Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Споделено с Алпина - за растенията от разсадника

Re: Споделено с Алпина - за растенията от разсадника

Мнениеот marmozana » 13 Май 2013, 11:03

Рали, ами да ти откопам от моите, сигурно са стотици вече l: До миналата година и моята не проявяваше такава склонност, но тази пролет стана страшно.
Вчера най-накрая се наканих и пикирах хостичките, обещала съм ти и съм ти заделила.
marmozana

Градина в: София

Мнениеот Delphinium » 16 Май 2013, 19:44

marmozana написа:Рали, ами да ти откопам от моите, сигурно са стотици вече l: До миналата година и моята не проявяваше такава склонност, но тази пролет стана страшно.
Вчера най-накрая се наканих и пикирах хостичките, обещала съм ти и съм ти заделила.

Няма да се откажа от някое коренче от бялата.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Delphinium » 21 Май 2013, 21:50

Едно от първите растения от разсадника в градината ми - момкова сълза. Едно нежно цвете, което се среща в диво състояние в нашите гори, а неизвестно защо е почти непознато в градините. А освен че е красиво, се чувства добре и в най-тъмните места в градините ни.

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Delphinium » 18 Фев 2014, 20:19

Ето още едно от първите растения от разсадника в градината ми.
Една екзотика за България, която се чувства много добре в планинската ми градина - Ligularia przewalskii - Лигулария на Пржевалски.

Изображение
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот andondm » 18 Фев 2014, 20:45

Супер е!
При мен тази лигулария тръгна много добре след като я взех от Алпина, но посред лято изведнъж умря точно преди да цъфне и от тогава няма и помен от нея в градината. Явно не обича горещите лета. А иначе беше на сенчесто и влажно място.
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Delphinium » 18 Фев 2014, 20:58

andondm написа:Супер е!
При мен тази лигулария тръгна много добре след като я взех от Алпина, но посред лято изведнъж умря точно преди да цъфне и от тогава няма и помен от нея в градината. Явно не обича горещите лета. А иначе беше на сенчесто и влажно място.

Явно това е причината. При мене е доста по-хладно и с влажен въздух. И тя се чувства добре вече много години, като прежива едно лято без капка допълнителна вода.
За съжаление не можем да имаме всичко, което харесаме, в градините си. При мене поради почти субполярния климат това важи с всичка сила - доста растения, които на повечето места у нас биха се развивали добре, просто нямат шанс в моята градина.
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2014, 22:14

Лигуларията е много държеливо растение. Гледам я в саксии поне 10 години. В момента е изчерпана почти, направила съм нов посев със семена, събрани от Ралица. Но имам растение, живяло близо 10 години в саксия. Не мога да кажа, че е много щастливо, по-скоро се мъчи. Но факт е, че толкова години се справя. На горещо листата на лигуларията просто клюмват, ако ще и да е потопена във вода. За да стане ефектна, да се разраства и направи туфа, наистина и трябва по-хладно, по-влажно и не прекалено припечно място. А след тази зима аз се чудя какво лято ни очаква, ако тенденцията на затопляне и засушаване се запази и през лятото tk:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот пери » 17 Май 2015, 20:30

Красив, красив Вербаскум!

Изображение

Алпина, имаш ли други цветове?
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 18 Май 2015, 05:50

Лопенът е много ефектно растение, деяни на суша, самозасява се. Когато цъфти, съперничи на ралиците. Единственият му недостатък е сравнително краткият цъфтеж. От години го гледам, но май нещо остана неразбран от българския потребител. В момента по-скоро нямам, може би само някое самозасяло се растение. За разнообразие от цветове пък - категорично не, за съжаление.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот пери » 18 Май 2015, 23:19

Не е кратък цъфтежа.
Цветчетата пълзят нагоре по основното стъбло, после почват страничните... Ще му засека време.
И ще дебна за семена.
Аватар
пери

ПредишнаСледваща

Назад към Моите цветя, моята градина