Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

На бегом до Солун и Метеора

На бегом до Солун и Метеора

Мнениеот Алпина » 26 Ное 2013, 20:58

Направихме това кратко пътуване в края на пролетта. Ама наистина кратко. Не бях ходила в Гърция никога и останах доволна от тази възможност. Разбира се, град Солун, Метеора и непретенциозният курорт Катерини са популярна дестинация за българите - защото е евтино и близо, и защото може да се посетят за 2-3 дни само.

По отношение на растителността нямаше нищо кой знае колко изненадващо. Зеленият градски облик, особено на крайбрежните градове и курорти е средиземноморски - кипариси, маслини, зокуми и пр.
Най-общите ми впечатления са, че Гърция е доста обезлесена страна, даже имам някакви смътни спомени, че е една от страните с най-ниска лесистост в Европа. Разбира се, роля за това е изиграл човека, в продължение на хилядолетия вероятно. Ерозията навсякъде е много напреднала, продължаваща и днес и за голяма част от територията на страната този процес отдавна се е превърнал в необратим. В последните дни на май и първите дни на юни тревата по хълмовете и необработваните площи беше жълта, както е у нас през август след безводно лято. Иначе земеделието им изглежда доста по-добре и по-модерно от нашето - в голяма степен поливно и интензивно. Тъй като отдавна е в Европейския съюз, явно Гърция е изживяла "детския" си период предимно на усвояване на фондове и очевидно успява да използва по-целесъобразно средствата си за земеделие.

Maлко снимки от Солун:
Безкрайната крайбрежна алея:
Изображение

Емблематичната за града бяла кула, около нея пинии и халепски бор:
Изображение

Централната част, пешеходната зона е красиво озеленена, вижда се слънчев часовник от цветя:
Изображение
Изображение

Освен палми, тук масово по улиците расте див рожков,
Изображение

албиции,
Изображение

дървовиден вечнозелен лигуструм (Ligustrum lucidum)
Изображение

Една местна атракция, би трябвало да представлява кораба на аргонавтите, но отдалеч изглеждаше като кораб, предназначен за скрап. Все пак тази съмнителна историческа възстановка си имаше почитатели.
Изображение

Метеора е впечатляващ манастирски комплекс, изграден върху непристъпни и високи няколкостотин мeтра скали. Струва си да се види:

Изображение
На входа ни посрещна североамерикански пришълец - Magnolia grandiflora:
Изображение
Вътрешният двор на един от манастирите притежаваше перфектно поддържана градина, с изобилие от гръцки босилек.
Изображение

Какво по естествено от маслини в Гърция. Тази е част от уличното озеленяване и е само 2 м висока:
Изображение

Това не е зокум, а зокумище, вероятно най-често срещаното растение в многобройните крайбрежни курорти:
Изображение

Благороден лавър, абе направо си е дафинов лист (Laurus nobilis):
Изображение

Една вечнозелена калина, която вирее и у нас в по-топлите райони - Viburnum tinus:
Изображение

Вляво Lagerstroemia indica, в средата отново Laurus nobilis, в края жълт лимонов кипарис - Cupressus macrocarpa:
Изображение

Нар (Punica granatum) - това дръвче беше забележително с кичестите си цветове в два цвята - червени и меланж.
Изображение

Нандина - Nandina domestica - на яка сянка:
Изображение

Илекс (Ilex) някакъв:
Изображение

Брусонеция - Broussonetia papyrifera:
Изображение

Още един далечен пришълец - евкалипт:
Изображение

Палми по крайбрежието:
Изображение

И калистемона беше често срещан по дворовете:
Изображение

Хиперикум (Hypericum androseanum):
Изображение

Направиха ми впечатление огромните вековни чинари, истински живи скулптури - бяха разпространени навсякъде по теченията на реките - това е източен чинар (Platanus orientalis). По него е плъзнал бръшлян.
Изображение

A това растение е дребно храстче, явно засадено от човешка ръка в двора на един от манастирите на Метеора. Идея си нямам каkво е, но може би някой ще го разпознае.
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: На бегом до Солун и Метеора

Мнениеот Люксо » 27 Ное 2013, 04:51

Много приятно пътуване! Според мен храстчето е някакъв Cistus. Малко ме притесняват дългите междувъзлия, но разположението на листата изглежда типично.
Люксо

Мнениеот Алпина » 27 Ное 2013, 10:39

Там на място не можахме да се сетим, но Стефан, като го загледа сега, реши че е вероятно Teucrium fruticans - растение, което е виждал в Хърватска.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Мнениеот Angelina_S » 02 Дек 2013, 11:21

Не съм ходила в Гърция (ей го къде е, ама няма кой да полива и да тича по двора, ако хукнем wk: ).
Вековните чинари са прекрасни!

Имам повод (и много изчерпателен материал - ботанически, топографски и снимков!) да пусна една статия за вековните дървета в Княжево, но се налага да изчакам малко. Чудни работи има тук, включително огромен кух дъб (неизвестно дали благун или горун), под името "Черепа", в чиято коруба дълго време е живял човек...
:roll:

А илексът от снимките прилича на растението, което майка ми ми подари за рождения ден: Ilex verticillata.
Листопаден и жаден за вода, както се оказа - като хортензия!

Благодаря за разказа, Алпина!
f:
Аватар
Angelina_S

Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Мнениеот Стефан » 02 Дек 2013, 18:52

Пускай снимките Ангелина. Чакаме ги. Пък и разкажи нещо за тях. Ти имаш дар слово.
Аватар
Стефан

Мнениеот Delphinium » 02 Дек 2013, 21:07

Мои снимки от цветята на Метеора и една планина от Южен Пинд в близост до Метеора съм качила в тази тема
За допълнение ето няколко снимки на дървета от Кастраки - горното село, сгушено между скалите на Метеора.
Някакво вековно дърво - надявам се Стефан да го разпознае. По-точно са две, едно до друго.
Изображение
Изображение
Изображение

Странно иглолистно на фона на скалите.
Изображение

Цъфнал нар.
Изображение

И малко красоти, цъфтящи в двора на къмпинг Врахос в Кастраки.
Магнолия грандифлора - често срещано дърво в южната ни съседка. В Йоанина е уличното дърво в центъра на града, подобно на кестените в центъра на София.
Изображение
Изображение

Зокум (олеандър)
Изображение
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 03 Дек 2013, 18:10

Майсторът си е майстор! Снимките ти са прекрасни! А вековното дърво отново е източен чинар (Platanus orientalis). Такива огромни източни чинари у нас съм виждала само в Мелник.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина

Назад към Флористични пътешествия по света