Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Билки и подправки за саксийно отглеждане

Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Алпина » 22 Фев 2013, 11:16

Дори и най-малкия балкон или тераса може да приюти няколко саксии с любимите ни подправки. Те едва ли ще са ни достатъчни, но пък ще ни бъдат винаги подръка - съвършено пресни, отгледани и обгрижвани от нас. Може да се отглеждат в пластмасови или керамични саксии, или в цветарски сандъчета. Добре е съдовете за подправки да осигуряват достатъчно обем за развитие на корена и съответно по-пищна надземна част, която да може да се бере от време на време. Например мащерка отглеждана в 5-литрова саксия става доста едро и хубаво растение, напълно достатъчно за почти редовно бране. Керамичните саксии и кашпи са наистина красиви и придават един средиземноморски облик на терасата. Обаче, ако тя е открита и зимата температурите падат доста под нулата, керамичните кашпи обикновено се спукват след като замръзнат. Можете да ги използвате за едногодишни подправки, а зимата да ги държите опразнени или с напълно сух субстрат. Ако става дума за остъклен балкон или друго светло помещение, където температурите не падат под нулата, тогава и керамичните кашпи са напълно пригодни за отглеждане на растения в тях през цялата година. Те имат още една положителна страна - непокритите с глеч саксии са дишащи, по-топли в студа и по-малко нагряващи се в горещините от пластмасовите. Това ги прави много подходящи за някои средиземноморски растения като салвия, розмарин, дафинов лист и др.
Какви възможности за избор на растения ни дава градина на терасата или перваза на прозореца.

I.ЕДНОГОДИШНИ ПОДПРАВКИ, ИЗИСКВАЩИ ЗАСЯВАНЕ ВСЯКА ГОДИНА.

1. Магданоз (Petroselinum crispum) - aз бих избрала къдрав магданоз. Независимо . че листната му маса е малко по-груба от класическия магданоз, той е по-декоративен и прави по-голям обем листна маса. Очевидно е, че трудно ще си осигурим магданоз за ежедневно готвене по този начин, но пък винаги ще имаме за спешни случаи или декорация на ястия. Магданозът се отглежда като едногодишна култура и е необходимо да се сее всяка година в най-ранната пролет направо в сандъчето, в което ще го отглеждаме. Никне бавно.

2. Босилек (Ocimum basilicum) - това ни е любимата подправка у дома. А вероятно и на всички фенове на така популярната вече италианска кухня. Има много видове и сортове босилек, с различни нюанси в аромата. Аз особено харесвам аромата на генуезкия босилек (Genovese). По-подходящи за отглеждане в саксия са разни сортове дребнолистен босилек, които прават компактни и гъсти храстчета. Червнолистният босилек също освен декоративен, може да се използва и като подправка. Босилекът обича топлината, многото слънце и редовното поливане. Може да си наптравите разсад, но може и направо да наръсите семенца в саксията, леко да ги покриете и държите на топло и светло място, докато поникнат. Никне бързо. Също едногодишно растение, което още първата слана убива. Ползването му можете да удължите, като периодически режете от него 1/2 или 2/3 от височината му и не му позволявате да цъфне. Тогава босилекът се разклонява и продължава да произвежда нови свежи листа. Почвата в саксията трябва да е плодородна, а и да се тори през вегетацията, за да го ползвате максимално дълго. Вариант е и засяването на етапи - на практика щом е топло и се полива, босилекът може да се сее през цялата година - от пролетта до средата на лятото.

3.Майоран (Origanum majorana) Прекрасен аромат, но твърде силен и парфюмериен за моя вкус. Евентуално в малки количества може да се добавя в чай, или да се използва за ароматизиране на греяно вино и други горещи алкохолни напитки? Любопитно ми е и на мен доколко е позната и ползвана в България тази подправка? Мъжът ми веднъж сложи пресни стръкове в шише ракия и превърна ракията в ароматен одеколон за бръснене. Все пак съм убедена, че само поради невежество си още не съм открила неговата подходяща употреба в кулинарията и смятам да работя по въпроса. Майоранът също никне бързо и лесно, за предпочитане е да се направи разсад. Евентуално стригане както при босилека ще удължи живота на подправката.

4. Anthriscus cerefolium - див керевиз, кервел. Едногодишно растение със свежа и силно нарязана листна маса. Подходящ е за отглеждане в саксия. Бих казала - не много популярен у нас. Веднъж само съм отглеждала, но не съм го използвала. Подходящ е за ястия от птиче месо. Най-често се употребява като заместител на магданоза и в много европейски страни е доста по-често използван. Сее се направо в съда, в който ще се отглежда. За да се ползва по-дълго подправката, се сее на етапи, като се започне от м.март. Става годна за бране след месец и половина. Ако се остави да хвърли семена се самозасява. Отглеждан на остъклен балкон, кервелът може да се ползва целогодишно.

5. Satureja hortensis - градинска чубрица. Едногодишна и много популярна у нас подправка, както за месни, така и за безмесни ястия. Може да се отглежда в саксия, тъй като не прави дълбок корен и е доста непретенциозна. Може да се ползва прясна, а може в момент на цъфтеж да се изреже и изсуши за зимата. Посевът може да се направи направо в саксия, като впоследствие се прореди или разсади на растояние.


II. МНОГОГОДИШНИ ПОДПРАВКИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ В САКСИИ.

1. Allium schoenoprasum - сибирски лук, резанец, чивас, шнит лук. Многогодишен лук, който е естествено разпространен у нас. Все пак, в кулинарна употреба са влезли селекционирани негови версии, с нежна и вкусна листна маса. Много подходящ за отглеждане в сандъче. Популярен в Европа, а в последно време и у нас. Може да се реколтира няколко пъти през лятото. Ако не се изрязват перата, лукът цъфти в късната пролет, прави семена и се самозасява. Цъфтежът също е атрактивен. Тъй като лукът не продуцира много голяма листна маса в сравнение с познатия ни двегодишен лук, който се отглежда за пера или глави, отглеждането на резанеца не може да осигури количества за ежедневно готвене и не се отглежда с тази цел. Най-често се използва за декорация на ястия, в някои салати и сосове. Вкусът и ароматът са по-деликатни и слаби, отколкото на обикновения лук.
Може да го отгледате чрез засяване на семена или чрез закупуване на готови растения за разсаждане. Веднъж засаден, той се разраства посредством детките, които продуцира, или самозасявайки се. Може да се отглежда с години. При редовно бране е необходимо и подхранване. А редовното поливане е задължително, защото иначе листната маса загрубява. Презимуват луковичките без листа.


2. Origanum vulgare - риган.Отглеждан в голяма саксия - 5 до 10 л, риганът се развива прекрасно. Не мръзне, понася частично засушаване. Предпочита пълно слънце. Ползват се целите стръкове - когато растението започне да цъфти цветовете с дръжките се изрязват и изсушават. Но ароматната листна маса може да се ползва и без да е цъфнала. Освен основният вид риган, който е разпространен естествено у нас, приложение намират и две негови декоративни разновидности - Origanum vulgare "Aureum" - жълт риган и Origanum vulgare "Variegatum" - пъстролистен риган. Те са по-дребни и предполагат по-малка възможност за редовно бране, но пък са листнодекоративни и с двойна употреба - кулинарна и декоративна. Основният вид се размножава със семена и делене, декоративните с делене и резници.

Оriganum vulgare - обикновен риган:
Изображение

Оriganum "Aureum":
Изображение

Оriganum "Variegatum":
Изображение

3. Тhymus - мащерка

Всички мащерки без изключение могат да се използват в кулинарията или за чай. Това се отнася и за дивите такива. Мащерките са вечнозелени и се използват се както съцветията, така и цялата надземна част. За да се получи хубаво и голямо растение, което да може да се бере сравнително редовно, е необходима по-голяма саксия - 2-3 литра до 5 литра. Мащерката доста бързо се разраства и изпълва пространството на саксията с корени. Затова предвиждането на по-голяма саксия ще осигури и нейния и вашия комфорт - по-малко поливане и по-обемно растение за реколтиране.
Една от популярните и напълно зимоустойчиви мащерки е стелещата се мащерка - Thymus serpillum

Thymus vulgaris - обикновена или кулинарна мащерка. Тя е по-изправена и компактна, малко по-топлолюбива. Има изключително силен и приятен аромат и се използва цялата надземна част. Не се реже прекалено ниско и цялата наведнъж, защото може да загине.

Thymus vulgaris - кулинарна мащерка
Изображение

Thymus x citriodora - лимонова мащерка

И при нея се използва цялата надземна част, има подчертано цитрусов и много приятен аромат. Освен чисто зелена, има създадени вариетети с жълто или бяло изпъстрени листа, които освен с кулинарно, често се използват и като декоративни.


Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Delphinium » 23 Фев 2013, 00:03

Майораната я използвам като подправка от доста години. Но в съвсем малки количества и за меса, за това за съжаление не мога да съм ти особено полезна за рецепти с нея.
Но пък имам едно питаме - да не би при тебе да има бял риган? Т. е. гръцкия риган, който се използва за подправка в южната ни съседка. За съжаление нашенският изобщо няма този аромат и не може да го замести.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2013, 08:07

Не - никога не съм отглеждала бял риган. Знам, че в Кърджалийско го пробваха като култура, която да замести тютюна им като поминък, не знам дали се утвърди в крайна сметка или експериментът се провали. За майорана - взела съм си семена, ще направя малко разсад и ще го пробвам пак. Опитвала съм да го отглеждам по малко на разсадника - нулев интерес, явно е по-скоро непознат и рядко използван у нас. Може би в арабската, индийската и средиземноморската кухня се използва повече?
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Delphinium » 23 Фев 2013, 09:13

Алпина написа:Не - никога не съм отглеждала бял риган. Знам, че в Кърджалийско го пробваха като култура, която да замести тютюна им като поминък, не знам дали се утвърди в крайна сметка или експериментът се провали. За майорана - взела съм си семена, ще направя малко разсад и ще го пробвам пак. Опитвала съм да го отглеждам по малко на разсадника - нулев интерес, явно е по-скоро непознат и рядко използван у нас. Може би в арабската, индийската и средиземноморската кухня се използва повече?

Не знам дали е непозната подправка, или е непривична за вкуса ни (а и доста силна). По стари спомени Люси хич не си падаше по нея.
А белият риган е наистина много хубаво нещо - никога няма да забравя едно агнешко с него, което ядох преди доста години в Гърция.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Люксо » 23 Фев 2013, 09:58

Аз продължавам да не харесвам майорана. :) Най-удачното използване на сухата подправка, на което съм попадал, е с чешкото сирене хермелин, което е подобно на бри - питката е нарязана, залята със зехтин и поръсена с майоран. Никъде не съм ял пресен майоран и честно казано, не разбирам съществуването му. :) Както и тази "отрова" - пресния кориандър. :)
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Delphinium » 23 Фев 2013, 10:07

За пресния кориандър мненията ни определено съвпадат.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2013, 21:34

Аз обаче намерих една рецепта за облекчаване на ринити и сенна хрема с пресен майоран. Струва ми се, че ако се слага по мъничко на някакъв безличен чай или друга билкова отвара, също ще е приемливо. И вече си имам причина да си го отгледам пак тази година. Пък и за сух майоран е необходимо отглеждането на пресен :mrgreen: Някъде в кулинарен сайт прочетох, че може да се ползва в салати с домати и лук - в малки количества? Давам си сметка, че босилекът също преди години ми е бил немислим като подправка, сега го обожавам. Аз и чая от мента не мога да го пия по причина, че ми идва в повече интензивността на аромата, но доста хора го харесват. Решено - ще му дам още един шанс на майорана :twisted:

И още нещо за ползата от отглеждането на билки при наличие на градина или удобна тераса. Убедих се, че в повечето случаи закупените сухи, смляни и пакетирани билки са в пъти по-некачествени и миришат по-слабо от тези, които си отглеждам и суша сама. Направи ми впечатление за чубрицата и босилека, които си отгледах миналата година. Купените са изветрели, твърде раздробени, даже чак разпрашени и с подчертано по-неизразителен аромат.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот пери » 25 Фев 2013, 19:54

От един съсед, "стар морски вълк" знам, че майоранът /майораната/? е рибена подправка. Пробвах я веднъж в плънка за шаран и май имаше полза от нея - притъпяваше тинестия мирис.
Алпина, при теб има ли многогодишен босилек? И въобще има ли такова чудо?
Аватар
пери
 
Мнения: 78
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:48

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот andondm » 25 Фев 2013, 20:06

Преди години и на мен ми бяха дали растение, което ми казаха, че е многогодишен босилек. Сега мисля, че е било някакъв вид мента. Тази година си поръчах mentha citrata - по мириса много наподобява това растение, което ми бяха дали за многогодишен босилек.
Аватар
andondm
 
Мнения: 102
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:53
Градина в: Ямбол

Re: Билки и подправки за саксийно отглеждане

Мнениеот Алпина » 25 Фев 2013, 21:50

Тази година си поръчах от "Chiltern seeds" Ocimum gratissimum - точно този босилек се води многогодишен или дървовиден. Още не съм сяла, да видя какво ще се получи. Имам и гръцки босилек "Finissimo verde a palla" - с много дребни листенца, прави компактно и много разклонено храстче. Обаче пък цяла година се канех да си поръчам тулси, свещен босилек (Ocimum tenuiflorum) и можех да го поръчам от две места. Е, забравих и много ме е яд wo:

Колкото до майорана - сух не съм го ползвала. А явно се ползва предимно сух.

Aндоне, ментата си е мента, според мен. При нея също има много видове. При ментите новото при мен тази година ще е мароканската мента Mentha spicata "Moroccо"- за арабски манджи. Много особен аромат - между мента и джоджен. Тъкмо днес я окълцах за резници. Навита съм да менкам от моята за твоята, ако искаш. Гледам и един местен вид мента - бласкун (Mentha pulegium). Tя също е много добра за чай - лека е.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Градинарство на балкона

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта