Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Насекоми на балкона

Насекоми на балкона

Мнениеот venchelist » 04 Мар 2013, 12:23

Не знам дали заслужава отделна тема, но трябва да попитам някъде! :)

Интересува ме дали има някое растение, което с миризмата си примерно да гони насекомите от балкона, защото моят се напълни с миризливки още от сега, а представям си какво ще стане лятото... Другият вариант е да ми препоръчате някое хищно растение да ги яде направо, ама там нищо не разбирам. И третият вариант е да напръскам с нещо или да ползвам някакъв препарат. Ако някой има решение, нека да сподели, защото наистина много ме дразнят и искам да измисля нещо.
Аватар
venchelist

Re: Насекоми на балкона

Мнениеот Алпина » 05 Мар 2013, 08:16

Няма как да стане с насекомоядно, не ми е известно нещо да ги прогонва като аромат. Но те не са вредители, само са дразнещи. Не мога да ти помогна, за съжаление.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот venchelist » 07 Мар 2013, 21:26

Да, така разбрах и от другите форуми, че няма отърване от тях. Вярно че не са вредители, обаче ме е гнус от тях и ми развалят кефа да изляза да си полея кактусите и дръвчетата... Ще ги унищожавам по единично явно, да ми прости майката природа за геноцида, който им замислям :)
Аватар
venchelist

Мнениеот Стефан » 08 Мар 2013, 00:02

Насади си в сандъчета тагетес, котешка мента (Nepeta mussini), калоферче, пелин, къри, сантолина и пр ароматни растения. Мисля, че някои от тези видове съдържат пиретрин, който е активно вещество в инсектицидите. Хем ще ти прогонват насекомите, хем излъчват приятен аромат, който ще те радва и успокоява. Може да посадиш пред блока орехи. Те също прогонват насекомите. Но това в по-далечна перспектива.
Аватар
Стефан

Мнениеот venchelist » 08 Мар 2013, 00:25

Хехе, за орехите няма да доживея.. Иначе и аз си го мислих :)

Мерси за идеята със съндъчето, ще си избера 2-3 от тези и наистина ще пробвам. И да не ги прогони, нека да мирише на хубаво :)
Аватар
venchelist

Мнениеот svetla » 30 Авг 2018, 15:42

Прочетох за миризливките, наистина са досадни, но ескалиращия от три години проблем в града е бялата гръцка пеперуда - така съм разбрала, че я наричат. Всичко в парковете и по улиците - от дърветата до тревите , е покрито с отвратния им бял налеп, от короните на дърветата по тротоарите капе лепкавата им смола - ужасно е. Цветята на балкона също не са пощадени - всеки ден ги оглеждам и чистя белия налеп, но нищо не помага. Към момента намирам много умрели възрастни пеперуди. Кажете ми какво да правя!
svetla

Мнениеот Алпина » 01 Сеп 2018, 20:23

Предполагам, че става въпрос за една средиземноморска цикада - Metcalpha pruinosa. Напада над 300 вида растения и е много инвазивна. Имаше успешни биологични методи за борба с нея. За съжаление дори и да пръскате вашите растения, въпрос на време е да долетят нови цикади и това прави борбата с нея е много трудна. Не съм я виждала наживо, но ще потърся информация за нея.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Maria55 » 09 Май 2019, 12:49

Намерих някои много изгодни оферти за двустайни апартаменти варна и сега се колебая между тях. Мъжът ми иска едно, аз друго, как ще се оправим не знам.
Maria55

Мнениеот hideboom » 26 Окт 2022, 16:15

Освен с комарници с какво друго може да си предпазим растенията , заключвам прозореца с ключ и пак влизат тез насекоми ko:
hideboom

Мнениеот irinastefanova825 » 18 Яну 2023, 01:25

Как да се спасим от миризливките?
irinastefanova825

Следваща

Назад към Градинарство на балкона