Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Краят на земята се намира в Корнуол

Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Стефан » 19 Ное 2016, 14:10

Не се шегувам - точно така - Land's End, се нарича най-югозападната точка на Великобритания, намираща се на вдадения в Атлантическия океан полустров на Cornwall.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Само седмица преди това дори не съм си и помислял, че ще попадна тук. Корнуол е доста отдалечен от Лондон - над 400 км. Определено не е туристическо място, или не и такова за чужденци.

Корнуол е интересно място като климат. Независимо, че се намира на 52 паралел, тук климатът е по-скоро субтропичен. Причината са топлите води на Гълфстрийм, които мият бреговете. Зона 9Б, а на едни островчета наблизо даже 10-та климатична зона. Въздухът е влажен, валежите чести и въпреки това, освен най-топлото място в Англия, тук е и най-слънчевото място - на фона на останалата част, разбира се. Средната годишна температура е 10 градуса, а под нулата пада рядко и то не по-ниско от -5 градуса по Целзий. Преобладава груба тревиста и блатна растителност, всякакви папрати + ерикови. На места е доста каменисто, но още преди векове камъните са събирани грижливо и използвани за градеж - на огради за пасищата и традиционните каменни къщи. Пейзажът на места и днес е такъв, непроменен от векове, само пасящите животни са много по-малко. Неволно се сещаш за Англия от романите на Дикенс:


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Първите жители тук са били вероятно келтите, оставили Стоунхендж, който за съжаления не видяхме, защото минахме покрай него по тъмно. Но пък подобни по-малки мегалитни творения от онова време има в целия Корнуол. Най-популярното,което разгледахме, е Men an Tol, на снимката по-долу, някога е бил обграден от кръг от по-малки камъни:


Тук изпълнявам древен ритуал - минавам на заден ход през дупката, за здраве :mrgreen:
Изображение

Изображение
Името Men an Tol е на old cornish - древен келтски език, който в момента едва ли се знае от повече от 50 човека в Корнуол. Интересното е, че при разместване на сричките се получава Tol men, което е почти същото като българското "долмен". На български това е името на онези древни мегалитни съоръжения, видимо строени от хора, за които официалната наука не може да даде обяснение. Според неофициални и ненаучни данни, това са древни библиотеки, пазителки на знания. На такова място е отивал да умре някой велик посветен (друид). Съоръжението е бивало построено специално за него. Човекът сядал вътре и изпадал в медитация. След известно време тялото му се преселвало в отвъдния свят, но душата оставала тук, край камъните. Вероятно кристалната структура на гранита има свойството да фиксира вибрациите на душата и да ги задържа неограничено дълго време. Българските долмени в Сакар и в Странджа също са изградени от гранит. Защо библиотека ли? Защото друидът е предавал знанията си САМО на когото той си избере. Писаното с букви може да попадне в лоши ръце, а така знанията попадат само в ръцете (в главите) на хора с чиста душа. Най-странното е, че синът ми, който е идвал тук и преди, без да знае за какво става дума, поседял малко край този долмен (Men an Tol) и оздравял от тежка болест.

Друг подобен камък, самотен. Нарича се Men Skryfa, което на old cornish означава писаният камък. Нарича се така, защото върху него има издълбани някакви букви.

Изображение

Още един древен камък с надпис на древно писмо. Намира се в двора на къщата където бяхме отседнали. Изобщо, Корнуол е пълен с история:

Изображение
Изображение
На горната снимка съм снимал кръгъл камък с кръгла дупка в средата. Този камък го видях вграден в една ограда. Явно е бил наблизо и местните хора са го придърпали, едно за да си изчистят нивата от камъните, второ за строителен материал за оградата. Самата му кръгла форма го прави нелогичен за вграждане в зид. Явно е, че в древността е имал друга функция. Такъв подобен камък, забелязах (в интернет) на долмен, на който не съм бил, но който се намира съвсем близо някъде в тази местност. Това е т.нар. Beehive Hut Bosphrennis.

В бума на скотовъдството, някъде през Средновековието, голяма част от тези келтски мегалити са били разрушени и са послужили за каменни огради на парцелите, в които са пасяли добитъка. А също и за традиционните тук каменни къщи. Тук таме се виждат останки от такива постройки:

Изображение
Изображение
Изображение

Дворчето към къщата, където бяхме отседнали.
Изображение

Изображение
И стълби към нещо като плевник. Бръшлянът е повсеместен. Обхваща камъните и ги споява като с варов разтвор.
Изображение

Обитаемите и днес къщи изглеждат така:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Традиционна местна къща, не се знае колко стара. Впрочем точно в нея нощувахме 3 нощи. Единственият компромис със съвремеността беше наличието на електричество, външна баня с бойлер, 15 чифта гумени ботуши - тук с други обувки просто не става да бродиш по хълмовете, където и времето е спряло от няколко века. Местността е със защитен статут и необезпокоявани от никого си живеят например усойници - пазителки на тези места:

Изображение
Изображение
Изображение
Oбстановката вътре е съвсем семпла, отоплението е с тази традиционна камина. Абстрахирайте се от печката, някога е била само зиданата камина. Англичани със средни и по-високи доходи си купуват тези къщи (освен малкото останали местни жители) и ги ползват като вили през лятото. С уговорката и задължението, че ще запазят автентичността им и няма да ги "цивилизоват" и да прекаляват с удобствата и лукса.

