от Стефан » 24 Фев 2014, 00:16
Здравей Acebia,
До колкото виждам, мястото ти е голямо. Аз на твое място веднага бих го разчленил на по-малки пространства с горички. Оставяш си нивата, която ви храни, ограждаш я с орехи, кестени и всякакви други овошки. Така , че да не я засенчват, но пък да си хвърлят листата върху нея и да я торят. В това отношение дърветата са незаменими, защото изтеглят минерали от голяма дълбочина, вкарват ги в листата си и после тези листа стават на тор на повърхността на почвата и се усвояват от културните растения. Нито един купен плод не може да ти осигури тези минерали, които ще ти дадат плодовете от твоята градина. Останалата територия си я озеленяваш за "кеф". Това не значи, че няма да имаш ползи от нея. Аз бих си насадил горички, а между тях бих направил ливадки. И всичко това с много цветя навсякъде. След няколко години ще имаш всякакви горски плодове, а децата ти ще растат в райска градина. След повечко време внуци и правнуци ще разполагат с първокачествен дървен материал и ще си спомнят с любов за теб.
Какви видове да използваш за горичката ли? Виждам, че белия бор расте добре при теб. Можеш да го смесиш с бук и/ или габър. Брези, офики, орехи, питомен кестен , лески, обикновена ела, гръцка ела. Ако можеш да си намериш и някакви по екзотични видове - лиственица, дугласка, кедри, гигантска туя, веймутов бор, конколорка, а защо не и секвоя. Секвоите привличат много мълнии, когато растат самотни. Затова трябва да се садят в съобщества с дугласки, конколорките, гигантска туя, а защо не и нашенските ели.
В общи линии това са принципите - разделяш пространството на по-малки полянки, ограждаш полянките за да се получат едни по-уютни кътчета и пълниш всичко с цветя. Господ ни е дал тухличките, ние хората трябва само да ги подредим и да издигнем от тях храм. Убеден съм , че ще успееш. Дано сме ти полезни с този форум.