Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Re: Градина в полите на Среден Пирин, Брезница,Acebia

Мнениеот Алпина » 02 Мар 2014, 21:44

Стефан е фен на дърветата, затова ти дава такива съвети :mrgreen: На разсадника е засадил безброй - и овошки, и декоративни, и горски видове. На вилата също, независимо, че навсякъде е заобиколен от букова гора. Има поне 2 причини за това - дървото е дълговечно, надживява ни. Вярно, полезността му не е непосредствена и конкретна, но е нещо, което принадлежи на бъдещето. Втората причина е, че на голямо място като твоето, мащабът изисква и мащабна растителност, т.е. едроразмерни дървета. Иначе си остава обликът на земеделска площ на парцела, а цветните петна са само за близко наблюдение и се губят в мащаба на цялото. С което не те карам да влизаш в спор с родителите ти, за които мястото е с предимно със стопанско предназначение. Просто си мисля, че ако някъде по периферията направиш няколко групи с дървета - иглолистни или широколистни, няколко групи храсти покрай оградата, които да не пречат на ливадата, зеленчуковата градина и овошките, с годините те ще променят облика на цялото място към по-добро. Ще си помисля и напиша конкретно за някои подходящи видове растения, които не изискват особени грижи. Ако имаш желание и възможност, можеш да облагородиш с декоративни растения още няколко места в парцела, освен дигата и мястото около водоема. Например входът може да се подчертае с нещо. Входната пътека също би изглеждала добре с някакъв шпалир от растения от двете страни, пък било то и две редички лавандула или някакви многогодишни цветя. А между онези големи камъни направо си плаче да се засади някакво ниско дръвче или някакви красиви цъфтящи храсти, които не биха пречили на стопанското предназначение на имота.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Acebia » 02 Мар 2014, 23:00

До голяма степен идеята на Стефан ми допада и съм обмислял нещо подобно с уговорката "ако аз разполагах с мястото как бих го направил" . Съгласен съм и с теб относно оформянето на входната пътека, спира ме единствено това, че предстои тя да бъде покрита с някаква настилка, по принцип бетонова, което няма да е красиво, но пък практично и ще бъде повече от нищо. До входа в големите камъни съм сложил роза. Един сорт на Кордес - "Принцеса Лусия". Дават я катерлива, но си се държи като много едър чаен хибрид.
Изображение

Ще сложа няколко западни туи, вече имам един чемшир, намерил съм още няколко чемшира и една туя със синкав отенък, но тях по-натам ще садя.
За храсти също съм мислил и това което измислих ще ти хареса, Алпина - Сприрея Ван Хутей. Има "плачещ" ефект и ще укрепва брега, ще бъде идеален фон през лятото със зеленината си, а и ще ма сянка за хости и други сенколюбиви. Ще предложа спиреята като идея на баща ми, защото брега тази зима доста се свлече. Брега от към оградата също плаче за спиреи и 2-3 тамарикса за колорит и раздвижване на композицията. На местата на снимката оградени в червено.
Изображение

Тук този участък съм го предвидил за Хемерокалиси, от високия стар познат от едно време.
Изображение

Всичко това ще отнеме няколко години, за да се насади и оформи.
Под по-голяма част от дигата има дръвчета - ябълки. Също да спомена и за почвата, пласта е много тънък, подпочвата е непропусклива около водоема - едно нещо дето не е скала, но не е и почва, тук му казваме "пурия".

За дръвчета ми се иска нещо с разлата корона и не много високо, до него 2-3 кълбовидни храста и нещо прибрано и пирамидално, но за сега идея си нямам, надявам се ти да помогнеш.
Acebia

