на растояние.
II. МНОГОГОДИШНИ ПОДПРАВКИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ В САКСИИ.
1. Allium schoenoprasum - сибирски лук, резанец, чивас, шнит лук. Многогодишен лук, който е естествено разпространен у нас. Все пак, в кулинарна употреба са влезли селекционирани негови версии, с нежна и вкусна листна маса. Много подходящ за отглеждане в сандъче. Популярен в Европа, а в последно време и у нас. Може да се реколтира няколко пъти през лятото. Ако не се изрязват перата, лукът цъфти в късната пролет, прави семена и се самозасява. Цъфтежът също е атрактивен. Тъй като лукът не продуцира много голяма листна маса в сравнение с познатия ни двегодишен лук, който се отглежда за пера или глави, отглеждането на резанеца не може да осигури количества за ежедневно готвене и не се отглежда с тази цел. Най-често се използва за декорация на ястия, в някои салати и сосове. Вкусът и ароматът са по-деликатни и слаби, отколкото на обикновения лук.
Може да го отгледате чрез засяване на семена или чрез закупуване на готови растения за разсаждане. Веднъж засаден, той се разраства посредством детките, които продуцира, или самозасявайки се. Може да се отглежда с години. При редовно бране е необходимо и подхранване. А редовното поливане е задължително, защото иначе листната маса загрубява. Презимуват луковичките без листа.
2. Origanum vulgare - риган.Отглеждан в голяма саксия - 5 до 10 л, риганът се развива прекрасно. Не мръзне, понася частично засушаване. Предпочита пълно слънце. Ползват се целите стръкове - когато растението започне да цъфти цветовете с дръжките се изрязват и изсушават. Но ароматната листна маса може да се ползва и без да е цъфнала. Освен основният вид риган, който е разпространен естествено у нас, приложение намират и две негови декоративни разновидности - Origanum vulgare "Aureum" - жълт риган и Origanum vulgare "Variegatum" - пъстролистен риган. Те са по-дребни и предполагат по-малка възможност за редовно бране, но пък са листнодекоративни и с двойна употреба - кулинарна и декоративна. Основният вид се размножава със семена и делене, декоративните с делене и резници.
Оriganum vulgare - обикновен риган:
Оriganum "Aureum":
Оriganum "Variegatum":
3. Тhymus - мащерка
Всички мащерки без изключение могат да се използват в кулинарията или за чай. Това се отнася и за дивите такива. Мащерките са вечнозелени и се използват се както съцветията, така и цялата надземна част. За да се получи хубаво и голямо растение, което да може да се бере сравнително редовно, е необходима по-голяма саксия - 2-3 литра до 5 литра. Мащерката доста бързо се разраства и изпълва пространството на саксията с корени. Затова предвиждането на по-голяма саксия ще осигури и нейния и вашия комфорт - по-малко поливане и по-обемно растение за реколтиране.
Една от популярните и напълно зимоустойчиви мащерки е стелещата се мащерка - Thymus serpillum
Thymus vulgaris - обикновена или кулинарна мащерка. Тя е по-изправена и компактна, малко по-топлолюбива. Има изключително силен и приятен аромат и се използва цялата надземна част. Не се реже прекалено ниско и цялата наведнъж, защото може да загине.
Thymus vulgaris - кулинарна мащерка
Thymus x citriodora - лимонова мащерка
И при нея се използва цялата надземна част, има подчертано цитрусов и много приятен аромат. Освен чисто зелена, има създадени вариетети с жълто или бяло изпъстрени листа, които освен с кулинарно, често се използват и като декоративни.