Преди няколко дни поставих началото. Мястото е с надморска височина около 1000м. Селото е Брезница, на 17 км северно от гр. Гоце Делчев, местността се казва "Билизмата" на около 3 км от селото по много стръмен черен път,по-голямата част от който минава през около 40-сет годишна борова гора.
Заграденото в червено е нашия имот - нива и ливада. Имаме изкуствен водоем за поливане, гледаме и шарани в него.
Понеже у дома повече се набляга на садене и гледане на зеленчуци, китките ги забутвах по разни краища. Реших дигата на водоема да я превърна в градина,да бъде моето кътче. Пространството е доста голямо. Доколко ще успея времето ще покаже. Ще се радвам да давате идеи и съвети!
Гледката е величествена... на изток се вижда западния дял на Родопите, на южният хоризонт планината Боздаг в Гърция, на запад - част от среден и южен Пирин, на север предланините на среден Пирин.
Дигата е буренясала, предимно с мащерка, бял равнец, самосевки бял бор и житни треви.
Желанието ми е да се получи естествен преход от ливадата (моравата ) към цветната градина, не гарантирам, че ще успея, но ще опитам, ще садя, ще местя и размествам докато не се получи, поне хъс не ми липсва и в крайна сметка на това място китките ми няма да пречат на никого, а само и единствено ще радват окото.
През почивните дни копах и садих брадат ирис, летни и есенни хризантеми, маргарити - два вида, хоста, кученца, шибой, седефче, седуми, и едно нещо дето не зная как се казва, но прилича и мириее на хризантема, а цвета му е подобен на лайката. Приготвил съм лавандула и рози, арабис, цинерария маритима, пелин, картоп, и стахис за следващият уикенд. Очаквам лоницери, аяния, хелениум и перовския. Имам и доста семена -едно, две, и многогодишни. Евентуално юка филаментоза, туи...
До тук изглежда така: