Каквото и да ви кажа за това място, истината е, че ще е само бледо подобие на това, което човек може да изживее, когато го види с очите си. Някога, преди стотици хиляди години тук е имало два действащи вулкана - Ерджиес и Хасан. Сега се белеят снежните им върхове и те са едни красиви планини насред високото Анадолско плато. Но някога те са изсипали десетки метри пепел и вулканични материали върху тази земя. После вятърът и водата са сътворили невероятния релеф на Кападокия. Дълбоко врязани долини, гъби от вулканичен туф, странни каменни образувания, причудливи скали, простиращи се на километри - изобщо релеф като че ли от друга планета. И като че ли капризите на природата не са били достатъчни, но не знам преди колко хиляди години творчески се е намесил и човекът. Той е започнал да дълбае и да вае в тези меки и лесно обработващи се скали свои жилища, убежища, складове, храмове и какво ли не. Стотици хиляди са. И когато походиш няколко дни между тези странни и неземно красиви пейзажи, всичко ти се слива едно. Снимаш, снимаш и снимаш - в транс, опитваш се да запечаташ завинаги тези места. Защото знаеш, че това е една уникална среща с уникално място. И ще ти се иска пак да се върнеш там. Бяхме в Кападокия цяла седмица, с ежедневни продължителни преходи по 15-20 км, повечето време далеч от туристическото стълпотворение. Програмата беше наситена дотолкова, че после ми трябваше поне още толкова време да си почина и да се върна в обичайното си ежедневие. А в сънищата ми всяка нощ ми се явяваше това прекрасно място.
Балоните излитат в 5 часа сутринта, защото въздухът е хладен и се издигат по-лесно. Този ден посрещнахме изгрева високо в небето. Понякога се качват до височина 600м. Пилотите на балони са невероятни майстори.
Може би първите жители са били хетите, но тук вероятно са живели и траки, после първите християни, гонени от Римската империя са си направили убежище тук - строили са градове, църкви и манастири. Всъщност до края на миналия век много от музейните сега скални градове са били обитаеми и последните им жители са били изведени от тях насила. С оглед тяхната безопасност.... Или поне така се твърди.
Малките входове в скалите са абсолютно подвеждащи. Понякога отвътре се крият помещения с размерите на катедрали, на няколко етажа, със сложна архитектура.
Музеят на открито в Гьореме
Най-високата точка на Кападокия - Ючхисар. Скалата е издълбана до върха, като швейцарско сирене е. Качването до върха е по вътрешни стълби и тунели. Впрочем и в повечето подобни дълбани скали е така. Ако сте чували легендата за Св. Симеон Стълпник - той е живял в такава издълбана скала- стълб точно тук, в Кападокия, в местността Пашабаг.
Скритата църква (Hidden church) в долината Соганлъ
Манастирът Кешлик
Катедралата Селиме