Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Тераси, идеи, цветя за терасата

Тераси, идеи, цветя за терасата

Мнениеот Алпина » 27 Авг 2019, 21:35

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ТЕРАСА

Най-после тази година и аз имам нещо като завършена тераса. Дълго време тя намаше парапет и някак си не принадлежеше нито на градината, нито на къщата. След като направихме парапет и пергола,терасата се приобщи към къщата и стана доста уютна. Терасата е югозападна и без засенчване на нея лятото не може да се стои от пек. Предвидено е перголата да се оформи с покритие от лиана. Засега сме се спрели на Actinidia kolomicta - мъжко и женско растение. Но докато това се случи, ще мине време. Затова в началото на лятото направих тента от бяло хасе и подредих по периферията всичките ни средиземноморски растения, оказа се, че доста сме насъбрали - 5-6 сорта зокуми, кариса, босилеци, мирта, алоета, цеструм, лагерстремии, питоспорум, датура, мушката, дафинов лист, индрише, малко сукуленти. Абе всичко, което изнесох от мазето и оранжериите. Няма особен замисъл, нито естетика в подребдата в момента. Това ще се случи догодина. Засега просто съжителстваме с растенията. За капак насадих и няколко кратуни, да правят зелена завеса към съседите. Не са за терасата ми, много са грубовати. Но както казах - догодина ще работя по изчистване на замисъла и по-голямо естетизиране.

Изображение
Терасата веднага след като я направихме миналата късна есен.

Снимки на терасата към днешна дата и зеленият хаос:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Котаракът Патрик веднага припозна терасата като своята си КОТЕШКА тераса. Даже подозирам си мисли, че всичко е в негова чест. За да има къде да посреща сутрешното слънце и в очакване на закуската си. Ако слънцето го напече, се премества отдолу на столовете на сянка. Непрекъснато е вперил поглед в хола и кухнята - държи ни под око.

Изображение
Изображение

А ето малко снимки на съкровищата, които живеят на терасата през лятото:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Тераси, идеи, цветя за терасата

Мнениеот NO CARRIER » 28 Авг 2019, 08:12

Прекрасно е!
NO CARRIER

Мнениеот greeneyed » 28 Авг 2019, 14:33

Всъщност вие не чакате плодове от Actinidia та, ама все пак са мъжко и женско растение. Не виждам на снимките вариегатно растения, нито розово. А снега през зимата задържа ли се при вас? Или ще свалите хасето?
На Патрик как ще му действа кивито? k3 Да не изяде боя заради поразиите?
Тези мушката не са ли на сянка, Алпина? Моите ги разкарвам като содени топчета напред-назад. Или преценям, че са на сянка - издължват им се цветоносите или пък намирам, че ще се сварят, ако стоят на слънце, че не са в големи съдове. Лятото е голямо изпитание за тях/ за мен също/.

Къща без просторна веранда не е никаква къща!Хем си на маса седнал d: , хем си навън! wk:
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 30 Авг 2019, 15:59

Благодаря Коко! Бидейки постоянно обущари без обувки, много се радвам когато направим нещо само за наше удоволствие.

Напротив Грийни, чакаме плодове :mrgreen: Засега е засадено само едното растение. Дали заради силния пек или слабото поливане - никак не порасна. Надявам се догодина да дръпне. Пред перголата, в посока двора има алпинеум, на него, зад парапета е засадено и не се вижда. Знам за любовта на котките към актинидиите. Нашите засега не им обръщат внимание, но съм засичала котки да тормозят актинидии - и в двора, и на разсадника. Добре че ме подсети, ще вземем мерки за защита. Мушкатата ми са ОК. Всъщност те са разположени ниско и сутрин, както и късния следобед, когато слънчевите лъчи падат косо, си ги пече доста. Едно от любимите ми растения на верандата е цеструмът. Донесох си резниче от Гърция миналата година. Пред хотела ни растеше огромен цеструм и така открих колко умопомрачително мирише - но само вечер, някъде след 21 часа до сутринта. Иначе ми се струваше невзрачен и не бих му обърнала внимание. Хубаво ухае и карисата. Вероятно и питоспорума, ако се реши да цъфти. Тентата ще я свалям за зимата. Дано не е изгоряло хасето, да мога да го ползвам поне още една година. После се надявам сянка да пазят растенията на перголата.

И да Грийни - лятната тераса е нещо много хубаво, много полезно s: В съседство и на по-ниско ниво имаме и закрита част, с покрив. Там вероятно ще спретнем кухненски кът - с барбекю и готварска печка - нещо като лятна кухня.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 31 Авг 2019, 21:44

А, две тераси , това е друго вече , можете да си избирате на коя тераса да излизате, зависи от времето.
С интерес ще следя развитието на актинидията и нейното плододаване, лозе у софийско не съм виждала.
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Мнениеот пери » 02 Сеп 2019, 19:07

Уау! rr:
Чудесно се е получило! Представям си като порасне кивито колко ще е приятно.
Но цветята ще ги бъде ли на сянка?
У нас едната тераса е изцяло под лозница и само на едната къса страна слагам саксии с китки. Навътре няма шаннс.
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 09 Сеп 2019, 08:54

Зокумите са по периферията на терасата и почти целодневно ще ги грее слънце, дори и след засенчване от лозница. Китките във вътрешноста ще се редуцират, или ще наблегна на видове за сянка. А имам и една гаражна покрив-тераса, която догодина ще накича със зокуми. Здраве да е, апетитът ми за китки само расте, за разлика от физическите ми възможности да ги гледам :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот nat » 08 Окт 2019, 19:49

Сега открих темата.
Ако нямаш плумбаго за средиземноморската тесаса, като се видим, ще ти дам бяло и синьо.
nat

Мнениеот Алпина » 09 Окт 2019, 22:00

Благодаря Наталия, ще се възползвам от предложението ти! f: Преди доста години имах растения плюмбаго, но ми загинаха една зима в неотопляемите оранжерии на разсадника, по-вероятно изгниха, защото бяха млади растения. И оттогава не съм правила втори опит да отглеждам. Сега обаче натрупахме опит с доста средиземноморски видове, а и имаме по-добри условия. Само че най-рано в късната пролет бих пробвала отново с резници.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Назад към Моите цветя, моята градина