Снимах доста растителност - автохтонна и екзотична, но продължението следва....
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж

Re: Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Delphinium » 19 Ное 2016, 20:47

Я, някой се е разхождал по много интересни места. Моля те, напиши повече, че съм си любопитна.
Много ме впечатли това, че толкова на север Гълфстрийма затопля до такива високи зимни температури. Летните сигурно са доста по-ниски от нашенските.
Аватар
Delphinium
Site Admin
 
Мнения: 194
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно
пол: жена

Re: Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Стефан » 20 Ное 2016, 19:48

Имам много снимки и ще ги кача постепенно, ще добавя и текст към тях. Особено сред екзотичните растения, в една местна ботаническа градина можеха да се видят невероятни неща. Но има някакъв проблем със snimka.bg и много от албумите и снимките са блокирани по неизвестни причини. Не само моите. Поради което и има такива във форума, които не се виждат в момента. Надявам се да оправят проблема скоро.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж

Re: Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Стефан » 22 Ное 2016, 18:18

А сега малко от местната и естествена за тази част на Англия растителност:

Климатът е особено благоприятен за папрати - прохладно и влажно лято, мека зима. Има ги в изобилие. И кафявият цвят на хълмовете се дължеше на масивите от папрат. В някои пасищата тя очевидно е периодически почиствана, за да не пречи на фуражните треви и те са изумрудено зелени. Има и изоставени пасища, в които папратите са надделяли над тревата.

Изображение
Най-масова и вече кафява беше орловата папрат - Pteridium aquilinum.

Изображение
Тук са снимани мъжка папрат - Dryopteris filix-mas и волски език - Phyllitis scolopendrium.

Изображение
Някакъв полистихум (Polystichum sp.), той е вечнозелен, даже и в двора ми.

Изображение
Polypodium vulgare - сладка папрат.


Ерикови растения, не им отделих специално внимание, но имаше пирен (Calluna vulgaris) и няколко вида ерики (Erica vagans, Erica tetralix, Erica cinerea). Oбикновено заемаха места с повече камъни, явно им е нужен дренаж в иначе доста мочурливата почва.
Изображение
Изображение

Това например е Erica tetralix.
Изображение

Друго особено масово растение тук, корто виждам за пръв път на живо е Ulex europaeus - улекс. Растеше в съобщество с ериковите и папратите по камъните, също и по каменните огради. И понеже е доста бодлив, ги правеше непроходими.

Изображение
Изображение
Изображение

Tова по-долу е един опърпан джел (Ilex aquifolium).

Изображение

Неизвестен ми котонеастър (Cotoneaster sp.)
Изображение

Навсякъде бръшлян (Hedera helix).

Изображение

Непроходими обраствания с къпини:

Изображение

Местният влажен климат е позволил възникването на растителни съобщества, много подобни на нашите лонгозни гори, минахме през едно такова място:
За разлика от истинските лонгозни гори, тези тук не се заливат периодически от излизаща от коритото си река. Източник на влага са постоянните и обилни валежи. Основният дървесен вид тук е платанът - Platanus acerifolia. Отдолу подлесът е от рододендрони - Rhododendron ponticum. Така както в България растат къпини, трънки и глог край пътищата, така в Корнуол растат рододендрони.
Изображение


Mинавам към тревистите растения. Доста от растящите естествено тук растения се отглеждат като декоративни, а някои дори предлагаме в разсадника:

Например, много разпространено растение тук е една рядка армерия - Armeria juniperifolia (A.caespitosa), oт която в разсадника предлагаме розово и бялоцъфтящ сорт.

Изображение

Още един чест обитател на алпинеумите, също предлаган в разсадника ни - морско плюскавиче (силене) -Silene uniflora ssp.maritima:

Изображение
Изображение

Plantago coronopus - вид живовляк.
Изображение

Plantago lanceolata - ланцетовиден живовляк, среща се и у нас.
Изображение

Umbilicus rupestris - умбиликус, виделиче ("umbilicus" значи пъп), това е растението вдясно, среща се и у нас:
Изображение
Изображение

Soleirolia soleiroli - солейролия Солейролията е нативна за островите Корсика и Сардиния. Тук в Корнуол е дошла по незнайно какви пътища неведоми, но се чувства като у дома си. Разпълзяла се е из дивата природа, доста отдалечена от човешките къщи.
Изображение

Digitalis purpurea - дигиталис, доста масово разпространен на тук.
Изображение

Неизвестно ми седумче (Sedum sp.).
Изображение

Неизвестна салвия - Salvia sp.
Изображение

Нещо от сем. Брошови - Rubiaceae.
Изображение

Silene dioica - двудомно силене.
Изображение

Crocosmia (Montbretia) - крокосмия, по-скоро подивяла. Крокосмията е нативна за южна и източна Африка, но тук е подивяла и се среща доста често извън дворовете. Самозасява се.
Изображение
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж

Re: Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Стефан » 01 Дек 2016, 21:11

Още по-интересни растения можеха да се видят засадени в общественото озеленяване на малките населени места, които нямаха консервационен статут. Все пак, трябва да подчертая още веднъж, че тази част на Англия не се посещава от чужденци. Доколкото идват туристи, те също са англичани. Англичаните са известни със своя консерватизъм, а конкретно в Корнуол, въпреки че няма поминък, голяма част от местните хора са против модернизирането, строителството на пътища и пр. Така например, тук на териториите с консервационен статут, макар и рехаво населени, няма антени на мобилните оператори. Имало е съпротива дори срещу електрифицирането на автентичните каменни къщи. Поради това днес и скотовъдството е западнало - доколкото го има, то също трябва да се практикува както преди стотици години. Истински подем преживява този район когато тук е открит калай. Това е един доста дълъг период - от Средновековието - почти до наши дни - 1985г, когато цената на калая на световните пазари спада наполовина и Маргарет Тачър обявява, че Великобритания няма да се занимава с добив на калай. Това оставя стотици хиляди хора в този район без поминък и на практика днес Корнуол е един от "най-бедните" райони на Великобритания.

Една недействаща вече калаена мина. Такива изоставени сгради могат да се видят из целия Корнуол:
Изображение
Изображение


Това е град Пензанс. Къщите са малки, но с красива и добре поддържана зеленина. Всичко е премерено, не видах кич и показност.

Изображение
Изображение

Можеха да се видят разнообразни растения, много от тях субтропични и немислими за нашите условия:

Изображение
Изображение

Това е джел (Ilex aquifolia) - едно дърво (храст) от местната флора.
Изображение

Бромелиеви растения.
Изображение

Тук е раят за хортензиите.
Изображение

Fuchsia magellanica - в средата на долната фотография - с бели цветове.
Изображение

Една расова аралия - Aralia sieboldii - нативна за японската флора. На по-преден план се виждат листа от Phormium.
Изображение

Echium candicans - едно едро тревисто растение нативно за Мадейра.
Изображение
Изображение
Изображение

Echium Pininana - по време на цъфтеж прави цветонос до 4 м.
Изображение

В зидовете е поникнал Erigeron karwinskianus.
Изображение

Част от квартална градинка в градчето Пензанс. В средата на долната фотография се вижда дървовидна папрат.
Изображение
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж

Re: Краят на земята се намира в Корнуол

Мнениеот Стефан » 28 Яну 2017, 12:27

Тъй като с удоволствие се връщам в спомените си от това есенно пътешествие, ще кача още малко снимки от невероятното растително разнообразие на екзотични растения, което те кара да се чувстваш като в ботаническа градина. А всъщност си в един доста отдалечен край на Англия и минаваш покрай селца и малки градчета. Климатът си е казал своето и е позволил тук да растат всякакви субтропични екзотики. А местните хора са се възползвали от това. Пътуването в Англия си е приключение за шофьора. По главните пътни артерии между големите градове трафикът е сериозен и изисква непрекъсната концентрация. Десният волан предполага местен шофьор, а пътищата в Корнуол, тази слабо населена част на Англия си имат и друга особеност, която ти държи адреналина висок - тесни са, разминаването е трудно, частните земи, между които се вият пътищата са заградени от бодлива растителност. Място за паркиране няма, освен пред някои ресторантчета. Ето една нагледна снимка - типичен междуселски път:

Изображение

А ето и каква растителност снимах още, понякога позната, понякога не:


Изображение
Rosa rugosa - доста разпространена впрочем, някъде видимо подивяла.

Изображение
Fuchsia magelanica - също подивяла и доста разпространена. Взех си няколко резничета :mrgreen:

Изображение
Gunnera manicata - тук гунерата не си правят труда да я защитават от зимния студ, за разлика от Лондон например.

Изображение
Расов Agapanthus.

Изображение
Skimmia - женско растение.

Изображение
Euphorbia characias

Изображение
Cymbalaria nuralis - цимбаларията е растение космополит.

Изображение
Aster (или може би Erigeron).

Изображение
Erodium - вероятно декоративен хибрид някакъв.

Изображение
Helichrysum italicum -къри.

Изображение
Campanula muralis.

Субтропичната визия на Корнуол ти се натрапва дори докато пътуваш по крайбрежната магистрала - пампаска трева, най-различни юки.
Изображение
Изображение

Изображение
Някакъв Aeonium, растящ си щастливо целогодишно на открито.

Изображение

Изображение
Езерце на обществено място, обградено от няколко вида палми.

Изображение
Отново юки.

Изображение
Цял кът със субтропични растения.

Изображение
Нативната за Южна Африка невероятно красива трева - Elegia capensis.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 176
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46
пол: мъж


Назад към Флористични пътешествия по света

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron