Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градина на покрива

Градина на покрива

Мнениеот venchelist » 05 Мар 2015, 17:43

Отварям тази тема, просто защото ми харесва идеята и може да стане интересна дискусия. Интересно ми е дали някой има опит или поне е замислял подобна инициатива.

Става дума за градинарство на покрива на панелен блок, в какъвто живеем почти всички в България. Може да става дума за цветна градина или отглеждане на зеленчуци, подправки, а защо не и дръвчета.

На мен лично адски много ми допада тази идея и много искам да предприема някакви крачки към осъщестяването й.

Най-малкото толкова свободно място трябва да се употреби по някакъв полезен начин.
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Градина на покрива

Мнениеот Алпина » 05 Мар 2015, 19:06

Покривни градини по света се правят поне от 30 години : roof gardens
Популярни са в много развити европейски (и не само) страни, защото дават възможност да се увеличи зеленината на града. Макар и трудно, вече си пробиват път и у нас. Но това се случва по желание на инвеститорите на подобни сгради, защото в някаква степен се оскъпява самото строителство. Има разработени системи за такова озеленяване.
Но не е толкова просто: 1) трябва специална и надеждна хидроизолация; 2) трябва да се оразмери конструкцията на сградата за тази допълнителна тежест. Това е най-основното. Освен това покривът е общ за цялата сграда и предполагам че най-малкото трябва съгласие на живущите в блока. Освен това, дори и нещо дребно и невинно да се прави, има си общински органи, които винаги се самосезират. И понеже е на покрив, вероятно ще имат основание да попречат. Все пак, може да се направи нещо, дори и на сграда, непригодена за това, но предполагам, че ще е възможно само в съдове, в сравнително по-малки мащаби. И ще е сложно с поливането. За да се садят големи растения, е необходимо да има сериозен слой субстрат и да се изпълнят условия 1 и 2. Такива проекти се залагат още при проектирането на сградата.
Предполагам, че съдове с подправки или някакви зеленчуци, особено ако имаш съгласието на съкооператорите си, ще е напълно възможно. А може и на тераса - там никой не би могъл да пречи.

Ето още един линк - зеленчуци на покрива.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Градина на покрива

Мнениеот venchelist » 06 Мар 2015, 02:41

Аз най-вече някакви саксии си представям за зеленчуци, подправки и билки. Но не знам доколко могат да издържат на атмосферните условия...

Може би от онези големите бетонни саксии, които едно време бяха по терасите на панелните блокове но повечето хора са ги махнали.

Нещо в тази насока мисля.
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Градина на покрива

Мнениеот Наслуки » 06 Мар 2015, 20:11

Идеята за градина на покрива е много хубава, но трудно осъществима, специално на панелните покриви...
Освен всичко, казано от Алпина има още няколко специфични особености: Достъпът до покрива на стандартна панелка е по вертикална стълба 5-6 метра висока и през неудобен отвор в подпокривното пространство. Всички необходими материали и инструменти ще трябва да се качат по този път на самия покрив. Не е невъзможно, но е трудоемко и неудобно. Примерно тези големи бетонови саксии, които имате предвид по-скоро не могат да се качат. По-удачно би било да се сглоби на място конструкция от палети, да се използват пластмасови саксии и кашпи и изобщо нещо по-леко.
Климатичните условия горе са по-различни от тези на земната повърхност - пълно слънчево огряване, бързо оттичане на валежите и по-силни ветрове.
Трябва да се помисли и за безопасността на хората - т.е. хубаво е да се сложи парапет, иначе при струпване на хора на покрива рискът ще бъде по-голям.
Наслуки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2014, 21:36
Градина в: София, пред блока ;-)

Re: Градина на покрива

Мнениеот venchelist » 08 Мар 2015, 23:56

Мерси :)

Смятам все пак да се кача скоро и да огледам. Но за стълбата не се бях сетил, така че вариантите с качването на по-тежки и големи неща отпада...
Аватар
venchelist
 
Мнения: 56
Регистриран на: 06 Фев 2013, 01:19

Re: Градина на покрива

Мнениеот Алпина » 11 Мар 2015, 19:37

Когато бяхме студенти, с моята приятелка живеехме на последния етаж и излизахме на покрива на блока в студентски град да се печем. И да - наистина е една тясна и неудобна стълба, която едва ли ще ти даде възможност да се развихриш на покрива. Но можеш да пробваш като начало с някакви по-непретенциозни подправки. Поне ще си дадеш сметка става ли или не и дали ще бъдеш в състояние да си поддържаш покривната си градина. Мисля също, че трябва да е достатъчно обезопасено откъм падане или отлитане на саксиите с растения при вятър например.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Градинарство на балкона

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron