От днес имам вече... нова
Callicarpa kwangtungensis. Тук-там има по някое вързало плодче, необрулено при доставката. Ето сега, като са насадени двете една до друга, моята 'действаща'
C. bodinieri, обсипана с единични плодчета по целия обем на короната, изглежда така, сякаш е наспорила "реколта" и за компоти.
Не знам дали двата сорта ще могат да се опрашват взаимно, но не пречи човек да си опита късмета.
Сега съм в размисъл за местата на двата японски клена от Пинкоф.
Спохождат ме моментни намерения да се откажа от единия и да го подаря на някого, но после лакомията надделява и си казвам, че това е
ерес.
Кленът, от който не смятам да се отказвам, е Acer palmatum shirasawanum... Сега е обезлистен, но когато го купих в началото на октомври, листата бяха такива:
Не прираства бързо, за 10-тина години я мине два метра, я не. Но иска повечко слънце, за препоръчване сутрешно, по-бедна и добре дренирана почва и място, закътано от течения.
Него съм го измислила.
Вторият е Acer palmatum 'Shirazz'. Много красиви листа! Като го взех, все още имаше и лятна украса, ето такава:
... но вече и есенна:
По-зимоустойчив и с по-бърз растеж, без претенции към pH, но харесва влажни, сенчести места и богата почва. Ако го забия в близост до рододендроните, имам чувството, че ще му е много добре, комбинацията ще е много красива, но той става към 4-5 м и короната му горе-долу в същия диаметър трябва да я чакам...
Оттам и еретичната мисъл да се откажа от него, но колкото повече си я мантрувам, толкова пò на инат ме избива.
Така де, поне споделих своите кахърни състояния. Утре, докато режа, чистя и зазимявам като за последно навън, пак ще умувам.