Градина в: село Брезница, общ. Гоце Делчев

Мнениеот Алпина » 07 Мар 2014, 16:19

За да не се срутва брега, добре е да е по-полегат ската. Не знам дали това може да се промени. Освен това могат да се натрупат камъни по крайбрежната ивица, но това пак предполага по-полегат скат, с наличие на "шелф", а не голяма и стръмна дълбочина. Израсналите на крайбрежната ивица борове само ще ти създават проблеми в бъдеще и ваденето им ще е проблемно, затова трябва да се направи навреме. Можеш да ги засадиш край оградата.
Сега, принципно засаждането на водната растителност започва от ниски тревисти растения на самата граница с водата. Те трябва да понасят колебанията на водното ниво. Но голяма част от крайбрежните растения са такива - природата се е погрижила да оцеляват и при ниски, и при високи води. В случая се сещам за елеохарис, всякакви менти, хидрокотиле, лизимахия, фаларис, хутиния и пр. Тръстиките и едрите папури, според мен, са твърде инвазивни и ако се разраснат, борбата с тях ще е трудна, защото поради наличието на жива риба във водоема ти, няма да можеш да използваш никакви хербициди. Сцирпуса - езерният камъш, също е добър за крайбрежието, както и акоруса, на който се приписват чудодейни свойства в пречистването на водата. Всъщност по принцип всички фотосинтезиращи крайбрежни и водни растения пречистват водата, защото растат и за сметка на нитратите и солите във водата. Въпросът е да избереш растения, които да не са агресори и могат да ти създадат проблеми в бъдеще. След крайбрежната ивица с ниски растения можеш да разположиш по-високи - блатен ирис, споменатия по-горе сцирпус и акорус, глицерия. Можеш да засадиш и блатна ружа. Чак след това идват храстите. Проблемът с храстите близо до водата произтича от това, че те ще хвърлят листата си всяка година във водата. Органичната маса води до гниене и запълване на водоема, ако той е безоточен, като в твоя случай.
Мъж ми на вилата беше насадил от едната страна на бетонов басейн за поливане Cotoneaster dammeri и той се оказа доста удачно почвоукрепващо решение - вечнозелен, бързорастящ. С течение на времето направи непроходим гъсталак до водата. Като пиша за котонеастъра се сещам, че трябва да си оставите 2-3 места за достъп до водоема, за да можете да го обслужвате. На гребена на дигата също е добре да предвидиш японски стъпки, за да можете да си обхождате цялата площ без риск да се подхлъзнете. На външния скат на дигата, откъм градината можеш да садиш всичко. И майски сняг, и други високи растения. Те ще послужат за фон на по-ниски перенни, а най-ниските цветя засади в долната част на дигата. Където не ти стигнат силите за перенни, а и за да се зацвети още първата година, сади едногодишни. Сигурно знаеш, че много от тях се самозасяват - калдаръмче, калифорнийски мак и пр. По отношение на композициите с храсти и цветя, винаги съблюдавай сезонния колорит с оглед на това всяка една група във всеки сезон да е с нещо представителна - зимата - с красива корона или напр. сибирския дрян с обагрени клони + нещо вечнозелено, да има пролетен, после летен цъфтеж, есенни цветя - много радват окото в навечерието на зимата, красиво есенно багрене - притежават го много храсти - спиреи, хортензии, калина, доста треви и някой многогодишни цветя.
Без проба-грешка няма да мине, а и сезоните и отделните растения си имат своя индивидуалност, в зависимост от мястото, където са посадени, или дори конкретната градина.

Следващият път ще ти напиша конкретни дървета и храсти, съобразно твоите виждания. s:
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Acebia » 23 Мар 2014, 23:28

При мен нещата вървят, макар и бавно, за съжаление, искаше ми се да е по-бързо ... Горе-долу около 1/10 част от предвиденото място е изкопана, почистена от плевели и засадена.
Новите попълнения за доста: лоницери, рози, юки, рудбекия, маргарити, ириси, кампанули многогдишни, здравец, лавандули, стахис, кандилки, аяния, японски чашкодрян-вариегатен, хелениум, белиси, сибирски лук, лихнис, ламиум, божур, лилиум кандидум, центрантус, диантус плумарис, лиатриси и салвия.
Успях да оформя и няколко стъпала, от двете страни подградих с камъни, не че е перфектно изпълнението де... ще ми трябват още много камъни, за да оформя от едната страна един кът за сидеритиси. Ще снимам следващият път, да ви покажа, нищо че не е дооформено още.
Пролетта идва с пълна пара. В гората до нас щедро бяха нацъфяли коридалиси, иглики и медуницата. В един кът до къщичката игловидния флокс сериозно набира сили да цъфти, но още не се е отрупал както трябва, ирис пумила също беше цъфнал, макар и със скромните две цветчета.

Копането и "завладяването" на нови територии ще продължи следващият уикенд. Имах един участък с многогодишни житни треви, които доста ме озориха. Имам и други такива места, добре че не е масово! Другото се копае лесно, почвата е рохка, пропусклива. Днес поливах доста, оказа се, че ще имам проблем с почвената влага, ще трябва често да се полива.
Замислям е за мулчиране. Имам два варианта, но не знам кое ще е по-доброто. Мога да събера полуугнили листа (бук + борови иглици) от гората или да използвам дървени ситни трици от дъскорезница. За последното не съм много сигурен дали става, но мога бързо и лесно да го набавя. За първото ... ще ми трябва доста време да събера, което значи по-малко място да подготвя. Моля помогнете със съвети!
Acebia

Мнениеот Acebia » 06 Апр 2014, 00:17

Продължавам с отчета. s: Едно фото с днешна дата...

Изображение

Новите попълнения са ми : розов арабис, два вида кампанули, лунария, топ карамфил, флокс паникулата, калоферче, роза, два японски чашкодряна, вайгела, дицентра формоза, шибой, рудбекия, невени, далии, аконитум, див лопен, сънотворен мак, хризантеми и пейровския.
Acebia

Мнениеот Стефан » 06 Апр 2014, 21:40

Ще стане чудна градинка. Тази Dicentra formosa не можахме да я завъдим. Дано при теб тръгне успешно. Сънотворния мак трябва да го контролираш, защото след 2-3 години ще превземе всичко. Снимай нещо като цъфне да се радваме заедно с тебе.
Аватар
Стефан

Мнениеот Стефан » 06 Апр 2014, 21:48

Acebia написа:Замислям е за мулчиране. Имам два варианта, но не знам кое ще е по-доброто. Мога да събера полуугнили листа (бук + борови иглици) от гората или да използвам дървени ситни трици от дъскорезница. За последното не съм много сигурен дали става, но мога бързо и лесно да го набавя. За първото ... ще ми трябва доста време да събера, което значи по-малко място да подготвя. Моля помогнете със съвети!

Според мен и двата варианта са подходящи за мулчиране. Все пак горската настилка е по-богата с микоризни гъби и е по-добра за растенията. Ползвай разбира се това, което ти е по-лесно.
Аватар
Стефан

Мнениеот Acebia » 06 Апр 2014, 22:07

Благодаря Стефане, аз се съмнявах за триците, но май ще ползвам тях!
Дицентрата я купих за без пари почти, от пазара в Гоце Делчев, обвита в найлонче, два корена за едно левче, аз купих три опаковки де... s: . Веднага я посадих в саксийки. За една седмица даже изкара и цветоноси. Не зная дали ще я бъде, но много се надявам, за сега я зарих заедно със сакксийките, за да не разбутвам пак корените. Времето ще покаже. Четох в нета, че цъфяля до есента. Мака ще го преборвам с копане, няма как.

Още сме далеч от цъфтеж. Изглежда голо, но розите са тръгнали, хемерокалисите (поръчкови) също, маргарити и те, ириси и те от поръчка вече набират сили, надявам се и на цвят.
Само невена е с цвят, такак си го купих, не е моя заслугата, до него от дясно е пейровскията (от вашия разсадник), Искра се притесняваше за нея дали ще тръгне, тръгна с много разклонения, предусещам ще стане разкошно храстче. Трябва да я маркирам, че през зимата губи всичко и не личи къде е, за да не я изкопая случайно.
Ето ги невените... това е един нов терен, който е още в процес на подготовка и не е много за показване.

Изображение

Греят като слънчица...
Acebia

Предишна

Назад към Моите цветя, моята градина