СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ТЕРАСА
Най-после тази година и аз имам нещо като завършена тераса. Дълго време тя намаше парапет и някак си не принадлежеше нито на градината, нито на къщата. След като направихме парапет и пергола,терасата се приобщи към къщата и стана доста уютна. Терасата е югозападна и без засенчване на нея лятото не може да се стои от пек. Предвидено е перголата да се оформи с покритие от лиана. Засега сме се спрели на Actinidia kolomicta - мъжко и женско растение. Но докато това се случи, ще мине време. Затова в началото на лятото направих тента от бяло хасе и подредих по периферията всичките ни средиземноморски растения, оказа се, че доста сме насъбрали - 5-6 сорта зокуми, кариса, босилеци, мирта, алоета, цеструм, лагерстремии, питоспорум, датура, мушката, дафинов лист, индрише, малко сукуленти. Абе всичко, което изнесох от мазето и оранжериите. Няма особен замисъл, нито естетика в подребдата в момента. Това ще се случи догодина. Засега просто съжителстваме с растенията. За капак насадих и няколко кратуни, да правят зелена завеса към съседите. Не са за терасата ми, много са грубовати. Но както казах - догодина ще работя по изчистване на замисъла и по-голямо естетизиране.
Терасата веднага след като я направихме миналата късна есен.
Снимки на терасата към днешна дата и зеленият хаос:
Котаракът Патрик веднага припозна терасата като своята си КОТЕШКА тераса. Даже подозирам си мисли, че всичко е в негова чест. За да има къде да посреща сутрешното слънце и в очакване на закуската си. Ако слънцето го напече, се премества отдолу на столовете на сянка. Непрекъснато е вперил поглед в хола и кухнята - държи ни под око.
А ето малко снимки на съкровищата, които живеят на терасата през лятото: