Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Re: Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Мнениеот Acebia » 21 Фев 2014, 10:52

Този блатен хибискус, го бях чувал, но признавам си не знаех как изглежда, сега го видях в гугул-а. Благодаря, Надин, чудесен е и би стоял добре! Дали поняся потапяне под вода през есента и зимата?
За водни лилии си мислех, поне 2-3 растения, и смятам, че ще придадат една завършеност на всичко. Щеше да питам по-нататък Алпина дали понасят колебание в нивото на водата, защото водата я ползваме за поливане и през пролетта и лятото нивото пада?
Алпина, от към по-тясната страна водоема е полегат, но както казах лятото нивото спада и ще останат на сухо, зимата се качва и ще ги залива. Не се сещам за растения, които да понасят това. Ако имате хрумки, споделяйте ги, моля!
Acebia

Градина в: село Брезница, общ. Гоце Делчев

Мнениеот Acebia » 23 Фев 2014, 15:12

Вчера доста неща засадих, днес вали и съм си у дома. Като цяло работя на парче, според растенията които имам в наличност за садене и това как си представям нещата в завършен вид, нещо като план но не е на хартия а в главата ми. s:
Разделих две туфички с иглики и си разсадих. поред мен се получи добре. Не бяха големи, но ми излязоха около 50-тина кренчента.
Изображение
Старая се да си представям растенията от различна перспектива и така да съобразявам мястото им в общото цяло.
Изображение

Алпина, моля те кажи какво ми хратчето, за да знам какво да очаквам от него!? +h
Изображение

Другото бяха няколко цинерарии маритима, един не добре оформен чемшир, малко бабешки немерокалиси, арабис и флокс паникулата.
Под цинерариите ще сложа няколко рози. Хостиде дето ги сях преди десетина дни са показали шилца вече. ilove
Изображение

За момента изглежда така... днес ми се искаше да копая, за да не стои като лошо направен пачурк.
Изображение
Acebia

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2014, 18:48

Храстчето е туя, но ми трябва по-близък план, за да преценя дали е източна - Biota orientalis, или западна - Thuja occidentalis. Източната е много сухоустойчива, но обикновено у нас я произвеждат от семена и какво ще се получи не може да се каже за толкова младо растение. Може да стане компактна и хубава, може да прилича на проскубана метла в по-късна възраст. Западната туя е по-влаголюбива. Обикновено се предлагат вегетативни сортове, но дори и да е семенна, пак ще стане красиво кипарисовидно растение в крайна сметка.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Acebia » 23 Фев 2014, 19:25

Един приятел ми я даде, от семе е, донесени от Франция. Сега ще и е трета вегетация. Това ми е за сега най-близкия палн, ако не става скоро пак ще я снимам. Благодаря!

Изображение
Acebia

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2014, 20:06

Източна туя е - божа работа какво ще стане от нея. Но дори и в момента не изглежда твърде компактна. Младите компактни източни туи са с по-събрана коронка и изглеждат плоски като млади - клонките им лежат в една равнина и погледнати странично създават чуваство за съвсем плоско растение. Просто изчакай, времето ще покаже, може да не е чак толкова зле. При източната туя и стригането не помага много да се променят генетичните дадености, ако те не са изначално добри. В твоя случай - все още неизявени.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Acebia » 23 Фев 2014, 20:20

Благодаря за отговора! Човека който ми я даде се е опитвал да я формира, като е премахвал външните разклонения на най-долните скелетни клони. Растенията от които взел семената били формирани така, но начина не успя дами обясни или аз не го разбрах добре... Там където е премахвал сега растат млади облистващи клонки, дано се посгъсти и както казваш да излезе с добър сой. f:
Acebia

