Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Мнениеот Acebia » 18 Фев 2014, 21:15

Преди няколко дни поставих началото. Мястото е с надморска височина около 1000м. Селото е Брезница, на 17 км северно от гр. Гоце Делчев, местността се казва "Билизмата" на около 3 км от селото по много стръмен черен път,по-голямата част от който минава през около 40-сет годишна борова гора.

Изображение

Заграденото в червено е нашия имот - нива и ливада. Имаме изкуствен водоем за поливане, гледаме и шарани в него.
Понеже у дома повече се набляга на садене и гледане на зеленчуци, китките ги забутвах по разни краища. Реших дигата на водоема да я превърна в градина,да бъде моето кътче. Пространството е доста голямо. Доколко ще успея времето ще покаже. Ще се радвам да давате идеи и съвети!
Гледката е величествена... на изток се вижда западния дял на Родопите, на южният хоризонт планината Боздаг в Гърция, на запад - част от среден и южен Пирин, на север предланините на среден Пирин.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Дигата е буренясала, предимно с мащерка, бял равнец, самосевки бял бор и житни треви.

Изображение

Изображение

Изображение

Желанието ми е да се получи естествен преход от ливадата (моравата bg: ) към цветната градина, не гарантирам, че ще успея, но ще опитам, ще садя, ще местя и размествам докато не се получи, поне хъс не ми липсва и в крайна сметка на това място китките ми няма да пречат на никого, а само и единствено ще радват окото.
През почивните дни копах и садих брадат ирис, летни и есенни хризантеми, маргарити - два вида, хоста, кученца, шибой, седефче, седуми, и едно нещо дето не зная как се казва, но прилича и мириее на хризантема, а цвета му е подобен на лайката. wk: Приготвил съм лавандула и рози, арабис, цинерария маритима, пелин, картоп, и стахис за следващият уикенд. Очаквам лоницери, аяния, хелениум и перовския. Имам и доста семена -едно, две, и многогодишни. Евентуално юка филаментоза, туи...
До тук изглежда така:

Изображение
Acebia

Градина в: село Брезница, общ. Гоце Делчев

Re: Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2014, 21:39

Как са при вас летата, вали ли честичко? Оставам с впечатление, че вали, а това ще позволи да си направиш по-богата на различни видове растения градина, тъй като твоето място е доста голямо и ще трябва повечето цветя сами да се гледат. Вероятно добре ще се развиват мурсалски чай, лавандула, и много неща още. Почвата сигурно е лека и дренирана. Зимите студени ли са, пада ли много сняг? Да те попитам - знаеш ли произхода и значението на думата "билизма". Има една трева с народно име "белизма" - Andropogon. Чудя се дали има връзка?
Местенцето ти е прекрасно! И многообещаващо за бъдещите ти планове!
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Acebia » 18 Фев 2014, 22:18

Алпина, различно е, има лета с повече валежи, има и сухи, мястото е горе-долу а границата между дъбовия и буков пояс, макар че е планинско място, доста е далеч от планината. Местността е по-скоро суха и гола, има много камъни в образувания подобни на морени. Зимите не са чак толкова студени, пада и сняг, като се има в предвид, че макар и високо се намираме в Южна България, дето се вика гръцко ни е на един хвърлей.Проблема е, че по-рано пада слана и някои есенни няма да могат да си изцъфтят.
Изображение
Водата с която се пълни водоема е докарана от 1,5 км, каптиран извор в корените на един бук, дебита е около 4 л/мин през лятото, сега е по-голям.
Предвидил съм едно място за пейка с малка пергола и ароматни растения - пирински чай, шлемник, балканска чубрица, салвии, исоп, калоферче....
Правя си един списък с видове дето смятам за подходящи, пък ще видя кое как ще реагира. По принцип ще гледам да правя по-масивни петна от един вид, за да се открояват, защото тук мащаба е голям, не е като в алеята у дома, растенията ще се възприемат и от по-далече.

Изображение
Тук на тази снимка бетоновата тръба дето се вижда играе роля на изравнител и утаител, тръбата по която изтича водата сега е удължена, пролетта махаме удължителя и буквално хвърчат пръски наоколо. Самонастанило се е едно влаголюбиво с целиндрични стъбла, сърцевината им е като сюнгерче, ще го махна и там ще има хутиния. От ляво на тръбата сложих хоста, от бабешката, доста едро парче със 7-8 пъпки, от дясно ще сложа тролиус, нем ще имат лека сянка, хем влага, идея е и Ранункулус акрис. Отгоре капака ще го замаскирам със седуми и семпервивуми, избрал съм ги вече като видове.
Много искам и ще се развива добре според мен и Кариоптерис.

Почвата е бедна, понеже е от дълбочина, но с времето плевелите и техните остатъци са облагородили до някаква степен повърхностния слой на около 10-20 см.
Acebia

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2014, 22:29

А какви овошки гледате, имате ли вече плодододаващи? Искам да направя сравнение с вилата на мъжа ми, тя е малко над 1000 м н.в., но в Стара планина. Правеха опити да отглеждат овошки, но всички сортове ябълки, круши, сливи се израждаха и ако въобще успееха да вържат плод, той беше дребен и не успяваше да узрее. Джанки, малини, ягоди, картофи, грах, зелен боб - това успяваха да отгледат. Царевица не ставаше, а домати и пипер - само в оранжерия. Но при теб вероятно е по-топло, въпреки надморската височина. Неговата вила е в буковия пояс, почвата също е сравнително бедна. Той още от студент садеше там какво ли не, главно дървета и храсти. Така че имам впечатления специално за тях - какво се е развивало добре, дори и без грижи.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Acebia » 18 Фев 2014, 22:35

Имаме най-много ябълки - плододават ябълки, дюли,сини сливи, арония, очакваме да започнат да плододават - череши, вишни, дрянове, мушмула, круши, райска ябълка, касис, бодливо грозде, вишнап. Пипера и домтите си ги гледаме без проблем.Царевица не сме сяли, заради свраките, събличат я докато е в восъчна зрялост. Наоколо има доста киселици и диви череши.
Acebia

Мнениеот Delphinium » 18 Фев 2014, 22:40

Да добавя - и тютюнът расте без проблем, а доколкото знам, той не вирее на студено.
Мои впечатления - в края на юни вечер до късно навън е направо топло, докато в моята градина по същото време на годината и денонощието е много по-студено. А при мене всякакви овошки от местни сортове просперират.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2014, 22:43

Значи спокойно можеш да гледаш и по-топлолюбиви растения. Щом има и райска ябълка. Климатът при вас е повлиян от Средиземноморието.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Acebia » 18 Фев 2014, 22:46

Да, така е. Без съмнение вашият със Стефан опит с тази градина в планината и този на Рали с нейната "субполярна" градина ще са ми от голяма полза. f: Разбира се и всякакви идеи от всички съфорумци. f:
Acebia

Мнениеот nadin » 20 Фев 2014, 22:35

Чудя се дали в някой ъгъл покрай водоема няма да стои добре една туфа от hibiscus moscheutos. Дават го че обича влага и слънце, а зимата си преживява под земята без проблем. Така ще има нещо във височина и с много цвят ако искаш да заформиш няква комбинация.
nadin

Мнениеот Алпина » 20 Фев 2014, 22:56

Вероятно ще е добре там блатният хибискус, както и други влаголюбиви растения. Водни лилии също, ако все още си нямаш. Те стават особено расови, ако растат в естествени условия. На мен ми направи впечатление, че част от брега е съвсем стръмна и няма влажна зона, т.е. непригодна е за крайбрежни и влаголюбиви растения
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Моите цветя, моята градина