Мнениеот Стефан » 24 Фев 2014, 00:16

Здравей Acebia,
До колкото виждам, мястото ти е голямо. Аз на твое място веднага бих го разчленил на по-малки пространства с горички. Оставяш си нивата, която ви храни, ограждаш я с орехи, кестени и всякакви други овошки. Така , че да не я засенчват, но пък да си хвърлят листата върху нея и да я торят. В това отношение дърветата са незаменими, защото изтеглят минерали от голяма дълбочина, вкарват ги в листата си и после тези листа стават на тор на повърхността на почвата и се усвояват от културните растения. Нито един купен плод не може да ти осигури тези минерали, които ще ти дадат плодовете от твоята градина. Останалата територия си я озеленяваш за "кеф". Това не значи, че няма да имаш ползи от нея. Аз бих си насадил горички, а между тях бих направил ливадки. И всичко това с много цветя навсякъде. След няколко години ще имаш всякакви горски плодове, а децата ти ще растат в райска градина. След повечко време внуци и правнуци ще разполагат с първокачествен дървен материал и ще си спомнят с любов за теб.
Какви видове да използваш за горичката ли? Виждам, че белия бор расте добре при теб. Можеш да го смесиш с бук и/ или габър. Брези, офики, орехи, питомен кестен , лески, обикновена ела, гръцка ела. Ако можеш да си намериш и някакви по екзотични видове - лиственица, дугласка, кедри, гигантска туя, веймутов бор, конколорка, а защо не и секвоя. Секвоите привличат много мълнии, когато растат самотни. Затова трябва да се садят в съобщества с дугласки, конколорките, гигантска туя, а защо не и нашенските ели.
В общи линии това са принципите - разделяш пространството на по-малки полянки, ограждаш полянките за да се получат едни по-уютни кътчета и пълниш всичко с цветя. Господ ни е дал тухличките, ние хората трябва само да ги подредим и да издигнем от тях храм. Убеден съм , че ще успееш. Дано сме ти полезни с този форум.
Аватар
Стефан

Мнениеот Acebia » 24 Фев 2014, 19:42

Здравей Стефане,
Не случайно тук избрах да пиша и разказвам за моята градина. Разчитам на опита, усета и професионализма ви с Алпина.
Родителите ми са земеделци, хора практични и консервативни, за съжаление. За тях всяка педя земя е ценна. Саденето и гледането на растения които нямат рационално практическо приложение е загуба на ценно място и време за тях. Обаче идеята ти до някаква степен сме я реализирали. От към гората сме насадили много орехи и няколко кестена. Ливадата няма как да залеся, тя ни е основно за сено. По нея има засадени ябълки и круши.
Единственото свободно място за мен е дигата на водоема. Там едроразмерни дървета няма как да сложа, ще се огранича с няколко храста на подходящи места.
Благодаря!
Acebia

Мнениеот nadin » 25 Фев 2014, 22:21

Acebia написа:Вчера доста неща засадих, днес вали и съм си у дома. Като цяло работя на парче, според растенията които имам в наличност за садене и това как си представям нещата в завършен вид, нещо като план но не е на хартия а в главата ми. s:
Разделих две туфички с иглики и си разсадих. поред мен се получи добре. Не бяха големи, но ми излязоха около 50-тина кренчента.
Изображение

само един съвет за игликите. Засадил си ги доста на гъсто. За една две години туфите се разрастват много и ще си пречат. Другото е че ми се струва че са на слънце. Тези иглики се развиват идеално на места където има сянка лятото в големите жеги. Около листопадни дървета където рано пролет докато цъфтят игликите е слънце а лятото става по прохладно и сенчесто. Ако не ги пипаш и оставиш да хванат семена те се самозасяват сред тревите и правят много красив и пъстър килим рано на пролет.
nadin

Мнениеот Acebia » 25 Фев 2014, 22:35

Да, Надин, на слънце са и са на гъсто. Нямам къде да ги сложа на сянка, ще компенсирам с поливките през лятото. Разчитам да се разраснат, че пак да ги деля и пак, и пак... после ще ги садя между туфите многогодишни, докато цъфтят там сред зеленината ще е цветно, а лятото ще са на сянка. У дома редовно се самозасяват, особено в по-влажно лято.
Acebia

ПредишнаСледваща

Назад към Моите цветя, моята градина